Kerékpáros mentőversenyen lettek elsők a budaörsiek

0
888

A Budaörsi Mentőállomás csapata első helyezést ért el szeptember 3-án a Ride and rescue nemzetközi kerékpáros mentőversenyen Haringsee-ben (Ausztria). A fókuszban a mentési helyszíneken a társszervekkel és speciális mentőegységekkel való együttműködés állt.

A Budaörsi Mentőállomás csapata első helyezést ért el szeptember 3-án a Ride and rescue nemzetközi kerékpáros mentőversenyen Haringsee-ben (Ausztria).  A csapat tagjai voltak: dr. Lausch Patric (mentőmotor) és Nagy Gábor, Tujner Szabolcs, Kelemen Péter (Budaörs).

Idén is nagy várakozással és kedvvel vágtunk neki a kerékpáros mentőversenynek. Napokkal előtte megkezdtük a felkészülést, rendeztük a felszereléseinket, hogy kerékpárral szállítva is minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre álljon az ellátásokhoz – tájékoztatta lapunkat Nagy Gábor. Így folytatva: – Hajnal fél négyre tűztük ki az indulást Budaörsről, így ha kipihenve nem is, de tele lelkesedéssel vágtunk neki a feladatnak. Három ország (Ausztria, Németország, Magyarország) harminc mentőegységével együtt rajtoltunk, majd a nap során három körben, ötven kilométeres távon oldottunk meg 12 szimulált feladatot.

A fókuszban a mentési helyszíneken a társszervekkel és speciális mentőegységekkel való együttműködés állt. Közösen dolgoztunk a rendőrséggel, a tűzoltókkal, a terrorelhárítókkal, a vízimentőkkel,  a hegyi mentőkkel, a tűzszerészekkel és a kutyás kutató-mentő csapatokkal. Az egyik legfontosabb vezérelv a biztonságos helyszíni munkavégzés volt.

A feladatok között szerepelt tóban, csónakon végzett újraélesztés; több sérülttel járó kocsmai verekedés áldozatainak az ellátása; autó alá szorult medencesérült, meglőtt áldozat, fán fennakadt siklóernyős, eszméletlen mérgezett beteg, politraumatizált gyermek, vegyi baleset, valamint házomlás betemetett sérültjeinek az ellátása. Diszpécseri szerepkörben is megmérettek minket: hívásokat kellett kezelni és egy gyermek újraélesztését telefonon levezérelni.

Annak ellenére, hogy közösen szinte soha nem dolgoztunk együtt így négyen, nagyon jól sikerült a csapatmunka, a közös gondolkodás. Az egyik legjobb kritika, amit kaptunk a kutató-mentő szolgálat vezetőjétől az volt: „ha valaha is baleset érne, szeretném, hogy magyar mentő lásson el”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here