A Budaörsi 1. Számú Általános Iskolát bezárják a vírus miatt – frissítve!

0
3506

Az Oktatási Hivatal 2020. szeptember 7-re rendkívüli szünetet rendelt el a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában, szeptember 8-tól pedig digitális oktatást. A közlemény szerint, amit a szülők kaptak az iskola igazgatójától, a tanulók felügyeletét az iskola biztosítja. Várható nyitás: szeptember 14-én.

Az előzmény, hogy már az első tanítási napon kiderült, „egy pedagógus kolléga második COVID tesztje pozitív lett. A pedagógus pénteken volt utoljára az iskolában. A tantestület a múlt héten értekezleteken vett részt, valamint közös feladatokon dolgozott vele együtt”, ami szintén egy, a szülőket tájékoztató levélből derült ki. Amiben egyebek között még az állt, hogy „Az iskola épületét a hétvégén az EMMI biztonsági előírásainak megfelelően fertőtlenítettük, és a kijelölt helyekre elhelyeztük a fertőtlenítőszereket, valamint több tájékoztató anyagot helyeztünk el az osztálytermekben és a folyosókon a higiéniai szabályokról. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy gyermekeik biztonságos környezetben tanulhassanak.”

Továbbá: „Az egész alkalmazotti kör adatait továbbítottuk / természetesen az ő beleegyezésükkel / az illetékes hatóság felé, akik felvették a kapcsolatot az egészségügyi hatóságokkal. Tünetmentes valamennyi kollégánk, ezt örömmel tudatom. A fertőzés elkerülése érdekében a mai napon újra fertőtlenítő takarítást végeztünk az intézményben. Az épület reggelre teljes mértékben és kockázat nélkül, minden kórokozótól mentesen várja a gyerekeket. Tiszteletben tartjuk azonban a szülőknek azt a jogát, hogy Önök dönthetnek gyermekük távol maradásáról is, erről kérem az osztályfőnököket értesíteni szíveskedjenek. Határozottan kérem a kötelező járványügyi szabályok fokozott betartását, a közösségi terekben maszk viselését, és a gyakori kézmosást és kézfertőtlenítést, a távol tartási szabályok betartását, melyeket mi is fokozottan betartunk, és ezt kérjük mindenkitől. Remélem, a holnapi nap folyamán zökkenőmentesen folytathatjuk iskolai életünket. Ennek reményében kérem türelmüket és támogatásukat, melyben bízom.”

Pénteken este lapunkat egy érintett szülő úgy tájékoztatta, hogy „csak az én gyermekem osztályában két szülőt is pozitív eredménnyel teszteltek ezen a héten.” Még mindig pénteken este kértünk további információkat Wittinghoff Tamás polgármestertől, aki megerősítette, hogy valóban pozitív lett az iskolában egy pedagógus tesztje. Hozzátéve, hogy az ÁNTSZ a járványügyi felelős, a minisztérium pedig az esetleges bezárásért, az igazgató a „megelőzésért”, amihez az önkormányzat minden segítséget felajánlott. „A mi javaslatunk az volt, hogy bontott osztályok legyenek. Ehhez egyelőre nem kaptak engedélyt a fenntartótól”.

A legfrissebb tájékoztatás szerint tehát a döntés végül is ma született meg: szeptember 7-ére a rendkívüli szünet elrendelése, szeptember 8-tól pedig a digitális oktatásra való átállás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint az országban összesen 4 óvodában és 6 iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni a héten a járványügyi helyzet miatt, ezek egyike tehát a Budaörsi 1. Számú Iskola, de 6000 intézményben rendben zajlott az oktatás.

A Minisztériumhoz összesen 182 bejelentés érkezett, ezek közül 69 igényel nyomon követést, tanügyi intézkedésre eddig csak 10 intézményben volt szükség.  Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ folyamatosan figyelemmel követi a fertőzöttség alakulását, és minden olyan helyszínen megteszi a szükséges intézkedéseket, ahol a fertőzés megjelenik – áll még az EMMI közleményében.

Frissítés, az iskola újabb tájékoztatója:

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli digitális oktatás elrendelésére a következő okok miatt került sor.

Egy pedagógus kollégának pozitív lett a második koronavírus tesztje.

A pedagógus kolléga 2020. augusztus 24-28-ig dolgozott az intézményben, augusztus 24-én tantestületi értekezleten vett részt az iskola aulájában, a többi napon csak néhány kollégával került munkakapcsolatba. Ezen a héten tanuló még nem tartózkodott az épületben, így a kolléga sem érintkezett velük.

Első koronavírustesztje 2020. augusztus 28-án készült, melynek eredménye 2020. augusztus 29-én negatív lett. Második tesztje 2020. augusztus 31-én hétfőn készült, mely pozitív eredményt hozott. augusztus 31-től a kolléga már nem jött dolgozni.

Az előírásokat követve, az ÁNTSZ-nek 2020. szeptember 1-jén leadott tantestületi névsor alapján kontaktkutatás kezdődött. Több kollégát 2020. szeptember 11-ig karanténba helyeztek. A karanténba helyezett pedagógusok tünetmentesek, nem betegség, hanem biztonsági okok miatt kerültek karanténba.

Fokozottan betartjuk a biztonsági előírásokat, az épületet azóta is folyamatosan fertőtlenítjük. Szülői felajánlással Immunetec bevonattal láttuk el az épület összes kilincsét, a korlátokat, a wc nyomókat, a manuális csapokat, a villanykapcsolókat, a fertőtlenítő-adagolókat, a lift-gombokat, a büfé tálca rudjait, az ajtók vésznyitóit, az udvari tornaszereket, a wc-ülőkéket.

Bízunk benne, hogy a tantermen kívüli digitális oktatást csak rövid ideig rendelik el.

A tantermen kívüli digitális oktatást a tavaszi időszakban már megismert platformon (OFFICE 365) valósítjuk meg. A jelenleg érvényben lévő órarendi beosztás szerint, ezen a héten a készségtárgyak (testnevelés, technika, rajz, ének-zene) oktatása elmarad.

 

Simsik Zsuzsanna

Az iskola igazgatója a BKTV-nek adott interjút. Ebből az is kiderül, hogy a várható nyitás szeptember 14-én lesz, persze a további vírushelyzettől függően.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here