A Mapei, az építőipari szakma és egy mesekönyv története

0
975

Mesepedagógia oldhatja meg a szakemberhiányt?

Az építő szakmákról készített mesekönyvet a Mapei Kft. A vállalat reméli, ha korán megismerik a gyerekek az iparág szépségeit, később jobban elismerik és többen választják hivatásul. Ez az első ilyen jellegű kiadvány Magyarországon – hangzott el a vállalat mai sajtótájékoztatóján.

A budaörsi központú Mapei Kft. 2017-ben felmérést készített általános iskolás 7. és 8. osztályosok körében, ami rámutatott, hogy a fiatalok alig ismerik az építő szakmák zömét, arról pedig még kevesebb fogalmuk van, hogy mit is takar egy mesterség. Hogyan választanának olyan hivatást a fiatalok, amit nem ismernek? Ez a felismerés adta a mesekönyv ötletét.

A munkaerőhiány megoldásához elengedhetetlen megváltoztatni az építőiparról a társadalomban kialakult képet. Addig nem fogják a gyerekek ezt a hivatást választani, amíg él az előítélet, hogy az megy az építőiparba, aki másnak nem jó.

Ez a sztereotípia már régen nem igaz. Ma az építőipari szakmunkák kiváló szakmai tudással rendelkező, képzett szakembereket feltételez, európai viszonylatban is egyre inkább versenyképes jövedelmi viszonyok mellett. A mesekönyv célja, hogy megismertesse az építő szakmák szép oldalát az óvodás és kisiskolás korú gyerekekkel. Bízunk benne, hogy ez hosszú távon segít kedvező irányba megváltoztatni az emberek előítéleteit” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Kétségtelen tény, hogy nem mindenkit elégít ki a pusztán szellemi, vagy adminisztratív munka. Azonban sok fiatal akarata ellenére – vagy családi, társadalmi nyomásra – választ „fehér galléros” hivatást. Igazi tehetségek kallódnak el, akik kiváló szakemberek lennének, de más területeken középszerűvé válnak.

Markovich Béla szerint, ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, társadalmi összefogásra van szükség. Hiszen az, hogy mára a nem fehér galléros szakmák „cikivé” váltak, a társadalom felelőssége is. Ha nem ismerik el például az építő munkákat, ha a benne dolgozók nem kapnak megbecsülést, akkor a fiatalok nem fogják választani. A kreatív és alkotó fiatalokat ösztönözni kell, hogy ismerjék meg az építő szakmákat, hátha ott találják meg a hivatásukat. Ez a Mapei Kft. építő szakmákat népszerűsítő iskolai kampányának a célja.

Egy teszt program keretében 2017. decemberében ajándékként átadásra került száz mesekönyv egy óvoda és egy általános iskola első évfolyamos tanulóinak. A gyerekek érdeklődve hallgatták a főhős kisfiú kalandjait, miközben észrevétlenül ismerték meg az építő szakmákat.

A program tapasztalatai nagyon kedvezőek voltak, ezért a Mapei Kft. 2018-ban további iskoláknak és óvodáknak ajándékoz a mesekönyvből. Emellett a vállalat partnerei csatlakoztak a kezdeményezéshez és országszerte népszerűsíteni fogják a mesekönyvet. A tervek szerint még idén elkészül a mesekönyv második része online változatban, melyben újabb szakmák kerülnek bemutatásra.

A mesekönyv kapcsolódik a vállalat egy évvel korábban indult programjához, melynek keretében általános iskolákban, pályaválasztás előtt álló fiatalok számára népszerűsítette az építő szakmákat a Mapei Kft. Ennek keretében 2017. október és november folyamán három általános iskolában (Budaörsön, Sóskúton, Solymáron) közel 300 továbbtanulás előtt álló diák számára tartott előadást, melyben bemutatták az építő szakmák szépségeit és perspektíváit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here