Itt egy lista a legjobb társasjátékról – a kedvenced is köztük van?

0
69

Rengeteg szubjektív témában nagy kérdés, hogy hogyan is épüljön fel egy jó lista. Igazán megér egy pillantást vetni a gemklub.hu weboldalon látható TOP 50-es listára.

Itt a lista elkészítésében sok mindenki (akarva-akaratlanul) közreműködött. A lista elkészítése során nagy szerepet kaptak mind a hazai, mind a nemzetközi értékesítési statisztikák + a Gémklubos játékosok visszajelzései is. Ebben a TOP 50-es, legnépszerűbb játékok listájában szerepel több, az Év Játéka-díjat (Spiel des Jahres) elnyert társasjátékok is. Egyes játékok modern klasszikusoknak számítanak (ez kb. azt jelenti, hogy egy nem társasjátékos csoportban is könnyen el lehet sütni a neveiket és valószínűleg lesz [pozitív] reakció), ilyenek például a Dobble és a Dixit is. A legjobb 50 játék persze nem stagnál: évről évre a legjobb új játékok néhánya be szokott kerülni, míg a régiek nem feltétlenül maradnak ott örökre. Olvasásra fel!

Mi van, ha én nem a mainstream-et akarom követni!?

A társasjátékok világa önmagában sem tekinthető mainstreamnek: míg a Covid világjárvány kezdete óta a felnőttek körében nőttek a társasjáték eladások számai, könnyen lehet, hogy a fiatalabbak körében az utóbbi évtizedekben az internet, okostelefonok, streaming szolgáltatások, chat alkalmazások, videójátékok stb. átvették a tradicionálisan társasjátékokkal töltött időt. A társasok önmagukban tehát nem mondanánk, hogy a mainstream / főáramlat részei.

De ha egy szubkultúrát vagy ismeretlen vizeket keresnénk a társasjátékok világában, természetesen ez is megtalálható, bár nyilvánvalóan könnyebb jó játékokat találni, ha már ismerjük az alapokat.

Érdemes tematika alapján keresni társasokat?

Van az a szint, amikor valaki olyannyira érdeklődik, olyannyira imád egy adott témát, hogy abban még egy középszerű játékot (ajándéktárgyat, filmet stb.) is nagy örömmel vásárol meg. Ha ilyen szinten szeretünk egy témát, legyen szó a Bogyó és Babócáról, a Star Warsról, az egyik Marvel szuperhősről, politikáról, újságírásról, szállodaláncokról stb., akkor igen, ez alapján is érdemes lehet bármilyen társasjátékot kipróbálni: még egy abszolút hagyományos lépegetős táblajáték is kellemes meglepetéseket tartogathat magában a háttértudásnak köszönhetően.

Ha pedig vegyítenénk a népszerű (tehát itt: nem egy hollywoodi blockbusterről van szó, hanem a társasjáték társadalomban népszerű termékről) termékek világát egyik kedves témánkkal, ismét a TOP50-es (TOP25-ös, TOP100-as stb.) listákhoz mennénk vissza. A Gémklub TOP 50-es listájában a teljesség igény nélkül találunk történelmi játékot az ókorból és középkorból (7 csoda társasjáték család, Avalon, Kingdomino), álmokról (Álmodj velem), művészetről (Azul család, ahol érdemes lehet a trilógia mindhárom részét kipróbálni az egészen különböző és változatos játékmenetek miatt), krimi / bűnügyi világot (Bűnjelek sorozat, Bűnügyi krónikák), zombiapokolipszis témát (Holtak Tele: Válaszúton), kereskedelmi játékot (Jaipur), a nagyon furcsán aktuális világjárványosat (Pandemic) vagy éppen nagyon furcsán viselkedő cicákról szólót (Robbanó cicák).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here