Horgászszakkör: „A vízen mindig történik valami…”

0
1338

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában már ötödik éve szervezi a horgászszakkört Stift Nándor, az iskola testnevelő tanára. A szakkörön kívül a hétvégi családi horgászatokról és a népszerű nyári táborokról is beszélgettünk a pedagógussal.

 

A Herman Ottó Általános Iskolában 2013-ban indult el a horgászszakkör az ott tanuló diákok kezdeményezésére Stift Nándor vezetésével, aki idén kezdi a 39. tanévét az iskolában. A szakkörre jelenleg 37 gyerek jár, ezért két csoportra bontotta őket: keddenként az alsósok, csütörtökönként pedig a felsősök járnak fél 5-től 6-ig. A foglalkozás ingyenes és nyitott, azaz nem csak a Herman tanulói vehetnek rajta részt, sőt az érdeklődők akár év közben is csatlakozhatnak. A horgászszakkör vezetője az éves tematikát az időjáráshoz igazodva építette fel, ezért az őszi-téli időszakban, amelynek csúcspontja a Herman Horgászkarácsony, a tanuláson és a szerelésen van a hangsúly, tavasztól pedig a gyakorlaton. A foglalkozásokon a gyerekek fokozatosan sajátítják el a halismeretet és a halvédelem fortélyait, a felszerelések összeállítását és begyakorolják a különböző horgászati módszereket. „Az a cél, hogy a gyerek tanuljon meg minden módszert minden halfajra, amire horgászhat, hogy ha később horgászat közben bármi probléma adódik, akkor egyedül, önállóan meg tudja oldani” – mondta a pedagógus.

Mi sporthorgászok vagyunk, tehát amikor kifogjuk a halat, lemérjük, lefotózzuk, lefertőtlenítjük, majd óvatosan, kíméletesen visszaengedjük. A horgászszakkör célja mindig is az volt, hogy szervezett keretek között tanítsuk meg a gyerekeknek a horgászat szépségét és szeretetét. Én imádok horgászni, és ha az eddig szerzett tapasztalatomat és tudásomat át tudom adni a jövő nemzedékének, akkor az  jó dolog. Mindemellett a programunkban a környezettudatosság is szerepel, valamint lehetőség szerint részt veszünk minden, Magyarországon megrendezésre kerülő horgászkiállításon és versenyeket szervezünk. Idén június 9-én rendezik meg ötödik alkalommal a Törökbálinti Horgásztavon a Budaörs Decathlon Herman Ottó Horgászversenyt, amely szintén nagyszerű bulinak ígérkezik” – tette hozzá.

Mára eljutottunk oda, hogy több apuka és anyuka is megszerezte a horgászengedélyt, és együtt horgásznak a gyerekeikkel” – jelentette ki. A környéken lévő tavakat hétvégente látogatják meg, ezek a napok igazi családi programok, ahol a család apraja-nagyja részt vehet. Járnak Törökbálintra, Nagyegyházára, pár héttel ezelőtt pedig Etyeken voltak. „Gyönyörű idő és feszített víztükör fogadott minket. Nagyon jó csalit tudtunk készíteni, a gyerekek pedig 61 pontyot fogtak. A legnagyobb egy 6 kg 10 dekás nyurgaponty volt, amit Venczel Balázs emelt ki” – tudatta büszkén a pedagógus.

A szakkörhöz kapcsolódóan horgásztáborokat is szervez, idén nyáron már a hetediket rendezik meg Nagyegyházán, ahol két tó is van egy magánbirtokon. Ez egyhetes, bentalvós tábor: vasárnap indulnak, és szombaton, kora este érkeznek vissza. Egy turnuson tíz gyerek vehet részt, a jelentkezések alapján valószínűleg idén is két táborozást tartanak.

Én ezt hobbiból, szeretetből csinálom, és azt látom, hogy azon gyerekek helyett, akik már nem jönnek, mert sok mindent megtanultak, jönnek a kisebbek, ugyanolyan lelkesedéssel. Minden kezdeményezésemnek az a célja, hogy jó programot adjon a gyerekeknek ebben a mai rohanó világban, kint legyenek a természetben, óvják a természetet, és minél többet ismerjenek és tanuljanak meg a sporthorgászatból. Tudni kell, hogy a vízen, amikor kint vagyunk, mindig történik valami: hol elrepül egy madár, hol felbukik egy hal, nincs unatkozás, de még az örökmozgó gyerekek is megnyugszanak” – zárta a beszélgetést a pedagógus.

Aki tehát kedvet érez a horgászathoz és szeretné kipróbálni, jelentkezhet a Herman Ottó Általános Iskolában, illetve telefonon Stift Nándornál a 06 20 9 149 231-es számon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here