Idén húszéves a Budai Egészségközpont; 1,2 milliárd forintnyi fejlesztésekről számoltak be

0
654

Idén húszéves Magyarország egyik legnagyobb magán egészségügyi szolgáltatója, a Budai Egészségközpont, mely a közelmúltban új szolgáltatásokkal bővült. Ezekről és az intézményben történt, a koronavírus okozta változásokról beszélt január 7-i online sajtótájékoztatón az intézmény főorvosa és ügyvezető igazgatója, Dr. Varga Péter Pál. Az eseményen a Budaörsi Napló is részt vett, hiszen az intézményt Budapest 12. kerületében sokan keresik fel városunkból is.

A Budai Egészségközpont negyvenöt szakterületen folyamatos járóbeteg szakellátást biztosít, és jelenleg több mint háromszáz orvossal működik, de az év folyamán közülük csak azok maradnak, akik minimum heti húsz-negyven órában tudják vállalni a munkát az intézményben. Privát pácienseik száma elérte a háromszázhúszezret és négyszáz vállalati partnerük van. Dr. Varga Péter Pál hangsúlyozta, a vállalatok körében azért népszerűek, mert nemcsak a törvényben kötelezővé tett foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat végzik, hanem az úgynevezett vállalat-egészségügy keretein belül a világ összes modern prevenciós eszközéből válogatva a szűréseket és edukációs anyagokat igyekeznek a vállalatok egymástól eltérő jellegéhez idomulva az adott vállalatra testre szabni.

A Budai Egészségközpont üzemelteti az Országos Gerincgyógyászati Központot, amely évtizedek óta a magyarországi mozgásszervi gyógyászat kulcsfontosságú intézménye. Gerincgyógyászati részlege a közfinanszírozott gyógyításban 90% feletti részarányban vesz részt (a nagyműtétek itt történnek), és a világszervezet kiemelt továbbképzési partnere. Gerincdaganatos betegekkel kapcsolatban a világ minden tájáról (az elmúlt tíz évben hetven országból) kérnek innen konzultációt az orvosok, illetve sokszor műtétre is ide küldik pácienseiket. Sajnos a Covid miatt az elektív műtétek halasztásra kerültek, ezért ezeregyszázan várnak jelenleg gerincműtétre. De a gerincgyógyászat teljes spektruma mellett az ortopédiai osztályon ízületi protézis, kéz- és sportsebészeti beavatkozásokat is végeznek.

Az intézetben minden részlegen nemzetközileg elismert szakemberek érhetők el. Az egészségközpont diagnosztikai gépparkja és műtőinek felszereltsége világszínvonalú, az ellátás pedig páciensközpontú. „Abban hiszünk, hogy a magán egészségügyi szolgáltató valós népegészségügyi szükségleteket elégítsen ki, melyeket kiváló szakemberekkel, világszínvonalú eszközparkkal és rendkívül tudatosan szervezett páciensközpontú ellátással igyekszünk biztosítani” – mondta Dr. Varga Péter Pál. „A páciensek biztonságát a labor mellett a teljes körű képalkotó diagnosztikai osztály (ultrahang, digitális röntgen, MRI és CT, DEXA (csontritkulás mérés), endoszkópia, bronchoskópia), a tizennyolc ágyas intenzív osztály, illetve a legmodernebb technológiákat alkalmazó aneszteziológiai tevékenység garantálja” – tette hozzá.

A fekvőbeteg ellátások körének bővítését az indokolta, hogy egyes szakterületeken nagyon sok műtéti igény generalizálódott a járóbeteg ellátás során, ezért logikus lépés volt, hogy megteremtették azokat a környezeti feltételeket, amely a műtéteket és az utógondozást lehetővé teszi, megvalósulását pedig a kórház rendkívül stabil szakmai és infrastrukturális háttere adta.

Ezek közül kiemelkedik az urológiai osztály, ahol a legmarkánsabban jelentkezett ez az igény, mert nagyon nagy volumenű szűrést végeznek, különösen a prosztatát, a prosztatadaganatot illetően. Ehhez teljes körű diagnosztikájuk van, a labor mellett a világszínvonalú 3 Tesla térerejű, nagy teljesítményű kismedencei MR-készülék nagy változást hozott ebben. „A prosztatarák jelentős népegészségügyi betegség, ezért modern diagnosztikája és ellátása szükséglet” – mondta Dr. Varga Péter Pál. Prosztatarák gyanúja esetén közfinanszírozott biopsziát úgy végeznek, hogy a végbélen (2019-ben 9300 biopsziát fizetett az OEP) keresztül kézzel vezeti be az orvos a szövetvételhez szükséges eszközt. Tudnivaló, hogy egyfelől vakon végzi ezt a tevékenységet az urológus, másfelől a fertőzési esély óriási, és ha már egy fertőzés benne van ebben a prosztatában, akkor abból, amikor megoperálják, lehet egy súlyos műtéti szövődmény is. „Az új módszer, amit külföldön alkalmaznak, hogy a gáton, tehát a herezacskó és a végbélnyílás között a bőrön át bevezetett biopsziás eszközzel lehet a legnagyobb biztonsággal és sterilen szövetmintához jutni. Ehhez kell a vezérlés, a 3 Teslás MR-gép: a vizsgálat során ultrahang segítségével tudja az orvos a daganatra gyanús pontokat felderíteni, illetve a illetve a mintavételi eszköz mozgását nyomon követni a prosztatában. Ez precíz és biztonságos módszer, végezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is. Ilyen vizsgálatot eddig csak Lipcsében, illetve Varsóban lehetett elvégeztetni, most pedig már Magyarországon is, csak a Budai Egészségközpontban, de a külföldi vizsgálatok árának töredékéért. Ez egy nagy előrelépés az általános magyar népegészségügyi ellátás színvonalának emelésében” – tájékoztatott a főorvos.

A főállású specialistákkal működő belgyógyászati osztály fő profiljai a gasztroenterológiai, az endokrinológiai, a kardiovaszkuláris és a pulmonológiai betegségek. A korszerű képalkotó diagnosztikai eszközök mellett a BEK határokon átnyúló laboratóriumi kapcsolatrendszere is segíti az orvosok munkáját, akik ennek köszönhetően bármilyen szakmai kérdésben konzultálhatnak a legnevesebb európai és amerikai intézetekkel. Kiemelten jó kórházi körülmények között zajlik a páciensek kezelése, többek között az összetett kivizsgálások, a gasztroenterológiai gyulladások kezelése, a vércukor és vérnyomás értékek beállítása, valamint a szívritmuszavarok definitív diagnózisa és kezelésének beállítása. Ezenfelül a kórház saját konyhával is rendelkezik, melyet neves séfek vezetnek. Ennek nemcsak az általános betegmegelégedettség szempontjából van jelentősége, de bármely speciális étkezési igényt is képesek kielégíteni valamennyi dietetikai szükséglet figyelembevételével. Ezek a kivizsgálások két-három nap bent fekvéssel tökéletesen koncentráltan és rendkívül barátságos árszínvonalon elvégezhető.

Baleseti sebészeti osztályt is elindított az intézmény idén januárban, zárt végtagsérülések ellátására. „Egyrészt a biztosítói betegirányítás révén idekerült betegeket látjuk el, másrészt a magánorvosi kör referál mifelénk. Műtéteken kívül rehabilitációs és konzervatív terápiát is végzünk” – tudtuk meg.

Dr. Varga Péter Pál érzékeny témákat is érintett, például az elégedetlen páciensek indokait: „A betegek panaszai – szerencsére nagyon kevés van -, általában olyan jellegűek, hogy valamilyen módon a beteg nem jutott hozzánk időben (erről mi nem tehetünk, információs oldalaink és diszpécser szolgálatunk mindenkit maradéktalanul tájékoztatni tud) vagy hogy egy-egy specialistánknál hosszabb a várakozási idő. Utóbbi megoldódik azzal, hogy ezek a specialisták január 1-től főállásban dolgoznak. Az ellátással kapcsolatban kevés olyan jellegű betegpanasz volt az elmúlt években, ami közvetlenül az orvosi ellátás színvonalát érintette, amikor jogosnak ítéltem a beteg panaszát, az érintett orvosoktól meg is váltam.”

Az újságírók kérdései nyomán az is kiderült, milyen forrásokból valósultak meg a beruházások, illetve hogy milyen változások lesznek a jövőben a Budai Egészségközpontnál. A fekvőbeteg ellátások kialakítása mellett történt egy nagyívű fejlesztés a gerincközpontban, a közfinanszírozott ellátásban is. „November 1-én megnyitottuk a gyermek gerincsebészeti központunkat, ahol a daganat, illetve a deformitás sebészeti tevékenységeket végezzük” – tájékoztatott az ügyvezető igazgató főorvos. Augusztusban a Pécsi Egyetem három gerincdeformitás sebésze átkerült a Budai Egészségközponthoz, ezzel Magyarországon nincs máshol számottevő gerincdeformitás sebészet, 95 % fölött van itt a gerincdeformitás műtétek száma, illetve a teljes magyar gyermek gerincdaganat-sebészet ide koncentrálódik az intézménybe. A két fejlesztés párhuzamosan zajlott. Összesen ezekbe 1,2 milliárd forintot fektettek be, amit a korábban felhalmozott, a fel nem vett osztalékokból (sosem vettek fel osztalékot) keletkezett tartalékból, illetve bankhitelből tudtak finanszírozni.

A fekvőbeteg ellátás mellett a járóbeteg ellátást is bővítették. A Váci úti szakrendelő 50-55 %-on állt, ott van még a járóbeteg-ellátásra kapacitás, illetve a Nagy Jenő utcában és a Királyhágó úton is. Ezek az intenzív fejlesztések jelentik most a legkomolyabb árbevételüket.

A sajtótájékoztatón a kérdések közül néhány arra vonatkozott, hogy a Covid milyen hatással volt a Budai Egészségközpont működésére és hogyan befolyásolta a betegek ellátását. Megtudtuk, hogy itt is akadályozza a normál működést, a miniszteri utasításnak megfelelően 2020 szeptember közepétől a Budai Egészségközpontban sem végeznek elektív műtéteket, csak az akut és a sürgősségi ellátásokat. A többi műtét várólistára került, tehát rendkívül hátrányosan érintette a betegeket az elektív ellátás felfüggesztése. „Ezeknek a betegeknek a sorsa az, hogy nem műtéti módszerekkel, gyógyszeres kezeléssel próbálják a panaszaikat és tüneteiket mérsékelni, de ezek a betegek kiesnek a munkábó.l S mivel az elektív műtétre váró betegek legalább 90 %-a a munkaképes lakosságból kerül ki, nyilvánvaló, hogy ennek van egy nemzetgazdasági következménye is” – válaszolta a főorvos.

Az árbevételük 2020-ban közel 10 milliárd volt, de 11,5 milliárdot volt tervezve. Ami egyértelműen a covidos periódus zártsága miatt alakult így. De az előző évit 6-8%-kal még így is meghaladta, mert a szolgáltatási-spektrumot bővítették. „Egyrészt a táv-konzultációkat megerősítettük – korábban is rajta volt a palettán, de csak külföldi betegek éltek vele zömében -, de a mostani helyzetben kibővítettük ezt a hozzáférést a magyarországi betegek részére is” – mondta Dr. Varga Péter Pál. Így keletkezett plusz árbevétel, illetve a Coviddal kapcsolatos új tevékenységek révén: szűrési, tesztelési, a Covid utáni kivizsgálások, és a Covid utáni rehabilitációs tevékenységek jelentek meg a szolgáltatások között, ami nyilvánvalóan nem tervezett árbevételek voltak.

Volt, akit az érdekelt, mekkora arányt képviselnek a társadalombiztosítás (NEAK) által finanszírozott és a privát betegek. A 2020-ban érvényes adatok szerint 40-42% a NEAK és 58-60 % a privát. Ám az elmúlt tíz évben folyamatosan csökken a NEAK arány.

Kérdésként elhangzott még, hogyan hat a magánellátás áraira az állami intézményekben beígért béremelés. „Természetesen emeljük az árainkat, hiszen mi ugyanúgy emeljük a béreket, jóllehet eddig is magasabbak voltak a béreink, mint az állami intézményekben, és ezt a különbséget tartjuk a továbbiakban is. De csak március 1-jével tervezzük az áraink emelését, amit február 1-ig publikálunk, addigra látjuk meg, hogyan alakul az orvoscsoportunk végleges összetétele, az alkalmazotti és a közreműködői” – válaszolta az ügyvezető.

Fotó: Budai Egészségközpont

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here