Kedvezményes egészségkockázati szűrésen vehetnek részt a budaörsiek

0
1846

Hátul kullog Magyarország az EU tagországai között a megelőzhető halálozások számát tekintve, aminek fő oka, hogy kevesen vesznek részt az egészségügyi kockázatok és a betegségek korai felismerését szolgáló szűrőprogramokban. A budaörsi magánszemélyek és cégek számára a Budaörsi Egészségügyi Központ most kedvezményes egészségkockázati szűrőprogramot indít.

2020. január 31-ig kedvezménnyel juthatnak a budaörsi cégek és magánszemélyek beutalóhoz a most induló Munkavállalói Egészségkockázati Szűrőprogram keretében.

„A hasonló programokat általában menedzserszűrésnek nevezik, hiszen annak idején az úgynevezett menedzserbetegségek kiszűrésére jöttek létre. A betegségmegelőzést szolgáló átfogó szűrővizsgálatokra azonban nemcsak a cégvezetőknek, hanem mindenkinek szüksége van. Ezt fejezzük ki azzal, hogy programunkat egészségkockázati szűrésnek neveztük el, és a lehető legszélesebb kör számára javasoljuk Budaörsön” – mondja dr. Janecskó Mária, aki elvállalta a szűrőprogram kidolgozását és vezetését.

A program a menedzserszűrésektől abban is különbözik, hogy nem a munkavállalók státusza alapján ajánl fel szolgáltatási csomagokat, hanem életkor és nem szerint határozza meg az első körben indokolt szűrővizsgálatok körét, ami kiegészülhet az esetleges betegségelőzményekkel. „Ebben a programban mindenki VIP” – fogalmaz Janecskó Mária.

A szűrésnek különösen nagy jelentősége van a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai megbetegedések korai felismerésében. A két betegségcsoport vezető halálok a világban, megelőzésük terén Magyarország az utolsók között kullog Európában. Ezen a mutatón a szűrésen való részvétel érdemben tud javítani – hívja fel a figyelmet Janecskó Mária. Jellemző adat, hogy a kardiológiai szűrővizsgálat minden ötödik páciensnél mutat ki olyan eltérést, amivel valamilyen módon foglalkozni szükséges, ha máshogy nem, az életmód megváltoztatásával.

Kulcsfontosságú a programban szereplő labor- és szakorvosi vizsgálatok jó szervezése, ütemes beosztása, hogy a pácienseknek ne kelljen sokszor jönniük, illetve helyben várakozniuk. „Alapesetben két vizittel lehet tervezni, amiből az első a vizsgálatok elvégzése sorban egymás után, a második pedig a közös értékelés a szűrést vezető szakorvossal” – tájékoztat Nagy Mária, az egészségkockázati szűrések koordinátora, aki szerint Budaörs nagy előnye, hogy az intézmény az egészségkockázati felmérést követően sem engedi el a páciens kezét: amennyiben a vizsgálatok betegségmegelőző állapotot vagy konkrétan betegséget jeleznek, a gyógyításhoz elismert orvosgárda áll rendelkezésre a budaörsi szakrendeléseken, magyarán a gyógyulás legtöbbször helyben, további utánjárás nélkül lehetséges.

A szakrendelőt üzemeltető cég vezetője, Zsákai Zoltán hibának tartja, hogy az adókörnyezet nem ösztönzi eléggé a gazdasági társaságokat, hogy munkavállalóikat egészségszűrésre küldjék. „Ennek dacára egyre több vállalkozás számolja ki, hogy a munkavállalók kiképzésére fordított befektetés kidobott pénz, ha a dolgozó testi-lelki egészségét nem sikerül megőrizni – fogalmaz az ügyvezető. – Éppen ezért a céges megkeresések számának növekedését tapasztaljuk. Az egészségkockázati felmérés év végi munkavállalói bónusznak is racionális, win-win megoldás a cégek és az alkalmazottak számára” – teszi hozzá, megemlítve, hogy az egészségkockázati átvilágítás a magánszemélyek – például egyéni vállalkozók, egyéb munkavállalók – számára is megtérülő befektetés, ha azt nézzük, milyen iszonyatos pénzeket emésztenek fel a krónikus betegségekre élethosszig szedett gyógyszerek.

A Munkavállalói Egészségkockázati Szűrőprogramra bárki jelentkezhet; a budaörsi lakcímkártyával rendelkező magánszemélyeknek és a budaörsi székhelyű vagy telephelyű cégek munkavállalóinak pedig az intézmény 2020. január 31-ig kedvezményt is ad.

Jelentkezni a szűrőprogramra Nagy Mária koordinátornál lehet munkanapokon 07.00–15.00 óra között a 30 566 3776-os telefonszámon vagy a nagy.maria@budaorsmed.hu e-mail-címen.

 

Dr. Janecskó Mária belgyógyász, aneszteziológus, egyetemi tanár, az Egynapos Sebészeti Szakmai Kollégiumi Tagozat tagja a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjében – jelenleg a Szent János Kórházban – a Kiemelt Ambulanciát vezeti. Az ő nevéhez fűződik az aneszteziológiai ambulancia megszervezése és szakmai irányelveinek kidolgozása a budaörsi szakrendelő Egynapos Sebészeti Részlegén, ahol heti egy napot ma is dolgozik aneszteziológusként. Emellett vállalta el a Munkavállalói Egészségkockázati Szűrőprogram vezetését annak érdekében, hogy minél szélesebb kör számára váljon elérhetővé ez a létfontosságú szolgáltatás Budaörsön.

Nagy Mária, a Budaörsi Egészségügyi Központ koordinátora 2006 óta dolgozik az intézményben, egyike azoknak a háttérembereknek, akik nélkül ez a nagy és bonyolult, évi több mint 150 ezer beteget fogadó és jelenleg 140 orvost foglalkoztató üzem aligha működhetne olajozottan. Munkáját Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2018-ban Budaörs Egészségügyéért Díjjal ismerte el.

 

Zsákai Zoltán a szakrendelőt üzemeltető Jump Consulting vezetőjeként 2015 óta van jelen a budaörsi egészségügyben. A cég kezdetben a sürgősségi ügyeletet látta el, majd 2016 őszén átvette és konszolidálta a járóbeteg-ellátást. A közbeszerzési eljárásban elnyert, 2018. január 1-jével megkötött tízéves feladatellátási szerződés az üzemeltető számára lehetővé teszi a hosszabb távú, szisztematikus építkezést a budaörsi egészségügyben.

Írta: Révész Gábor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here