Idén nem vitte el Grincs a budapesti karácsonyi vásárt

0
474

Ha itt Budaörsön nem is lesz idén karácsonyi vásár a Templom téren – bár különösen nagy hagyománya soha nem volt -, pár perc alatt beérhetünk Budapestre, a  Vörösmarty térre. A vásár november 19-én, pénteken nyitotta meg kapuit. A Budapest Brand nZrt., a főváros hivatalos turisztikai, kulturális és marketing szervezete idén egy élményekben gazdag, felszabadult, mégis biztonságos adventi környezetet teremt  látogatóinak – nyilatkozta a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója Faix Csaba.

– A tavalyi kényszerű kihagyás után idén november 19-én, pénteken megnyitotta kapuit a főváros ikonikus téli ünnepe, a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. A híres, klasszikus formában várják a vendégeket? 

– Mi már hónapok óta azon dolgozunk, hogy legyen karácsonyi vásár. Folyamatosan nézzük  a számokat és azt látjuk, hogy megfelelő óvintézkedésekkel, így például a védettségi igazolvány bemutatásával, illetve a téren egyszerre tartózkodók számának korlátozásával biztonságosan ki lehet látogatni a karácsonyi vásárra a Vörösmarty téren.

– Mégis miben más, mint a pandémia előtt?

– Először is biztonságra nagyobb hangsúlyt fektetünk. Másrészt nagyon sok visszajelzést kaptunk, hogy ez a vásár, azzal együtt, hogy nagyon szeretik, szépnek és érdekesnek találják az emberek, bizonyos értelemben elszakadt a budapestiektől, a magyaroktól, elsősorban az áraival. Szerintem ez nem volt teljesen igaz, például, ha valaki tavalyelőtt megnézte az árakat, azok akkor már nem voltak túlzóak. De néhány évvel korábban valóban elterjedt a hír, hogy ez inkább a külföldi turistáknak szól. Szeretnénk idén ezen változtatni. Hiszen ezen a vásáron olyan kézművesek vannak, akiket külön szakmai zsűri bírál el, és akik egész évben dolgoznak azon, hogy itt árulhassanak. Ide nem lehet tucatáruval, sorozatgyártásban készülő termékkel jönni. Az egész tér hangulata különleges. Hogy elérhetőbbé tegyük a vásárt az itt élőknek, előírtunk most néhány dolgot a vendéglátósoknak is. Például van 1500 forintért egytálétel, vagyis ha valaki kijön, az jóllakhat annyiból, amennyiből máshol a városban. A Budapest kártyával, amit meg lehet vásárolni a téren, 10 százalékos kedvezményt kaphatnak minden termékből és utána akár egy fürdőbe is el lehet menni vele.  Nagyon sok kupont készítettünk, az összes kerületi lapban megjelennek ezek, a vásáron kedvezményes forralt borra lehet váltani őket. Igyekszünk olyan vásárt rendezni, amit szeretnek és tudnak élvezni a budapestiek és a környéken élők, illetve általában a magyarok.

– Ez azt jelenti, hogy idén inkább a belföldi turistákra  építenek?

– Igen. És nem arról van szó, hogy ha nincsenek külföldi turisták, akkor jöjjenek a belföldiek. Ez a vásár annyira szép és annyira fontos, hogy mindig is a budapestiek és a magyarok kell, hogy az első számú vendégei legyenek. Az aktuális beutazási számokat nézve egyébként nem számítunk arra, hogy ne lennének külföldről jövő vendégek, bár ez még változhat. De elérhető árú termékek várják a helyieket, a vonzáskörzetből, agglomerációból érkezőket is.

– A dizájnban nem látok változást az eddigiekhez képest.

– Őszintén megmondom: nem ebben az évben a legcsinosabb a vásár. Ennek az első számú oka az, hogy a Covid miatt például az egész vásárt körbe kellett keríteni, hogy tudjuk ellenőrizni, tényleg csak védettségi igazolvánnyal látogatják az emberek. Ez nyilván az esztétika rovására megy, hiszen a gyönyörűen felújított Vörösmarty térre nem illik egy kerítés, még akkor sem, ha azt feldíszítjük és igyekszünk a térhez méltóan elkészíteni. Vannak kompromisszumok ebben a vásárban, de a programok, az árusok, a vendéglátósok viszont minden korábbi évnél több élményt kínálnak. A Gerbeaud-ház homlokzatára ünnepi fényfestés került, és lesznek még karácsonyig más, különböző látványosságok, érkezik hozzánk az igazi Mikulás, karácsonyi kórusok énekelnek a téren. Igyekszünk minden elemében olyan vásárt adni, ami meghozza ezt a karácsonyi hangulatot, amire, azt hiszem, nagyon nagy szükség van. Hiszen ezt tavaly lényegében egy az egyben az egész országnak ki kellett hagynia.

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/postart-market-adventi-vasar-december-11-en/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here