Karácsonyi ünnepi ebéd ajánlatunk 2.

0
1119

Nem tudja még mit főzzön karácsonyra? Vagy korábbi ajánlatunk mellett újabb ötleteket szeretne? Ebben a cikkben sem  a szokásos hal, liba szerepel, de azért kacsa van benne. És ez ami sokunknak fontos, hogy egyszerűen elkészíthető és garantáltan finom.

Kacsanyakleves 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kacsanyak
  • só, őrölt bors
  • színes szemes bors
  • 4 vastag sárgarépa
  • 1 zellergumó
  • 1 fejvöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4db babérlevél
  • 1 szál rozmaring
  • levestészta
  • 4 tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A kacsanyakat felrakjuk főzni egy nagy lábosba vízzel, kb másfél óráig, amíg puha nem lesz. Hozzáadjuk a fűszereket és a hagymákat. 1 óra forralása után belerakjuk a zöldségeket, hogy azok is puhuljanak. Közben kóstolgatjuk, és ízlés szerint ízesíthetjük még. Ha készen van, akkor kiveszünk annyit a léből, hogy meg tudjuk főzni a tésztát. A tojásokat is külön megfőzzük. A kész levest tésztával, főtt tojással és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

 

Mézes, szezámmagos kacsa

Hozzávalók:

  • 1 egész pecsenyekacsa
  • 6 ek. méz
  • 3 ek. ketchup
  • 3 ek. szójaszósz
  • 1 dl fehér balzsamecet
  • 1 kis zacskó fehér szezámmag

Elkészítés:

A kacsát megsózzuk. A mézet, ketchupot, szójaszószt és balzsamecetet összekeverjük, és ezzel bekenjük a kacsát. Betesszük a hűtőbe 2 órára hűlni, majd egy tepsibe tesszük és aláöntünk 1 dl vizet. Ezt lefedjük fóliával és 200°C-os sütőben 2 órát pároljuk, majd fólia nélkül, forgatva pirosra sütjük. Az utolsó 10 percre megszórjuk szezámmaggal, hogy az is rásüljön a ropogós kacsabőrre. Krumplipürével és majonézes uborkasalátával tálaljuk.

Majonézes uborkasaláta

Hozzávalók:

  • 2 szál újhagyma
  • 10 dkg csemegeuborka
  • 1 teáskanál torma
  • 4 ek. majonéz

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. Az uborkát szintén feldaraboljuk. Majd összekeverjük ezeket a tormával és a majonézzel.

Pingvin süti

Hozzávalók (25 darabhoz):

A masszához

  • 150g daráltkeksz
  • 150g puha vaj
  • 150g kókuszreszelék
  • 80g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek. sütőrum
  • 0,5-1dl tej

A krémhez

  • 100g puha vaj
  • 2 ek. kakaópor
  • 50g porcukor
  • 2 ek. sütőrum

A díszítéshez

  • 25 db kerek keksz
  • 75g étcsoki
  • 100g fehércsoki
  • 50g szeletelt mandula
  • 1 csomag sárga marcipán

Elkészítés:

A krémhez keverjük össze a hozzávalókat. A masszához is keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk jól össze és osszuk 25 részre. Formázzunk púpot belőlük, ez lesz a pingvin teste. Alulról fúrjunk egy lyukat beléjük és töltsük meg krémmel, majd keksszel zárjuk le. Tegyük a hűtőbe, és hagyjuk megdermedni. a fehércsokit olvasszuk fel. Mártsuk bele a pingvin testét, majd hagyjuk megdermedni. Ezután az étcsokit olvasszuk fel. ebbe márcsak a pingvin felét mártsuk bele hosszában. Ezekhez ragasszunk jobb és bal oldalra egy-egy mandulát, ami a pingvin szárnya lesz. Csokipöttyből készíthetünk szemet, marcipánból csőrt és berakhatjuk a hűtőbe ismét megdermedni.

Mákos-meggyes rácsos süti

Hozzávalók:

  • 50g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 5 dl tej
  • 2 kockacukor
  • 20 g élesztő
  • 5 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1 zacsi vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 250 g darált mák
  • 200g porcukor
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 üveg magozott meggybefőtt

Elkészítés:

A mazsolát a rumba beáztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, belerakjuk a kockacukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a sót, 1 dl tejfölt és az élesztős tejet dagasztóval összedolgozzuk. 2 formát kapunk, letakarjuk, és fél órát pihentetjük. Közben a darált mákot, porcukrot, a fahéjat, az 1dl tejfölt, a reszelt citrom héját, a rumos mazsolát összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kerek, 30 cm átmérőjű sütő tálat kikenünk vajjal és belisztezzük. Az egyik formát kinyújtjuk, belehelyezzük a sütőtálba, rárakjuk a mások tölteléket és megszórjuk leszűrt meggyel. A másik formából rácsot készítünk a süti tetejére. Megkenjük tojássárgájával és pirosra sütjük, eközben picit megszurkálhatjuk, hogy jól átsüljön.

Elkészítette és írta: Kótányné Tóth Éva, fotók Kótány Katica

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/karacsonyi-menu-a-hagyomanyos-etelektol-elterve/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here