Kőhegyi búcsú – szeptember 9-én!

0
1293
SONY DSC

Régi, százéves hagyományt élesztettek fel 2014-ben a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány munkatársai, amikor ünnepi szentmisével emlékeztek meg a Kőhegyi Kápolnához kapcsolódó egykori búcsúra. Az idén szeptember 9-ére szól a meghívó.

A búcsú 2015-ben

Szombaton reggel 9 órakor indul a Templom elől a búcsús menet, hogy 10 órára felérjen a Szeplőtelen Fogantatás kápolnához  szentmisére. A misén idén Szederkényi Károly atya, volt budaörsi káplán, a gazdagréti templom plébánosa prédikál.

A szertartás után minden résztvevőt megvendégelnek fent a hegyen.

Helyszín: 2040 Budaörs, Kőhegy
Időpont: 2017.09-én 10:00-tól 12:00-ig

Hosszú évek hányattatásai után 2003-ban újult meg a budaörsi Kőhegyi kápolna. Ez a szent hely majdnem 100 éven keresztül a Buda- és Pest-környéki hívek szívesen látogatott búcsújáró helye volt, amit 2014-ben a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány munkatársai elevenítettek fel, és azóta minden évben szeptember első felében kerítenek rá sort.

A kápolna története: Wendler Ferenc (1815-1897) egyszerű budaörsi istenfélő földműves építette 1855-ben, miután – a történet szerint – több alkalommal megjelent neki a Szűz Mária és egy alkalommal kijelentette neki, hogy: „Én vagyok a szeplőtelen fogantatás.”

A többszöri jelenések miatt és mert egy bányaszerencsétlenségben „Mária segédletével”  Wendler Ferenc életben maradt, elhatározta, hogy örök időkre emléket állít a Kőhegyen a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére. A tervével eleinte sok nehézségbe ütközött, mert a helyi pap is lebeszélte volna a kápolna építéséről és „az ördög is fenyegette” a jelenéseivel. Ennek ellenére 1855 tavaszán rokonokkal és helyiek segítségével előbb megkezdték a Kőhegyre felvezető út, majd májusban a kápolna építését, amely októberre készült el és szentelték fel.

Feleségének halála után Wendler Ferenc a kápolna melletti sziklába egy barlangot vájt, hogy ott élhessen. 1872-ben kezdte el kiásni, amelybe 1878-ban be is költözött. Élete hátra levő részében a faluba már nem ment le, a gyermekei látták el élelemmel. A barlangban állt egy hosszú láda, amely ágyként szolgált, a fekhely felett rózsafüzér lógott, a falon egy kereszt és egy szenteltvíztartó volt. Volt egy tűzhelye is, ami alatt áll egy márványtábla a következő felirattal: „Családi otthon Wendler Ferenc örököseinek maradjon meg örök időkre, 1872.”

A barlang három részből állt a legnagyobbik helyiség körülbelül 3 méter hosszú, 2 méter széles és 2 méter magas volt, itt Haag Rudolf domborműve volt látható, amely Krisztust ábrázolta Pilátus előtt. A másik fülke 1900-ban készült el, melyben egy teljes életnagyságú Krisztus-szobor állt. Wendler egyik dédunokája Grósz Mátyás 1934-ben jelentősen kibővítette a barlangot és remeteként élte itt az életét. (Jelenleg biztonsági okokból le van zárva bejárata.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here