30 éves a Mindszenty óvoda és iskola

0
52
Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola.- Budaörs, Templom tér és Esze Tamás utca

A Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségű Általános Iskola fennállásának harmincadik tanévében jár és ezt a kerek évfordulót egész éves ünnepségsorozattal tisztelik meg.

30 éves a budaörsi római katolikus óvoda és iskola. 1993. szeptember 25-én alapították meg az akkor Szent Vincéről nevezett óvodát és 1994. március 25-én az iskolát.

Ebből az alkalomból az intézmény nagyszabású ünnepségsorozatot szervez, amely már tavaly megkezdődött a Mindszenty 30 biciklitúrával és novemberben azzal az ünnepi szentmisével, melyet Spányi Antal, a Székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke mutatott be a budaörsi plébániatemplomban Hajdu Ferenc helynökkel és Nobilis Márió püspöki tanácsos-plébániai kormányzóval egyetemben.  Az idén február 9-én 17 órakor pedig a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban folytatódik az ünneplés, ahol a Mindszenty Művészeti Gála keretében az iskola jelenlegi és volt tanítványai is fellépnek.

Annak idején az iskolát szülők kérésére az alapítók azért hozták létre, hogy a gyerekek katolikus és német nemzetiségi nevelésben részesülhessenek. Ez a harminc év azt bizonyítja, hogy van létjogosultsága a katolikus oktatásnak-nevelésnek Budaörsön, mert van olyan közösség itt, amelynek még mindig van igénye arra, hogy ebben a szellemben neveltessenek gyermekei” – mondta Pintér Anasztázia, az iskola igazgatója, amit abban a tekintetben is különösen jelentősnek tart, hogy a múlt században ötven évre szinte teljesen megszűntek az egyházi iskolák.

A kerek évfordulós programsorozat része lesz tavasszal az Öregdiák találkozó márciusban és a Mindszenty 30 városi gyalogtúra április közepén. Júniusban pedig egy nagy családi nappal zárul az ünnepségsorozat lezárása.

A harmincéves Mindszenty iskola méltán lehet büszke a benne zajló munkára, hiszen országos tekintetben és a budaörsi általános iskolák közül is kiemelkedő eredményeik vannak az itt tanuló diákoknak, ami a kompetenciaméréseken és a központi felvételi vizsga eredményeiből látszik, utóbbin idén a nyolcadikosoknak több mint a fele 80 pont felett teljesített. Ezen kívül a nyelvtanulásra is nagy hangsúlyt fektetnek, a diákok nyelvvizsgáját a Deutsche Sprachdiplom-ot is nagy arányban teszik le a tanulók minden tavasszal.

A Mindszenty iskola iránt érdeklődők számára 2024. február 14-én lesz a leendő elsősök szülői tájékoztatója, ahol megismerhetik az iskola szellemiségét, értékrendjét, elvárásait, valamint találkozhatnak a pedagógusokkal és a leendő 1. osztályok tanítóival. 2024. február 16. 16 órai és 2024. március 21. 16 órai kezdettel pedig játékos ismerkedő foglalkozást szerveznek az iskolába készülő óvodások részére.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here