Kamaraerdő július 3-án választ – “Jó itt élni” – Frissítve!

0
205

Július 3-ra írta ki a Budaörsi Helyi Választási Bizottság a 10-es körzet (Kamaraerdő) időközi választását, ahol 2019-ben dr. Kisfalvi Péter szerzett mandátumot az önkormányzatban. Ő 2021 nyarán elhunyt, és a pandémia miatt akkor nem lehetett megtartani. A szavazás 6 és 19 óra között lesz. A jelölt állításhoz az ajánlóíveket május 14-től lehet átvenni, a kampány időszaka május 14-től július 3-án 19 óráig tart. Eddig két jelöltről tudtuk meg, hogy már összegyűjtötte a szükséges aláírásokat. Hajdu László a Budaörs Fejlődéséért Egyesület, Török István pedig (a Fidesz volt budaörsi elnöke) a Kamaraerdőért Érdekvédelmi Egyesület színeiben indul.

Hajdu László a Budaörs Fejlődéséért Egyesület képviselő jelöltje 16 éve lakik családjával a körzetben, két tizenéves lánya van. A Kamaraerdei Részönkormányzat tagja 2019 óta – derül ki a vele való beszélgetésből. Mint mondja, mintegy 2340 szavazó polgára van Kamaraerdőnek, ami nagyjából 650 háztartást jelent. Jelöltként sokat beszélget az ott lakókkal, régiekkel, újakkal egyaránt, akik mind egyformán gondolkodnak Kamaraerdőről: soha nem szándékoznak elköltözni, mert jó itt élni, a sok zöldfelület, a jól karbantartott közterületek, utak még Budaörsön belül is kiemelkedően szép hellyé teszik Kamaraerdőt.

Azonban itt is vannak megoldásra váró problémák – teszi hozzá. De a körzet képviselő jelöltjeként úgy véli, mindenre van jó megoldás. Magát környezetbarátnak tartja, de úgy véli, nem minden esetben kell a végsőkig ragaszkodni például egy fához, ami a bicikliút építésénél útban van, és egy környezetvédő mérnök is kivágásra javasol, hanem inkább 10-20 új fát kell ültetni helyette.

Kamaraerdőn is egyre több az új építésű ház, ami sokaknak nem tetszik. Hajdu László azon az állásponton van, hogy meg kell akadályozni a túlzott beépítést, eddig ezt szerencsére megakadályozta a helyi szabályzat, de sajnos mivel az építésügyi hatósági jogköröket elvették Budaörstől, már nem tudják ellenőrizni, hova és mi épül. Azonban vannak még üres telkek, és sokan szeretnének ideköltözni, ezért ez majd még felvet olyan teendőket, mint az óvodai férőhely bővítés, illetve a megnövekedő autós forgalom – szögezi le.

Összességében tehát Hajdu László képviselő jelölt megválasztása esetén arra törekedne, hogy a lakosok észrevételeit, javaslatait teljes mértékben képviselje és a mostani, kedvező tulajdonságait (csendes, nyugodt, élhető) Kamaraerdő a jövőben is megtartsa. Ahogyan fogalmazott: “Az egy prioritás, hogy azokat az értékeket, amiket előteremtettünk itt az elmúlt években, azokat meg tudjuk őrizni.”

A Buda Környéki Televízió interjújából lejegyezte: Borhegyi

Bővebben: ITT

Török István, a Fidesz volt budaörsi elnöke a Kamaraerdőért Érdekvédelmi Egyesület színeiben indul.

– Mi az, ami pozitívum, és mi a legnagyobb gond Kamaraerdőn? – kérdeztük tőle.

Az 1960-as évek elején amikor az autópálya megépült, nemcsak a HÉV szűnt meg, hanem az autópálya gyakorlatilag kettévágta Budaörsöt és Kamaraerdőt. Kamaraerdőnek a mai napig ez az egyik legfőbb problémája. Nem fér hozzá azokhoz az infrastruktúrákhoz, amelyet a budaörsiek könnyedén tudnak használni. Ott sem mindenki rendelkezik autóval, és akiknek nincs kocsijuk azok számára probléma, hogy nincs gyógyszertár, posta, vagy akár egy dohánybolt. Nagy gond még az ipari zajszennyezés, nincs gyógyszertár, posta, vagy akár egy dohánybolt. Nagy gond még az ipari zajszennyezés “túl-méretes” beruházások – persze sok fa kivágásával… 2010 és ’14 között voltam itt helyi képviselő és igyekeztem fejleszteni a térséget. Akkor létesült önálló háziorvosi körzet, oda került egy rendőrségi körzeti megbízott, amely nagyban javította a közbiztonságot. Összességében próbáltam foglalkozni a több évtizedes elmaradottsággal, ami Budaörs többi részéhez képest értendő. Ez szerintem több tekintetben igen sikeres volt akkor, és sajnos úgy vélem, hogy 2014 után ez a folyamat megszakadt.

A városrész abszolút pozitívuma a kertvárosias, zöld jelenleg és a jó levegő. Ez okozza a népszerűségét is, ami miatt nagyon sokan szeretnének oda költözni. Gyakorlatilag ki lehet tenni a “megtelt” táblát. A túlépítések, és a túlzott beépítés Kamaraerdő jellegét veszi el végleg. Ennek gátat kell szabni! A Helyi Építési Szabályzat módosítását kell kezdeményezni, oly módon, hogy egy meghatározott telek méretre csak egy család költözhessen, és ne lehessen soklakásos társasházakat építeni. A Kormányhivatalon számon kérni az ellenőrzést csak akkor lehet, ha előtte helyben megfelelő szabályzókat alkotunk. Vannak erre jó példák például Zsámbékon…

– Tudomásom szerint ott is vissza kellett vonni a helyi korlátozást jogi aggályok miatt. Nem Kamaraerdőn él, de mint említette, volt már a körzet képviselője. Mi köti Kamaraerdőhöz továbbra is?

Azt gondolom, hogy az önkormányzat jogászai biztosan találnak jó megoldást. Én magam valóban nem Kamaraerdőben élek, de ezer szállal kötődöm oda. 2010-ben szinte véletlenül kerültem oda képviselőjelöltként. Akkor nyertem. Megszerettem, és megismertem ezt a városrészt és az ott élő embereket. Nagyon sok barátom, kedves ismerősöm lakik ott. Az ő “mindennapos unszolásukra” döntöttem úgy, hogy ismételten megpróbálom a jelöltséget. Felkértek, hogy vállaljam el. Úgy gondolom, hogy a képviselői munka nem elsődlegesen ahhoz kötődik, hogy a területen lakik-e valaki, hanem elsősorban a professzionalitáson. Én ezt tekintem a legfontosabbnak. Amennyiben megválasztanak, mindenképpen és kizárólagosan a kamaraerdei érdekeket fogom képviselni a testületben, ha kell rámenősen, és minél eredményesebben. Számomra nem létezik, nem létezhet olyan, hogy bármilyen “összvárosi”, vagy egyéb motiváció felülírja helyi választóim akaratát és szándékát. Helyre kell állítani a részönkormányzat hatásköreit, és ehhez forrást is kell rendelni!

Mi az oka, hogy az egyesület jelöltje és nem a Fideszé?
Az önkormányzati képviselői munka (érdekvédelem, érdek érvényesítés) elsődlegesen nem pártfeladat. Az előzőleg ismertetettek az oka annak is, hogy a Kamaraerdőért Érdekvédelmi Egyesület színeiben indulok, és nem párt vagy más jelölő szervezet képviselőjelöltjeként. 2010 óta vagyok tag az egyesületben. Egyesületünk valóban civil: a baloldaltól a liberálison át a jobboldalig mindenféle pártpreferenciájú kamaraerdei megtalálható benne. Ebben különbözünk a többi jelölttől, jelöltektől Csak és kizárólag Kamaraerdőért akarunk dolgozni és együttműködni bárkivel, aki ebben segít nekünk. Egyesületünkkel nem kampányoltunk az országgyűlési választáson sem Menczer Tamás, sem Szél Bernadett képviselőjelölt mellett vagy ellen sem. Innen lehet felmérni, hogy egy szervezet valóban független-e, vagy csak szlogenként állítja magáról.

A bemutatkozó videó ITT érhető el.

Írta: EE

Frissítés!

Lapzárta után jutott tudomásunkra az információ, hogy a kamaraerdei időközi választáson indul egy harmadik jelölt is, a Megoldás Mozgalom színeiben Dr. Bogó Dániel. A TV 2040 adásából, a jelöltekkel folytatott vitaműsorból az alábbiakat tudhattuk meg terveiről:

Dr. Bogó Dániel 41 éves, nős, egy gyermeke van. Budaörsi lakos, itt is nőtt fel. A Bleyer iskolába járt és az Illyésben érettségizett, majd  a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett jogászként. Bemutatkozásában hangsúlyozta, hogy 16 éve gyakorolja ügyvédi foglalkozását, így az emberek érdekvédelmében már nagy jártasságot szerzett, amit képviselőként is jól tudna kamatoztatni “minél hatékonyabban, minél gyorsabban, minél eredményesebben”.

Kiemelte, programjának lényege nem az, hogy mit csinálna, hanem az, hogyan csinálná: a lakosok problémáit összegyűjtve a Megoldás Mozgalom szakértőinek bevonásával dolgoznának ki azokra megoldásokat, amelyeket aztán újra véleményeztetve Kamaraerdő lakosságával végül kész, szakmailag és pénzügyileg alátámasztott megoldási javaslatokat tudna a képviselő-testület elé tárni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here