Nem tudja még mit főzzön karácsonyra? Vagy korábbi ajánlatunk mellett újabb ötleteket szeretne? Ebben a cikkben sem a szokásos hal, liba szerepel, de azért kacsa van benne. És ez ami sokunknak fontos, hogy egyszerűen elkészíthető és garantáltan finom.
Kacsanyakleves
Hozzávalók:
- 0,5 kg kacsanyak
- só, őrölt bors
- színes szemes bors
- 4 vastag sárgarépa
- 1 zellergumó
- 1 fejvöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4db babérlevél
- 1 szál rozmaring
- levestészta
- 4 tojás
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A kacsanyakat felrakjuk főzni egy nagy lábosba vízzel, kb másfél óráig, amíg puha nem lesz. Hozzáadjuk a fűszereket és a hagymákat. 1 óra forralása után belerakjuk a zöldségeket, hogy azok is puhuljanak. Közben kóstolgatjuk, és ízlés szerint ízesíthetjük még. Ha készen van, akkor kiveszünk annyit a léből, hogy meg tudjuk főzni a tésztát. A tojásokat is külön megfőzzük. A kész levest tésztával, főtt tojással és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Mézes, szezámmagos kacsa
Hozzávalók:
- 1 egész pecsenyekacsa
- só
- 6 ek. méz
- 3 ek. ketchup
- 3 ek. szójaszósz
- 1 dl fehér balzsamecet
- 1 kis zacskó fehér szezámmag
Elkészítés:
A kacsát megsózzuk. A mézet, ketchupot, szójaszószt és balzsamecetet összekeverjük, és ezzel bekenjük a kacsát. Betesszük a hűtőbe 2 órára hűlni, majd egy tepsibe tesszük és aláöntünk 1 dl vizet. Ezt lefedjük fóliával és 200°C-os sütőben 2 órát pároljuk, majd fólia nélkül, forgatva pirosra sütjük. Az utolsó 10 percre megszórjuk szezámmaggal, hogy az is rásüljön a ropogós kacsabőrre. Krumplipürével és majonézes uborkasalátával tálaljuk.
Majonézes uborkasaláta
Hozzávalók:
- 2 szál újhagyma
- 10 dkg csemegeuborka
- 1 teáskanál torma
- 4 ek. majonéz
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. Az uborkát szintén feldaraboljuk. Majd összekeverjük ezeket a tormával és a majonézzel.
Pingvin süti
Hozzávalók (25 darabhoz):
A masszához
- 150g daráltkeksz
- 150g puha vaj
- 150g kókuszreszelék
- 80g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek. sütőrum
- 0,5-1dl tej
A krémhez
- 100g puha vaj
- 2 ek. kakaópor
- 50g porcukor
- 2 ek. sütőrum
A díszítéshez
- 25 db kerek keksz
- 75g étcsoki
- 100g fehércsoki
- 50g szeletelt mandula
- 1 csomag sárga marcipán
Elkészítés:
A krémhez keverjük össze a hozzávalókat. A masszához is keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk jól össze és osszuk 25 részre. Formázzunk púpot belőlük, ez lesz a pingvin teste. Alulról fúrjunk egy lyukat beléjük és töltsük meg krémmel, majd keksszel zárjuk le. Tegyük a hűtőbe, és hagyjuk megdermedni. a fehércsokit olvasszuk fel. Mártsuk bele a pingvin testét, majd hagyjuk megdermedni. Ezután az étcsokit olvasszuk fel. ebbe márcsak a pingvin felét mártsuk bele hosszában. Ezekhez ragasszunk jobb és bal oldalra egy-egy mandulát, ami a pingvin szárnya lesz. Csokipöttyből készíthetünk szemet, marcipánból csőrt és berakhatjuk a hűtőbe ismét megdermedni.
Mákos-meggyes rácsos süti
Hozzávalók:
- 50g mazsola
- 3 ek. rum
- 5 dl tej
- 2 kockacukor
- 20 g élesztő
- 5 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás sárgája
- 1 zacsi vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 250 g darált mák
- 200g porcukor
- 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 üveg magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A mazsolát a rumba beáztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, belerakjuk a kockacukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a sót, 1 dl tejfölt és az élesztős tejet dagasztóval összedolgozzuk. 2 formát kapunk, letakarjuk, és fél órát pihentetjük. Közben a darált mákot, porcukrot, a fahéjat, az 1dl tejfölt, a reszelt citrom héját, a rumos mazsolát összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kerek, 30 cm átmérőjű sütő tálat kikenünk vajjal és belisztezzük. Az egyik formát kinyújtjuk, belehelyezzük a sütőtálba, rárakjuk a mások tölteléket és megszórjuk leszűrt meggyel. A másik formából rácsot készítünk a süti tetejére. Megkenjük tojássárgájával és pirosra sütjük, eközben picit megszurkálhatjuk, hogy jól átsüljön.
Elkészítette és írta: Kótányné Tóth Éva, fotók Kótány Katica
Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/karacsonyi-menu-a-hagyomanyos-etelektol-elterve/