Hivatalosan is megkezdődött a 22. Budaörs Fesztivál

0
920

Tegnap volt az idei Budaörs Fesztivál megnyitója. Ahogy évek óta, így most is egy városházi tárlattal kezdődött az ünnepség, ahol ezúttal M. Péter János, erdélyi festőművész posztumusz kiállítása nyílt meg az előcsarnokban. Majd a díszteremben Wittinghoff Tamás polgármester és Selmeczi Ágnes, a rendezvénysorozat szervezője hivatalosan is megnyitotta az ötnapos fesztivált. Az est további részében a Firkin zenekar lépett fel ugyanott, koncertjükön közreműködött Szalóki Ági, Göttinger Pál és a Csicsergők gyermekkórus.

Tegnap, május 2-án, este fél hétkor a városházán nyitotta meg a 22. Budaörs Fesztivált Wittinghoff Tamás. Néhány éve hagyománnyá vált, hogy a fesztivál egy nappal korábban megkezdődik, így valójában már szerda este, Beck Zoli szerzői estjével elindult. Továbbá szintén rendszeresnek mondható, hogy egy kiállítás vezeti fel a nyitónap programját. M. Péter János, a 2009-ben elhunyt festőművész alkotásai kaptak helyet a városháza aulájában. A tárlat megnyitó beszédét Szegedi-Szabó Béla író, költő mondta. Bartók Béla Cantata profana kórusművének szövegéből idézett, mely szerinte pengeélességgel világít rá a festő élet- és művészetszemléletére: „A szájunk többé nem iszik pohárból, csak tiszta forrásból.” M. Péter János, aki Székelyudvarhelyen született és jórészt Sepsiszentgyörgyön élt „pályája során minden lehetséges alkotói módszert és stílust kipróbált, a nonfiguratív expresszionista képeken át a klasszikus tájkép festészetig, hogy legvégül, élete végefelé eljusson egyfajta lélek-gazdag letisztultságig” – jellemezte az alkotó munkásságát Szegedi-Szabó. „Legfontosabb témái a természet, a táj s különösképpen a fák” – tudtuk meg, majd azt is, hogy miért: „M. Péter János megértette a természet hatalmas díszítő kedvét, együtt él, érez a természettel, végtelen alázattal.” A fákat ábrázoló festmények révén az író Carl Gustav Jungtól is idézett: „A fa a személyiség tükörképe, fejlődésének szimbóluma.” A megnyitó beszéd kísérő műsorában a festőművész fia, Péter János fuvolán játszott, a Csicsergő gyermekkórus énekelt, Szorcsik Krisztna színművésznő pedig Nemes Nagy Ágnes két versét adta elő, a Fák, illetve az A lovak és az angyalok címűt. A kiállítás május 16-ig tekinthető meg.

 

A festménykiállítás megnyitója után a városháza dísztermében került sor a fesztivál hivatalos megnyitójára. Wittinghoff Tamás megemlékezett arról, hogy voltak olyanok, akik az első években nem hittek abban, hogy a főváros közelében lehet létjogosultsága egy fesztiválnak, de bebizonyosodott, hogy igen. „Ez a fesztivál attól nagyszerű, hogy nincsenek kulturális megkötöttségek, így mindenki találhat olyan programot, ami ízlésének megfelelő” – jellemezte röviden a rendezvény előnyét, s elmondta, a rengeteg koncert mellett a képzőművészeti kiállítások is sokfélék lesznek. Selmeczi Ágnes beszélt arról, honnan jött az ötlet, hogy a Firkin zenekar fúvós hangszereken játszó tagja, Péter János édesapjának legyen kiállítása, ami eddig Magyarországon még nem volt. És hogy ezután természetes volt, hogy az együttes koncertje lesz az esti produkció.

A Firkin zenekar muzsikájának ír-punk a műfaji meghatározása. A jellegzetes kelta-ír hangzást elsősorban a hegedű és az ír furulya adja, no meg az, hogy a dalok szövege tragikus történeteket dolgoz fel. Utóbbit Göttinger Pál mondta el, aki tegnap este fellépett a zenekarral, mert korábban ő is tagja is volt. Erre budaörsi származása adott okot. Szalóki Ági, mint vendégművész, szintén elénekelt néhány dalt a zenekarral, majd a Csicsergő gyermekkórus egészítette ki a Firkin zenekart az akusztik koncerten. A kórus tagjai a Herman és a Bleyer iskola tanulói közül kerülnek ki, vezetője Krausz Judit.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here