Ide sütött a Nap Budaörsre – kicsit szubjektív beszámoló

0
200
qrf

Ide sütött ma (vagy mire elolvassátok,  inkább tegnap) a Nap Budaörsre. Lassan húsz éve volt az első Budaörs Napja augusztus végén, abból az alkalomból, hogy akkor teljes hosszábban sikerült felújítani a fő utcát. (Az idén csak egyes szakaszait és a program átcsúszott szeptember elejére.) Utána átkeresztelte az önkormányzat az eseményt Idesüssre, de a lényeg maradt: a Szabadság út lezárt szakszán a Petőfi Sándor utca és a Károly király utca között utcai vásár, kipróbálható népijátékok, a színpadon pedig egész nap zenei produkciók várják a nagyérdeműt. Délelőtt a gyerekeket, délután inkább a felnőtteket és az éjszakába nyúlóan a bulizós kedvű fiatalokat szólították meg. Az első pár évben az eseményt tűzijáték zárta, azután ahogy kialakult a petárdákkal szembeni ellenérzés, hiszen szennyezik a környezetet és a zaj sokaknak okozott kellemetlen perceket, a „lövöldözés” elmaradt. A kézműveseket, pecsenyesütőket stb. pedig kiegészítették a helyi közösségi és kulturális intézmények és a civilszervezetek sátrai, bemutatva a tevékenységüket és a profiljuknak megfelelően a hozzájuk betérőknek kézművesfoglalkozást, egészségügyi szűrést vagy más érdekességet ajánlva.

A mai rendezvény – amire a pandémia miatti négy éves szünet után került sor – idén először már a városháza előtt kezdődött, ahol a BudaörsiNŐ közösség, illetve annak létrehozója Marcinka – Májer Emese ötlete alapján 9.30-kor gyülekeztek a babakocsis családok, hogy onnan együtt vonuljanak a rendezvény helyszínére. A BudaörsiNŐkkel később is találkoztunk a sátrukban, ahol egy másik kezdeményezésüket népszerűsítettek, a hamarosan sorra kerülő budaörsi tehetségkutatót. Még várják a jelentkezőket és a támogatókat is.

S ha már a kitelepülő szervezeteknél tartunk: a Budaörsi Kertbarátok idén is létrehozták az úrnapi virágszőnyeg mintájára a terményszőnyeget. A budaörsi Lions Klub önkéntesei egyebek között vércukorszintet mértek. A Latinovits színház munkatársai az új évad bérleteit ajánlották. És lapunk egyik visszatérő hirdetője az L33 Medical orvosai és asszisztensei szívesen válaszoltak az érdeklődőknek, ahogy a 2040 Fiatal Építészek Egyesülete is.

Az idén sem maradt el a tűzoltók évek óta visszatérő, kicsiket és nagyokat egyaránt izgalomba hozó látványos bemutatója, de idén nem egy roncs autót gyújtottak fel a környezetvédelem miatt, hanem egy ládában kevésbé veszélyes anyagokat égettek, hogy a tanuló tűzoltók azután elolthassák a lángokat.

A színpadon az előadások sora, ahogy írtuk, délelőtt az Alma együttessel kezdődött, majd az Eszterlánc szórakoztatta a gyerekeket és persze a szüleiket is. Fergetes bulit csinált többek között az ABBA Tribute Show. Majd jött Lóci és mikor e sorokat írom már a Hősöket várják a fiatalok. A teljes műsort mi is hirdettük előzetesen, aki kíváncsi a teljes programra, visszalapozhat, semmi nem maradt el, mindegyikre volt érdeklődés és mindegyik zenekar kitett magáért.

Mindezt azért tartom fontosnak leszögezni, mert amikor bármelyik budaörsi kulturális rendezvényről beszámolunk, a közösségi oldalakon a köszönetek (hiszen ezeken a színvonalas programokon ingyenesen lehet részt venni) mellett mindig megjelennek a kritikai hangok.  Egyfelől, hogy miért nem inkább celebekkel felturbózott falunapot szervez az önkormányzat „rétegműsorok” helyett, másfelől, hogy minek kell egyáltalán erre költeni, nem lenne-e jobb helye a pénznek. Mostanában egyre több szó esik arról, hogy nincsenek igazi közösségek, behúzódnak az emberek a kerítéseik mögé, hogy a valóságos emberi kapcsolatokat hamarosan a virtuális világ veszi át vagy már át is vette. Nos, a maihoz hasonló kulturális fesztiválok, vigasságok, vagy akár – felhang nélkül – falunapok, ennek a valóban létező és elkeserítő folyamat megállításért tesznek, tehetnek, hiszen amellett, hogy jól szórakozunk, a személyes találkozások révén valódi közösségek épülnek.

 

SONY DSC

 

Fotók: Borhegyi Éva, Hepke-Kaszás Maja

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here