A split klímák helyes használata télen

0
169

A split klímák tulajdonosai nem igazán tartanak a hirtelen hőingadozásoktól, hiszen egy-két gombnyomással könnyedén újra kényelmes körülményeket teremthetnek maguknak otthonukban. Na persze, előfordulhatnak olyan időszakok, amikor több odafigyelésre van szükség egy split típusú légkondicionáló hatékony és biztonságos működtetéséhez. Ilyen például a fűtési szezon.

A folyamatos nyári használat során a légszűrők rengeteg szennyeződést gyűjtenek össze, és persze mindig észben kell tartani, hogy a belső alkatrészek is bármikor feladhatják a szolgálatot. Egy nem megfelelően karbantartott split légkondicionáló garantáltan jelzi majd, hogy valami nincs rendben – habár ekkorra már általában túl késő megelőzni a problémákat.

Amennyiben télen is szeretné használni split klímaberendezését otthona fűtésére, akkor nagyon fontos, hogy odafigyeljen megfelelő működtetésére. Az alábbiakban erről lesz szó!

Tisztítsa rendszeresen légszűrőit

A split klímák egyik legfontosabb karbantartási feladata kétségkívül a légszűrők tisztán tartása. Ez nem csak a hatékony fűtési teljesítmény miatt kritikus, hanem egészségügyi okokból is.

Amikor a légkondicionáló forgatja a szoba levegőjét, a légszűrők számos szennyeződést és kórokozót eltávolítanak abból. Ez egy biztonságosabb, egészségesebb otthont eredményez, amiért főleg az asztmával és más légúti problémákkal élők lesznek majd hálásak.

Télen különösen fontos a légszűrők tisztán tartása, főleg, ha az ember a fővárosban lakik, és több időt tölt otthonában családjával, mint az év többi részében. Szerencsére mivel a téli időszakban ritkábban keresik őket, a budapesti klímaszerelők is jobban ráérnek a karbantartási feladatokkal foglalkozni.

A piszkos szűrők egyenesen árthatnak az ember egészségének, hiszen nem képesek hatékonyan felfogni a szennyeződéseket, és így még koszosabb levegő kerülhet vissza a szobába, mint amit az egység magába szívott.

Amikor mindez szárazabb, felmelegített levegővel párosul, olyan kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, mint a száraz bőr, a száraz szemek, a folyós orr, a köhögés és még sorolhatnánk. Éppen ezért olyan fontos a szűrők rendszeres cseréje vagy tisztítása. Folyamatos használat esetében 1-2 havonta ajánlott a tisztítás vagy csere elvégzése.

 

Tartsa csukva az ajtókat és az ablakokat

A legegyszerűbb és legolcsóbb módszer az otthon melegen tartására szimplán becsukni az ajtókat és az ablakokat, amikor az idő lehűl odakint. A klímaberendezésnek így sokkal kisebb teret kell majd felfűtenie, ami lényegesen gazdaságosabb fogyasztást eredményez.

A nyitottabb alaprajzú otthonokban ez nem feltétlenül lehetséges, azonban a bútorok átgondolt elhelyezésével a legtöbbet hozhatja ki légkondicionálójából. Ha például az egység a TV felett helyezkedik el, egyszerűen húzza közelebb foteljét vagy kanapéját hozzá a szoba másik végéből, hogy közvetlenül érje a meleg levegő.

Használja ki továbbá a melegebb időjárást télen. Ha kisüt a nap, húzza szét a függönyöket, hogy minél több természetes fényt engedhessen be, és ezzel is felmelegítse a szobát.

Végezetül, ne felejtsen el időnként szellőztetni is, hiszen a friss levegőre időnként mindenképpen szüksége lesz otthonában. Ilyenkor érdemes lekapcsolni a klímát, hogy az ne küzdjön feleslegesen a hűvösebb szobával.

 

Ne állítsa túl magasra a termosztát hőfokát

Sokan előszeretettel fűtik fel otthonukat a téli hónapok során. Nem ritka, hogy akár 25°C-ig is feltekerik a termosztátjukat, hogy még véletlenül se érezzék a téli hideget szobáikban.

Ez azonban nem ideális, főleg télen, amikor az ajánlott szobahőmérséklet 17-20°C között mozog. Minden egyes hozzáadott Celsius fokkal durván 10%-kal nő egy klíma fogyasztása, tehát már 19°C és 22°C között is jelentős különbség van, ami a villanyszámlán is meglátszik majd.

Fontos továbbá, hogy adjon némi időt a fűtésnek. Ha ébredés után rögtön feltekeri a hőfokot termosztátján, akkor a klíma sokkal több energiát fogyaszt majd, hogy minél előbb elérje a beállított hőmérsékletet. Nincs ideje tehát fokozatosan felmelegedni.

Ha berendezése kínál ilyen funkciót, állítsa be inkább úgy, hogy apránként növelje a hőfokot a szobában, miközben ön hazatér a munkából, vagy mielőtt reggel felébredne. Természetesen ezt akár saját kezűleg is szabályozhatja a távirányítóval, ha jelen van a szobában. A lényeg, hogy a fokozatos hőmérsékletváltozás sokkal gazdaságosabb fűtést eredményez.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here