Hol tart az előjegyzési idők csökkentése a budaörsi szakrendelőben?

0
64

Céltámogatást kapott a szakrendelő a várostól

December elején 167 millió forintos kapacitásbővítő támogatást szavazott meg a budaörsi képviselőtestület a helyi járóbeteg-ellátás számára. A szakrendelő cserébe azt vállalta, hogy 2024. március 31-éig hat szakterületen egy hónapra csökkenti az előjegyzési időt. Megnéztük, hol tart most a folyamat.

Az elmúlt években a NEAK által biztosított normatívák az egyészségügyi rendszer átalakításának során nem tudtak lépést tartani a megugró beszerzési és üzemeltetési költségekkel, illetve az orvosfizetésekkel, ezért a budaörsi járóbeteg-ellátást a korábbi modellben már nem lehetett kielégítően finanszírozni – erről beszélt decemberben Zsákai Zoltán, a budaörsi egészségügyi központot üzemeltető TritonLife Magánkórházak Zrt. fekvőbeteg-ellátásért felelős üzletág-igazgatója. Bár sürgős esetekben a szakrendelő korábban is humánusan járt el – más szóval egyedi elbírálás alapján az orvosok soron kívül fogadták azokat, akik számára a várakozás szenvedéssel vagy az életminőség jelentős romlásával járt volna –, az előjegyzési idők több szakrendelésen tovább nőttek, ami tarthatatlanná vált. Az egészségügyi központ jelzésére a város vezetése támogatóan reagált, ennek nyomán a budaörsi képviselőtestület december elején 167,4 millió forintot szavazott meg a szakrendelő számára.

Fontos részlet, hogy a város ezt az összeget nem „általában”, pláne nem – ahogy ez az egészségügyben sokszor megesik – valamilyen adósság utólagos törlesztésére adta, hanem szakmai szempontok alapján, célhoz kötötten, szigorú feltételek mellett a kapacitások bővítésére. Az önkormányzat és az egészségügyi központ abban állapodott meg, hogy hat akut területen a szakrendelő március 31-ig az előjegyzési időt egy hónapra csökkenti (és ott is tartja). Hol tart ez a folyamat? Kikértük az adatokat.

Kardiológia 

Új orvos, dr. Simkovits Dániel érkezésével – a meglévő asszisztencia segítségével – heti tíz órával nőtt a rendelési idő a szakrendelésen. A december elején még 4,5 hónapos előjegyzési idő mostanra 6,5 hétre csökkent; az ellátási területről érkezők, vagyis a budaörsi és herceghalmi lakosok kéthetes előnyt élveznek.

Ortopédia

Az ortopédusok csapata dr. Harrira M. Fahed személyében új specialistával bővült, ami plusz 16 óra rendelési időt jelent hetente. Emellett a budaörsi betegellátásban már hosszú ideje közreműködő szakorvosok is további órákat vállaltak a várólista ledolgozása érdekében. A megnövekedett óraszámokat az egészségügyi központ rutinos asszisztenciája szolgálja ki. Az előjegyzési idő 3-ról 2 hónapra csökkent a szakrendelésen; a budaörsi és herceghalmi páciensek kéthetes előnyt élveznek.

Diabetológia

A szakrendelésen sok a gondozási jellegű találkozó, a visszatérő páciens. Új orvos vagy asszisztens nem csatlakozott, az egészségügyi központ a jelenlegi rendeléseket tarja karban és fejleszti. Az új betegek 2-3 hónapra kapnak időpontot.

Nőgyógyászat

A rendelési óraszám heti 8-ról 12 órára történő növelését a szakrendelő a már korábban is az intézményben dolgozó szakemberekkel oldja meg. Az ellátási területről érkező páciensek kéthetes előnyt élveznek, illetve a kiegészítő órákban kizárólag őket fogadják. Az előjegyzési idő december elején 2 hónap volt, jelenleg már csak 5 hét.

Szemészet

A szakrendelés dr. Erdem Kaan Okan érkezésével két éve kapott új lendületet, az ő rendelési ideje tovább bővülhet. Az előjegyzési idő jelenleg egy hónap körül van – december elején még 5 hónap volt. A helybeliek kéthetes előnyt élveznek.

Ultrahang-diagnosztika

A rendelési idők bővítésével, változatlan személyzettel sikerült jelentősen csökkenteni a várakozást: jelenleg már 2 hétre is lehet időpontot kapni. Az ellátási területről érkezők az ultrahangos vizsgálatnál is kéthetes előnyt élveznek.

További lépések jöhetnek

Decemberben az önkormányzat és a szakrendelő vezetése utalt rá, hogy kedvező tapasztalatok esetén az előjegyzési idők csökkentését szolgáló program más területekre is kiterjeszthető. Zsákai Zoltán érdeklődésünkre elmondta: jelenleg arra koncentrálnak, hogy gyors eredményeket érjenek el, amit nehezít, hogy tart a szokásos év eleji roham, a betegszám ilyentájt sokkal nagyobb, mint máskor. Az igazgató korábban jelezte: azok a szakrendelések élveznek prioritást, amelyeken a hosszabb várakozás jelentős egészségügyi hátrányt okoz, illetve amelyeken érdemben van lehetőség javítani a Budaörsön élő betegek ellátási körülményein. A konzultáció az önkormányzat és az egészségügyi központ között folyamatos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here