Hogyan válasszunk a kirakók közül? Miért előnyösebb egy 3D-s puzzle?

0
798

Manapság a 3D-s puzzle kirakók már annyira eltérnek a megszokott asztalon kirakható fénykép formáktól, hogy egyre inkább arra kell törekednünk, hogy megtaláljuk a megfelelő nehézségű modellt az adott korosztály számára.

A 3D-s kirakók jellemzői és előnyei

Fejlesztési potenciáljukat tekintve a 3D-s puzzle-k egy nagyságrenddel drágábbak, mint az ún. 2D-s kirakók. Végül is nagyobb erőfeszítés, odafigyelés szükséges ahhoz, hogy egy konstrukcióba összeállítsuk őket.

Az összeépítés során a gyerekek fejlesztik a logikus, analitikus és térbeli gondolkodásukat, finom motoros készségeiket, figyelmüket és szorgalmukat.

Egy ilyen játék nemcsak a kisgyermekek, hanem a tinédzserek és még a szüleik számára is érdekes lesz, mivel a 3D kirakók különböző modelljei eltérő nehézségűek. De nem kell félni egy ilyen rejtvény összeállításának látszólagos nehézségétől, mert minden modellhez részletes utasítások és a kész objektum képe tartozik, amelyek segítségünkre lehetnek ha véletlenül elakadnánk.

3D puzzle-k fajtái

A fő jellemző, amely megkülönbözteti a modern háromdimenziós rejtvényeket, a megvalósításukhoz szükséges anyag. Az ilyen 3D-s puzzle elemek készülhetnek műanyagból, fából, kartonból vagy akár fémből is.

A legtöbb 3D rejtvény műanyag. Általában kiváló minőségű és egyben biztonságos anyagokból készülnek, mivel 5 éves kortól kezdve ajánlottak játékokhoz és foglalkozásokhoz.

Készülhetnek átlátszatlan műanyagból vagy kristályból, különböző színű átlátszó részletek formájában.

A fából készült 3D rejtvények viszont praktikusabbak és környezetbarát is. A gyermekboltok kínálatában számos fából készült állatfigura található, amelyek alkatrész száma 15 és 120 között változik. Gyakran vásárolnak ilyen kirakókat akár hajómodellek, vagy egyéb járművek formájában.

A 3D -s kirakók készülhetnek fémből is. Alapvetően ezek a repülőgépek, tankok és egyéb járművek megformázott modelljeire jellemző. Egy ilyen kirakó kétségtelenül érdekes lesz azok számára, akik egy vitrines szekrényben gyűjtögetik a szebbnél szebb modelleket.

A három fajta 3D-s kirakók mellett kartonból is készülhetnek. Az ilyen készletek viszonylag olcsóbbak, de kevésbé tartósak. Ezeket a háromdimenziós modelleket gyakran dekorációs célokra ajánlottak, és csak egyszer szereljük össze őket, mert különben a gyakran használt kartonelemek gyorsan használhatatlanná válnak.

Mint már említettük, a 3D-s kirakók bonyolultsági fokában is különböznek. Egy 5-7 éves gyermeknek  megvásárolhatjuk a legegyszerűbb, minimális részletekkel rendelkező változatot. Iskoláskorú gyerekeknél a középfok lesz a megfelelő, a felnőtt rejtvénykedvelők számára pedig a „legcsalogatóbb” rengeteg alkatrészből álló, különös odafigyelést igénylő kirakók lehetnek ideálisak.

Természetesen a háromdimenziós kirakók nagyon eltérőek, a kép cselekményétől függően. Ez lehet egy középkori kastély, az Eiffel-torony vagy más építészeti remekmű, valamint mindenféle állat – pingvin, elefánt vagy hal – figurái formájában. Összeszerelt formában praktikusan díszítik a belső teret.

A 3D-s rejtvények nagyszerű ajándékok lehetnek egyaránt gyermekek és felnőttek számára, különösen akkor, ha nem tudjuk, mit ajándékozzunk születésnapra, vagy karácsonyra.

Az első háromdimenziós modell pedig kiváló motiváció egy gyűjtemény, például építmények, katonai felszerelések vagy rovarok gyűjtésének elkezdéséhez.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here