Így képzelik el a mai gyerekek a jövőt – kiállítás nyílt a városházán

0
1245

A CREASCOLA 8 osztályos középiskolában a tanítás még csak 2020. szeptemberben kezdődik Kamaraerdőn és a jelentkezési határidő február 19., de már jelen van Budaörs életében. Ma nyílt meg ugyanis a városházán az a kiállítás, amit az általuk két hónapja meghirdetett „Utazás a jövőben” című pályázatra beküldött alkotásokból állítottak össze.

Három témát jártak körül: Mivel közlekedünk autó helyett 2100-ben? Hogy fog kinézni a jövő családi háza és hogy élünk benne? Milyen legyen a jövő iskolája? – mondta köszöntőjében az iskola alapítója dr. Henn Péter. Hozzátéve, hogy vagy egy elképzelt modellt vártak, egy tárgyat a háznál elérhető különféle anyagokból (fa, papír, műanyag, elektronika – például elem, led, motor); vagy egy tervet, egy posztert vagy rajzos, grafikai ábrázolást, illetve az alkotás leírását.

Az embereket, felnőtteket és gyerekeket mindig foglalkoztatja a jövő – ezt már a kiállítás házigazdájaként Wittinghoff Tamás polgármester jelentette ki. Aki, miközben beszédében utalt a most nyilvánosságra került NAT illetve a mai oktatási rendszer hiányosságaira és problémáira, elsősorban mégiscsak azt hangsúlyozta, hogy milyen meglepő és érdekes, innovatív ötleteket látni a mai fiataloktól, akiké a jövő.

A zsűri nevében Domány Katalin a Fantazmagória gyermekkönyvesbolt vezetője mondta el, hogy a kreativitást, a megvalósíthatóságot, a használhatóságot, a pályamű igényességét, kidolgozottságát értékelték és igen-igen nehéz dolguk volt (a zsűriből megjelent még Gerzsenyi Judit a Húsznegyven Egyesület alapítója és Székely Viola a HELLOROBOTIKA alapítója és szakkörvezetője) a húszból a legjobb hármat kiválasztani, ezen bizony el is vitatkoztak a zsűritagok egymással, mert mindenkinek megvolt a maga kedvence.

Végül minden pályázót oklevéllel és csokoládéval jutalmazták. A első helyezést elért kisfiú Reményi – Kovács Dávid 4. osztályos tanuló (képünkön az édesanyjával, háta mögött a pályamunkájával) értékes LEGO csomagot kapott, a második csapat (Bratyik Szofi, Benkő Panka és Nagyházi Lili szintén negyedikesek) éjszakai kalandtúrát a Budakeszi Vadasparkba a harmadik helyezés pedig (Takács Vencel és Takács Lőrinc első és harmadikosok) belépőt a Cyberjump Trambulin Parkba.

A kiállítás március 6-ig látható a városháza aulájában.

Fotók: Chrestels János

Cikkünk az iskoláról: ITT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here