Hajlandó-e Csenger-Zalán Zsolt Budaörsnek segíteni?

0
757

Hajlandó-e, tud-e segíteni Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőnk, kormánypárti politikus, hogy ne vigyen el az állam mintegy 2,3 milliárd forintot Budaörs költségvetéséből az iskolák államosítására hivatkozva? Wittinghoff Tamás polgármester szerint nem.

Nem először csörtézik egymással Wittinghoff Tamás (BFE), Budaörs polgármestere és Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő. Az uszoda építésekor néhány éve a bíróságig elmentek, ami azzal végződött, hogy minden szinten felmentették a gondatlan gazdálkodás vádja alól városunk első emberét. Most nem is egészen ilyesmiről van szó, hanem arról, hogy hajlandó-e, tud-e segíteni a kormánypárti politikus, hogy 2017-ben ne vigyen el az állam mintegy 2,3 milliárd forintot tőlünk, az iskolák államosítására hivatkozva.

A Buda Környéki Televízió (BKTV) készített mindkettőjükkel évértékelő interjút. Előbb a polgármesterrel, majd az országgyűlési képviselővel. Mégis az utóbbival kezdenénk: „Wittinghoff Tamás kérte, hogy próbáljak meg közben járni abban, hogy Budaörsnek csökkenjen esetleg ez a jelentősebb összeg. Én annyit kértem tőle – hiszen ő arra hivatkozott, hogy a működését veszélyezteti ez az elvonás -, hogy ehhez valamiféle megalapozó számokat adjon. Ha csak azt a számot megkapom, hogy mennyibe is került eddig az iskoláknak a fenntartása, már egy viszonyszám lenne. Hiszen a médiában több szám is elhangzott. Sajnos ezt a mai napig nem kaptam meg. Egy elég furcsa hangú levelet kaptam tőle, amiben azt írja, hogy biztos nem is akarok csinálni semmit, és ezért kérek adatokat. A koronát éppen az itt (BKTV – a szerk.) elhangzott interjúban elhangzottak teszik fel”. És innen ő maga idézi a polgármester szavait: „képviselő úr visszaszállt egy ő általuk kommunizmusnak, szerintem egy ócska diktatúrának nevezett szocializmus idejére, amikor azt gondolta, hogy számon kérheti a párttitkár meg az adott megyei tanácselnök a települést arról, hogy mire költi a pénzét.”

A riportban a tévé szerkesztői kicsit korábbról is bevágták a polgármester korábbi nyilatkozatát: „Nem az a kérdés, hogy egy családban hogyan gazdálkodnak, ha ellopják a pénzüket, hanem a lopás ténye; az, hogy egy családban hogyan használják fel a saját forrásaikat, az ő szuverén joguk. (Majd itt Wittinghoff Tamás valóban azt mondja, amit a képviselő kiemelt. Így folytatva: „Lehet, hogy ő úgy gondolja, hogy mi túl sokat költünk a tanárokra. Ezért kérdezi, hogy adtunk-e jutalmat. Ez egészen döbbenetes. Neki egy dolog a kötelessége: hogy ha valami törvénytelen, és az ő körzetében jelent egyedül törvénytelen állapotot, akkor fölhívja a törvényalkotók figyelmét arra. Egyébként az illetékes miniszterhez is egy ilyen irányú levelet írtunk és a helyettes államtitkár is úgy csinál, mintha nem értené a kérdést. Megköszönöm (Csengernek – szerk.) a budaörsiek nevében, hogy húzza az időt és láthatóan semmi kedve vele foglalkozni és olyan kérdéseket tesz fel, amelyeknek semmi közül az adott ügyhöz.” Amihez Csenger Zalán Zsolt kommentárja: „Lehet, hogy a kommunizmusban a párttitkár kérdezgette a tanácselnököket, nyilván kaptak is választ, de csak ők kaptak választ. A demokrácia éppen arról szól, hogy a közpénzek átláthatók. Nem én, de bármelyik budaörsi polgár megkérdezheti, hogy ugyan mibe került ez, az, meg amaz. Nyilvános, közérdekű adatot kérek.” Amihez már nem a tévés szerkesztő, hanem mi tegyük hozzá, újra a polgármestertől idézve: a budaörsi hivatal elküldte a képviselőnek az utolsó évek költségvetését, „amiben tételesen minden megtalálható. Hozzáteszem, mi nem úgy működünk, mint a kormány, a honlapunkon minden adat megtalálható, amit kértek, hiszen nyilvánosak.” Majd állítása szerint ezt követően kapott egy újabb kérést, hogy adjanak meg további adatokat, amiből végül is a város vezetője leszűrte, hogy ez csak időhúzás, szó sincs valódi segíteni akarásról.

Az interjú Wittinghoff Tamással, 9:30tól kezdődik az idézett rész: http://budakornyekitv.hu/telepulesek/budaors/3138-a-polgarmester-valaszol-wittinghoff-tamas

https://mab.to/LOqsDU5xnkK

Az interjú Csenger-Zalán Zsolttal,16:40-től beszél a szolidaritási adóról és Budaörsről:

https://www.youtube.com/watch?v=Qxs689rldHQ&feature=youtu.be

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here