Ingatlanok eladása – Nézzük meg mennyi idő, mennyi pénz!

0
781

Mennyi idő alatt lehet egy ingatlant eladni Budaörsön? – kérdeztük Drahota Szabó Andrást, a Drahota Ingatlan szakértőjét. Ez természetesen több tényezőtől függ, mint például az ingatlan állapota, elhelyezkedése, a mérete és a leginkább meghatározó az ára.

Akik saját maguk próbálják meg eladni a tulajdonukban lévő ingatlant, gyakran nem a megfelelő áron és nem jó minőségű képekkel teszik ezt, egy kezdetleges alaprajzzal és csupán pár soros leírással, vagy a nélkül, és csodálkoznak, hogy nem jön a leendő vevő.
Szerintünk most Budaörsön a gyors ingatlaneladás kulcsa egy jól meghatározott ár és a profi hirdetés. Tehát a feltett kérdésre a válasz: valós áron, ügyes, hozzáértő stratégiával átlagosan 3-6  hónap alatt elkel a lakás, a ház vagy a telek, áron alul pedig akár heteken belül létrejöhet az adás-vétel.
S mi a reális ár? Megint előrebocsátva: nem mindegy, hogy mikor és hol, hiszen a hullámzások a budaörsi ingatlanpiacon is megfigyelhetők. Családi házak esetén az elmúlt öt évben az átlag négyzetméter ár 324 526 forintról 358 522 forintra nőtt, ami 10 százalékos emelkedés. Idén szeptemberében az átlag négyzetméter ár 370 534 forint volt, tégla lakások esetében 420 507 forint.  A panellakás a családi házak átlag négyzetméter árához képest immár magasabb: 377 059 forint/négyzetméter. A legmagasabb átlagos árak a kertvárosban, a legalacsonyabb árszint pedig Kamaraerdő és ófalu városrészeken tapasztalható, a város egyes területei között 18-36 százalékos árkülönbségek is vannak. A régi családi házak ára nem nő.
Az új lakásoké azonban igen, és az idén mintegy 9-10 ezer új lakás átadására lehet számítani, 2017-re pedig 14-15 ezerre, a kiadott építkezési engedélyek alapján, ami 2016 első hat hónapjában 70%-kal több mint tavaly ugyanekkor. De mivel egyre kevesebb az építésre alkalmas telek, a befektetők egyre drágábban tudják megvásárolni és míg 2-3 évvel ezelőtt egy 100-120 négyzetméteres ikerházat 35-40 millió forint között meg lehetett vásárolni, napjainkban 45-55 millió forintba kerül.
Bővebben: www.drahotaingatlan.hu/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here