Helyreállítják a borászati képoszlopot

0
557

Egy  civilszervezet kezdeményezte, hogy összefogással helyreállítsák, illetve újra elkészítsék azt a borászati képoszlopot, melynek létezéséről egy korabeli fotó tanúskodik. A pénzbeli adományok mellett most leginkább egy olyan cégre lenne szükség, aki az oszlophoz szintén adományként kapott nehéz követ elszállítja a szobrászhoz, majd a kész alkotást a végső helyére.

 

„Amikor kutattam és képeket válogattam Budaörs borászati múltját bemutató kiállításhoz, akkor lettem figyelmes a Heimatmuseumban őrzött képre, amelyen lévő Bildstock hajdan a Liliom utcában állt. Nem tudjuk biztosan, csak feltételezzük, hogy valamelyik sváb család állította a Nap-hegyre, a szőlőkhöz futó dűlőút mentén” – válaszolta lapunk kérdéseire Polgár Marianne a Magyar Történelmi Szalon vezetője, akit azért kerestünk meg, mert összefogást hirdetett, hogy ezt az emléket rekonstruálják és felállítsák.

Majd így folytatta: „Az út menti kereszteket, szobrokat leggyakrabban a belterület és külterület találkozásánál vagy a dűlőutak mentén állították. Egyrészt határjelző szerepük volt, másrészt többségüket fogadalomból, hálaadásképpen, néha járványok vagy halállal végződő szerencsétlenségek emlékére állították. A fotó alapján a színes reprodukciót én festettem,  valamint a képoszlop beméretezett rajzát is elkészítettem a kőfaragó számára. A képoszlop fülkéjében Mária és Jézus alakja látható, a kisded kezében szőlőfürt lesz, amely szimbolizálja a régi település egyik legfontosabb gyümölcsét, ezzel is emléket állítva a Budaörsöt felvirágoztató, szorgalmas német lakosságnak és a híres szőlőkultúrának. A kerámiát, amely az eredeti ábrázolást veszi figyelembe, Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas keramikusművész készíti el, a kőmunkát Sax László sváb származású kőszobrász készíti (ő restaurálta a budaörsi német ótemető sírköveit és több sváb településen lévő képoszlopot). A követ támogatásképpen a Sóskúti Kőbánya Kft. adományozza, hiszen az eredeti képoszlop is budaörsi vagy környékbeli kőből készülhetett.

S hogy mennyibe kerül, mennyi adománynak kell összegyűlnie? „A képoszlop költségeit adományokból szedjük össze: pályázati támogatást kaptunk az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségétől (ÉNMÖSZ), a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzattól és a rendezvényeinken megjelenő magánszemélyektől. Sajnálatos, hogy az egyesületünk által benyújtott pályázat képoszlopra vonatkozó kérelmét Budaörs Város Kulturális Bizottsága nem támogatta. Mellettünk áll a Heimatmuseum is, segítséget kapunk tőlük a szakmai kérdésekben és a német nyelvre történő fordításban is.”

Hova kerülhet? „Miután az általunk eredetileg tervezett helyre több akadály miatt az oszlopot elhelyezni nem lehet, ezért az Alma u. 4. (ez a Magyar Történelmi Szalon bejegyzett székhelye) kerítésvonalában helyezzük el egy kétnyelvű emléktábla kíséretében, ünnepi műsorral. Tervezett közreműködők: a Lyra Dalkör, Szabó András előadóművész, Vadas Hanga Napsugár és Petrás Mária. Amennyiben sikerül a nehézségeket megoldani: kőszállítás, kőfaragás elkészülte, az állítás helyének előkészítése stb. október 8-ra, Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya napjára tervezzük a felállítást, szentelést. Ha az előkészítő munkákat nem sikerül pénzhiány és az ebből fakadó időhiány miatt befejezni, az ünnepélyes állítást 2019. március 25-re, hétfőre, Gyümölcsoltó Boldogasszony Napjára tesszük át. A rendezvény fővédnöki tisztét Spányi Antal megyéspüspök úr vállalta el.

Végül megtudtuk még, hogy „az eddig összegyűlt pénz elég a kerámiára és a kőfaragás egy részére, valamint az emléktáblára. Várjuk olyan szállító jelentkezését, aki a nagysúlyú követ szakszerűen támogatásképpen vagy csökkentett áron szállítani tudja. Adományokat a kiegészítő munkálatokra (szállítások, kőfaragás fennmaradó része, az oszlop helyének előkészítése, a felállítás költsége, fellépők díjazása, meghívók, plakátok  nyomdai költsége stb.) gyűjtünk. Kérjük ezért a városát szerető, annak német hagyományait tisztelő budaörsieket, vállalkozókat és magánszemélyeket, hogy munkánkat adományukkal támogatni szíveskedjenek, hogy egy szép szakrális emlékkel gazdagodjék településünk.Magyar Történelmi Szalon OTP Bank Számlaszám: 11742173-20149327-00000000 A közlemények rovatba kérjük beírni: „Adomány a budaörsi képoszlopért

A civilszervezet által választott mottó: “Azon nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját sírelmékét készíti és az vesztesége az egész emberiségnek.” (Ipolyi  – született Stummer – Arnold püspök)

A budaörsi kereszteket itt mutattuk be olvasóinknak:

Budaörsi keresztek – horizontális és vertikális határjelölőink