Ötéves lett a 2040 Egyesület

0
669

Ötéves lett a 2040 Fiatal Építészek Egyesülete, amit ma egész napos programmal ünnepeltek meg a tagok és vendégeik a Zichy majorban. Amikor az időjárás engedte, tekintettel a vírus miatti szabályokra is, az udvaron zajlottak az események.

Délelőtt a résztvevők kertészkedtek, a falak mentén növényeket ültettek, készítettek egy közösségi komposztálót és a gyerekek nagy örömére úgynevezett bogárhotelt építettek a hasznos kis rovarok számára, továbbá magbombát.

Délután, maradva a közösségi kert témakörénél, egy kerekasztal-beszélgetéssel várták az érdeklődőket, amit Pestovics Ágnes, a még alakulóban lévő, budaörsi közösségi kertet szervező civil csoport aktivistája vezetett. Akikkel eszmét cserélt: Dóra Melinda Tünde újságíró, a Kíváncsi Kert gazdája és a Kertkaland című könyv szerzője. Kling Ferenc, az első budapesti közösségi kert, a Grundkert tagja és korábbi vezetője.  Vojczek Judit  a Nagykovácsi Természetvédők közösségi és gyakorlókert alapítója, és Pink Edit, a budaörsi Illyés-kert projektmunkatársa.

Kinek, mit jelent a kertészkedés? Mindenkinek kicsit mást, de a lényeg ugyanaz: sikerélményt jelent amikor beérik a termés, akár egy nagy kertben az ágyásban, akár a balkonon egy kis ládában szüreteljük le. Jó tudni, hogy amit mi magunk termelünk meg, az nem jár be hosszú utat a kereskedelmet közbeiktatva, mire az asztalunkra kerül, hanem „nulla kilométeres”, friss és egészséges. S az is jó érzés, hogy akár egész kicsiben kezdve, de természettudatosan élünk, bent a város közepén is. A közösségi kertészkedés pedig mindehhez még a közösséghez való tartozás élményét is nyújtja.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői különböző indíttatásból és családi háttérrel kezdtek el a kertészkedéssel foglalkozni, de ami közös bennük, hogy a főként a nagyszülőktől kapott gyermekkori élményüket szeretnék átadni a saját gyerekeiknek. A kertészkedéshez szükséges ismereteket pedig előbb könyvből illetve az interneten, majd tanfolyamokon – Judit például középkorú felnőttként egyetemen – sajátították el. S bár ők már el sem tudják képzelni másként, minthogy az alapvető zöldségeket és fűszernövényeket – Melinda a húst is – saját maguknak termeljék meg, ezt általában nem  lehet az emberektől elvárni – hangzott el. Amit azonban igen, hogy legyünk tájékozottak és tudatosak az élelmiszerek vásárlásakor, többek között annak megítélésekor, hogy mi, miért drága vagy relatíve olcsó.

A 2040 ötéves születésnapján a további, még jelenleg is zajló programok: szabadtéri koncertek (Shine, majd Sárközy Edina és a Kalvis) és alternatív színházi műsor (Egy perccel tovább – Másik Produkció).

Mi a legemlékezetesebb a 2040 civilszervezet öt évéből? – kérdeztük Dobos Botondot, az egyesület elnökét. „Mindig az éppen aktuális programunk, most ez a nyílt nap” – válaszolta. Ami a Köz/Tér hónap rendezvénysorozatba illeszkedik. Szakmailag pedig az Építész Szüret konferencia és kiállítás az, ami évről évre több érdeklődőt vonz. S hogy miként alakult az egyesület létszáma? Voltak, akik elmaradtak, de mindig érkeztek újak. A mai, közös programok a közösségi kert szervezőivel például a tervek szerint nem érnek itt véget, hanem az együttműködésnek lesz folytatása.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here