Ilyen volt a családi nap a Flyby udvarán

0
1052

Humorbombákkal, híres pilótákkal és sütési tanácsokkal vastagon megfűszerezett programok

A Budaörsi Steak & Wine Harmony családi gasztro napja nem szűkölködött sem programokban, sem finomságokban szeptember ötödikén, szombaton. A rendezvénnyel Budaörs végérvényesen felkerült a BBQ, grill és steakvilág térképére, hiszen a helyi látogatók mellett az ország minden részéről érkeztek vendégek.

A Flyby udvarán felállított színpadon egymást követték a sütéssel egybekötött előadások. Szappanyos Viktor és Zsidákovits Richárd séfek indították a sort. Az otthoni hamburgersütés összes praktikáját megmutatták a húskeveréstől, a sütésen keresztül a tálalásig. Megtudtuk, hogy a megfelelő (80-20) hús-vesefaggyú arány rendkívül fontos és azt is,  hogy egy igazán ízletes hamburgerpogácsába sem sót, sem fűszereket nem kell előzetesen keverni, közvetlenül sütéskor kell mindkét oldalt borssal és nagy szemű sóval ízesíteni.
A Flyby profi módon felszerelt konyhájából tökéletes, zamatos steakek kerülnek az éttermi vendégek asztalára. Aki az otthoni grillen szeretne steaket sütni, számos értékes információt és praktikát kapott a steak workshopon. Megtudhattuk, mennyire fontos a tökéletes alapanyag. A legfinomabb steakek a szárazon érlelt húsokból süthetők, ami a Flyby speciális érlelő kamráiban történik tized fokra beállított hőmérsékleten és kontrollált páratartalomban. A kamrában lévő sótéglák olyan kedvező légkört biztosítanak, amelyben 30-60 napig érlelődnek a legjobb húsok. Ezek az érlelt húsok a Flyby húsboltjában mindig kaphatóak vákuumfóliába csomagolva. A sütés, pihentetés, forgatás, kérgezés, maghőmérés fogalmait a gyakorlati bemutató tette tisztába. A tökéletesre sütött medium és medium rare steakek pillanatok alatt eltűntek a kóstolásnál.

A BBQ (barbecue) sütés fogalmát sokan keverik a grillezéssel, pedig a barbecue egy alacsonyabb hőmérsékleten (120 Celsius) hosszabb ideig, akár 10-15 óráig tartó füstös sütést jelent. A húsok előkészítését, fűszerezését és akár egy otthonra is beszerezhető BBQ sütő használatát Boros Gábor, a Flyby BBQ séfje mutatta be a színpadon. Elkészített egy tökéletes pulled beef (tépett marhanyak) szendvicset is, ami azonnal gazdára talált a közönségben.

Egy jó kerti sütögetés nem záródhat desszert nélkül. A grillezett ananásznyárs zabkeksz bundában, vagy a kókusztejes gyümölcskavalkád fahéjas gyömbérrel, belga vajas pirított kaláccsal és fagylalttal talán első hallásra bonyolultnak tűnik. Dömők Zsolt, a Flyby kreatív séfje jó hangulatú összmunkában bemutatta, hogy milyen gyorsan és egyszerűen lehet csodás forró édességeket varázsolni a parázs fölött.

A minőségi italok kedvelői sem maradtak előadás nélkül, hiszen Katona Csaba történész fergeteges sörtörténeti előadása és Szentesi József ismert budaörsi borász tanácsai a borválasztáshoz mindenkinek tartogattak újdonságokat.

A nap csúcspontja kétségkívül az a kerekasztal-beszélgetés volt, amelyen Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Bánszki Tamás ejtőernyős világbajnok, Simon Martin Airbus kapitány és Vécsei Csaba pilóta, az esemény házigazdája beszélt a repülésről, ételekről, italokról. A közönség hol feszült izgalommal, hol hangos vidámsággal hallgatta a négy repülős történeteit. Megtudhattuk többek között azt is, hogy Besenyei Péter nemcsak a műrepülésben jutott fel a csúcsra, hanem a borok kiváló szakértője is. Vécsei Csaba műsoron kívül megsúgta nekünk, hogy ennek még lesz szerepe a steakhouse életében.

A nap végén Janklovics Péter színész és stand-up komikus sütögette a humorbombákkal vastagon megfűszerezett szűz nyársakat, és bár élete korábbi szakaszában neki is volt kapcsolata a vendéglátással, valószínűleg mindannyian jobban jártunk, hogy a humor világában kötött ki.

A gyönyörű napsütésben sokan családosan érkeztek, és nagy sikere volt a gyereksarok arcfestős és animációs programjainak.

A két hatalmas BBQ sütőből egész nap finomabbnál finomabb sültek, porchetta, tépett nyakas szendvics, BBQ oldalas került a vendégek tányérjára. A kellemes illatok belengték az egész környéket. Senki sem ment haza éhesen.

Az esemény után Vécsei Csabát kérdeztük:

  • Miért nyitották ki ezúttal nemcsak az étterem ajtaját, hanem az udvar kapuját is a vendégek előtt, mi volt a családi nap célja?
  • Mindenképpen szerettük volna megmutatni, hogy a profi kiszolgálás nemcsak az étteremben,  hanem fesztivál körülmények között is megy. A BBQ ételekkel pedig egy újdonságot hoztunk a városba, melyet étlapunkon és a húsboltban is megtalálnak majd. A rendezvény lehetőséget adott arra, hogy még többen megismerjék a nevünket és ne csak a prémium húsbolt miatt térjenek be hozzánk.
  • Már a beharangozóban kiemelte, hogy a kézműves sörökről Katona Csaba történész, a borról pedig Szentesi József, Budaörs híres borásza fog beszélni. Az utóbbival kialakult valamilyen tartós együttműködés is?
    Szentesi József szakmai elhivatottsága rendkívül meggyőző számomra. Számos borát megkóstoltam és a következő borlapunkon mindenképpen kiemelt helyet fog kapni. Meglepődve hallottam, hogy bár a legnagyobb szállodaláncoknak is ő készíti a bor specialitásokat, Budaörsön mi leszünk az első étterem, ahol valóban a boraihoz méltó kiemelt szerepet fogja kapni. Őszintén büszke vagyok, hogy ezzel is helyi termelőt támogatunk.
  • Nem volt-e kicsit csalódott, hogy a járványügyi korlátozások és biztonsági előírások betartása ellenére elfért volna még néhány érdeklődő az udvaron?
  • Nagyon profin, magas színvonalon szerveztük meg a családi gasztro napot. A program, a koncert, az ételek hibátlanok voltak. A tévéből jól ismert Beszeda Gábor rendkívül jó hangulatot teremtett a színpadon. Az elmúlt napok eseményei miatt tudatosan tartottuk a szabályozáshoz mérten is alacsonyabban a vendégszámot. A kapunál mindenki hőmérséklet ellenőrzésen és kézfertőtlenítésen esett át, hogy a rendezvény mindenki számára biztonságos legyen. Bízom benne, hogy jövőre már nem kell aggódni a vírus helyzet miatt és nem kell korlátoznunk a látogatók számát.
  • Mi lesz a következő esemény a Budaörsi Steak&Wine Harmony szervezésében?
  • A Budaörsi Steak&Wine Harmony mára fogalom lett. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a következő steak és bor vacsorán a Szentesi pince borai köré fogunk egy harmonikus vacsorát alkotni.

Addig is szeretettel várnak mindenkit az étteremben, akár ebédidőben, akár egy különleges vacsorára.

Flyby Steakhouse 

2040 Budaörs, Károly király utca 28.

https://flyby-steakhouse.hu/

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here