Hogyan zajlik egy reflux műtét egy magánklinikán?

0
586

Egy reflux műtét során a reflux minimálisan invazív kezelése történik meg. A módszer azok számára megfelelő, akiknél a gyógyszeres kezelés nem hozott eredményt vagy nem szívesen szednek hosszú távon orvosságokat, illetve már egyéb komplikációk is felléptek a betegség következtében. Az alábbiakban utánajárunk a műtéttel kapcsolatos tudnivalóknak!

Ekkor van szükség reflux műtét elvégzésére

A reflux olyan betegség, amelynek során a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, a légcsőbe vagy a szájüregbe áramlik vissza. Ez pedig igen kellemetlen tüneteket – gyomorégést, köhögést, gyomorfájást, szájszárazságot, hányingert, hányást – okozhat.

A hosszú időn keresztül fennálló reflux nyelőcső gyulladást, súlyos esetben vérzést, fekélyt vagy nyelőcső beszűkülést is okozhat, sőt akár tartós nyálkahártya sérülés kialakulásához is vezethet. Ez pedig növeli a rákos megbetegedések megjelenésének kockázatát.

Kezelésére első körben életmódváltoztatást javasolnak, amely a táplálkozási szokások megváltoztatására terjed ki. A zsíros, fűszeres ételek és a szénsavas italok kerülésével, a dohányzás és a koffeinfogyasztás mellőzésével és a késői vacsorákról való lemondással sokszor javulás érhető el. Ha ez nem vezet eredményre, gyógyszeres kezelés következik. A végső megoldás azonban a legtöbbször a reflux műtét végrehajtása.

Ezzel jár egy reflux műtét

Reflux műtét során a gyomor felső részéből a nyelőcső alsó része köré egy kis gallért képeznek, melynek köszönhetően a gyomorsav nem tud visszajutni a nyelőcsőbe. Az operáció nagyjából 60-90 percet vesz igénybe és laparoszkópos technikával, tehát kulcslyuksebészettel, 5 apró kis metszéssel elvégezhető. Ezt követően 1 éjszakát kell a kórházban tölteni. Reflux műtétet követően a lábadozási idő 2 hét, de 1 hónapig ajánlott tartózkodni a fokozott terheléstől.

Az olyan magánkórházak, mint a Duna Medical Center a magyar egészségügyben elérhető legkorszerűbb műtéti infrastruktúrával rendelkeznek. A sebészek munkáját olyan 3D kamera- és monitorrendszer segíti, amely a laparoszkópos műtétek elvégzéséhez elengedhetetlen. Az operáció alatt egy aneszteziológus és egy intenzív terápiás orvos folyamatosan jelen van és ellenőrzi a páciens állapotát, valamint gondoskodnak a lélegeztetésről, az altatásról és a fájdalomcsillapításról. Mind a műszerek, mind pedig az eszközök és a környezet teljesen steril a maximális biztonság garantálása érdekében. A reflux műtét abszolút veszélytelen, elvégzésében az orvosok nagy tapasztalattal rendelkeznek, az innovatív technológiák pedig ezt csak tovább fokozzák.

A műtéttel kapcsolatos egyéb információk

A műtétet egy alapos gasztroenterológiai vizsgálat, gyomortükrözés, valamint a nyelőcső áttekintése előzi meg. Természetesen ahogy minden operáció esetén, reflux műtét előtt is szükség van EKG, vér- és vizeletvizsgálatra, valamint aneszteziológiai konzultációra. A műtét eredményével a betegek többsége teljesen elégedett, illetve a reflux okozta panaszaik is megszűnnek. A lábadozási idő alatt, valamint az operációt követő hetekben érdemes diétát tartani, de rövid idő múlva bármilyen étel és ital nyugodtan fogyasztható.

A reflux műtét egy kis megterheléssel járó, abszolút veszélytelen beavatkozás. Egy magánklinikán közel 850.000 Ft-os áron vehető igénybe, amelyért cserébe örökre elfeledkezhet a reflux betegség kellemetlen tüneteiről!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here