Kende Sándor íróra emlékeztek a Krúdy-kör tagjai

0
456

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör 2021. november 22-én Kende Sándor egykori lakóhelyénél a budaörsi Ifjúság utcában koszorúzással, majd a budaörsi  művelődési házban ünnepi műsorral emlékezett meg Kende Sándor íróról, a kör alapítójáról, továbbá a névadó Krúdy Gyuláról és Király Lajos költő, műfordítóról, az irodalmi társaság közelmúltban elhunyt vezetőjéről.

Kende Sándor özvegye, Regényi Ildikó odaadóan őrzi 1992-ben elhunyt író férje emlékét. Egyebek között évente szervez koszorúzást az egykori közös otthonuk, a budaörsi Ifjúság utca 40. szám alatti társasház falán elhelyezett emléktáblánál,  majd tisztelői irodalmi esteken idézik fel alakját. Az idén először Ildikó a betegsége miatt már nem tudott ezeken részt venni, de a Krúdy Gyula Irodalmi Kör megszervezte és megtartotta azt.

Kende Sándor író élete utolsó tíz évét töltötte Budaörsön 1982-től – emlékeztetett rá Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester, felidézve, hogy amikor az író özvegye annak idején megkereste őt, hogy az önkormányzat támogassa a ház falán az emléktábla elhelyezését, természetesen megtették, és minden évben részt vesz az író halálának évfordulóján a koszorúzáson is. Kende Sándor a Budaörsi Napló indulásakor  a szerkesztőség alapító tagja volt, így az akkori újságokban mi is őrizzük a kulturális témájú, egyedi hangvételű publicisztikáit. Az idei rendezvényen Körmendi Mária, a Krúdy kör jelenlegi titkára és Kanizsa József, a közelmúltban leköszönt titkár arról beszéltek, hogy az író miként segítette mindig a pályakezdő fiatalok indulását, és saját személyes élményeiket osztottak meg a jelen lévőkkel. Ezt követően az irodalmi kör  vezetője Németh Nyiba Sándor (költő, olimpikon, zenész) vette át a szót, majd ő is megkoszorúzta az emlékművet és elmondta a „Hagyaték édesapámtól” című saját versét.

Az ünnepség  a  Jókai Mór Művelődési Központ Galéria termében folytatódott. Itt családias volt a hangulat, a krúdys társakon kívül még néhány helyi irodalom iránti érdeklődő  csatlakozott a programhoz. Bordás István a budaörsi városháza nyugalmazott kulturális referense, aki a kezdetektől ápolta a kapcsolatot Kende özvegyével és a Krúdy körrel, az ezzel kapcsolatos élményeit idézte fel.

A program hangsúlyos része volt a Krúdy emléklapok átadása, illetve megemlékezés a névadó Krúdy Gyuláról, majd a kör korábbi vezetőjéről, a nemrég elhunyt Király Lajosról.

Az irodalmi program keretében  Eller Mária, Földesdy Gabriella, Kanizsa József, Marosi Károly, Reményi Éva, Sztancsics Erzsébet és Németh Nyiba Sándor budaörsi vonatkozású vagy Krúdyra és Kende Sándorra vonatkozó írásaikat, verseiket adták elő. Kanizsa József elszavalta a szintén budaörsi, 2013-ban elhunyt Knáb László versét is.

Pánti Anna Erkel-díjas operaénekes műsora koronázta meg az estet.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here