Karácsonyi ajándék-tárlatvezetés a Jakob Bleyer Heimatmuseumban

0
819

Karácsony éjszakája a legcsöndesebb idő, ami létezik. Mintha emlékekből lenne az egész világ. (Ava Dellaira, amerikai író) Mennyire igaz ez az idézet. Örömmel emlékszem Nagyszüleimre, akik sokszor meséltek a régi karácsonyok különleges hangulatáról, az ünnepi készülődésről, a lelki feltöltődés időszakáról. Nagymamám boldogan mutatta, hogyan készítették házilag a szaloncukrot és hogyan csomagolták fénylő selyempapírba, megsodorva a végét. A karácsonyfát továbbá saját sütésű habkarikával, aranyozott dióval, papírdíszekkel csinosították és karácsonykor általában a vasárnapi menüt ették, valamint krémes süteményeket.

Ajándékként fogadjanak el tőlünk egy kedves fotót és egy karácsonyi rendhagyó tárlatvezetést a Heimatmuseumban, amelyben a gyönyörű karácsonyi hangulat, emlékek, régi karácsonyi fotók és történetek mellett ezekre a kérdésekre is választ kapnak: Hogyan készültek az ünnepre dédszüleink idejében? Mi előzte meg a karácsonyt, és mikor zárult le a hozzá kapcsolódó ünnepkör? Mi történt Szent Miklós napján? Kik azok a szálláskeresők? Ki a „Christkindl”? Milyen ajándékokat kaptak a gyerekek? Mi volt a Márialányok szerepe az ünnepen? Ezekre találják meg kedves látogatóink – kicsik és nagyok – a választ a Heimatmuseum tiszta szobájának új, ünnepi enteriőrjében egy szép karácsonyfa, valamint az alatta sorakozó régi játékok segítségével. Egy kedves óbudai német származású hölgy édesanyjának gyerekkori játék-szobabútorai – a hozzá kapcsolódó családtörténettel, illetve régi karácsonyi fotókkal (1900-tól az 1970-es évekig, köztük budaörsi emlékekkel) – megelevenítik a régi, Nagyszüleink által mesélt karácsonyok különleges hangulatát.  

Várunk szeretettel minden érdeklődőt erre a különleges hangulatú meglepetésre, valamint   a legújabb, Játékvarrógépeket bemutató időszaki kiállításunkban egy ünnepi tematikus tárlatvezetésre. (ITT írtunk a megnyitóról.) Bejelentkezni a 06 23 440 217–es telefonszámon, és az info@heimatmuseum.hu email-címen lehetséges.

Áldott karácsonyt kívánok a budaörsi Heimatmuseum nevében önöknek és kedves családjuknak! Szeretettel,

 Dr. Gajdos-Frank Katalin, igazgató, Jakob Bleyer Heimatmuseum, www.heimatmuseum.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here