Ha grillt vásárolnál, ezt olvasd el!

0
396

A nyár sokak számára egyet jelent a grillszezonnal. Ilyenkor készülnek a finomabbnál finomabb fogások, amelyek képesek örömöt okozni az egész család számára. Nincs is másra szükség, csak jó alapanyagokra és egy megfelelő grillre. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a különböző típusokról, ha grillt szeretnénk vásárolni.

Ma is a klasszikus faszenes grillek mondhatók a leginkább népszerű választásnak, nem véletlenül. A kezelésük nem okozhat különösebb fejtörést, rendszerint olcsóbbak más típusoknál, ráadásul a grillezés valódi élményét kínálják számunkra. Ha a faszenes grillek mellett döntünk, csupán a megfelelő parázs elkészítésére kell komolyabb figyelmet fordítani; érdemes kitapasztalni, mennyi parázsra van szükség az ételeink megfelelő sütéséhez. A fedél nélküli változatok esetében is jó ötletnek bizonyul azokat a termékeket részesíteni előnyben, amelyek állítható lábbal és hamutálcával rendelkeznek.

Ha a faszenes grillekről beszélünk, mindenképpen meg kell említeni az úgynevezett gömbgrilleket. Ezeket is faszénnel töltjük meg, de a fedélnek köszönhetően BBQ készítésére is alkalmasak. Elmondható, hogy a hőszabályozás esetükben nagyobb kihívás, illetve a szén betöltése is bonyolultabb, mint az egyszerű típusoknál. Érdemes tudni, hogy a gömbrillek között előfordulnak rendkívül olcsó darabok; ezek árelőnyét a gyenge anyaghasználat alapozza meg. Érdemes elkerülni őket, illetve előnyben részesíteni a közismert és megbízható gyártók termékeit.

Mindenképpen be kell mutatni az egyik kevésbé ismert típust is. Az úgynevezett offset sütők közismertebb neve a grillmozdony; ahogyan a gömbrillek, úgy ezek is rendelkeznek fedéllel, így barbeque készítésre is alkalmasak. Mint minden típus, az offset grillek is rendelkeznek néhány előnytelen tulajdonsággal; a hőszabályzásuk relatív nehézkes, illetve némi rutint kíván, sütés közben pedig állandó felügyeletre van szükség. Ennél a típusnál is elmondható, hogy a kereskedelmi forgalomban megtalálhatók a silány változataik, amelyeket érdemes inkább elkerülni.

A fedeles grillek között meg kell említeni az úgynevezett tojásokat, amelyek elnevezése a tojásra emlékeztető alakjukból származik. Valójában kerámiagrillekről beszélhetünk.

Ez az anyag lehetővé teszi, hogy más grilltípusoknál magasabb hőmérsékletet érjünk el velük. Az ilyen grillek valódi multifunkciós eszközök, amelyek tökéletesen alkalmasak különböző ételek grillezésére és barbeque készítésre is. Nagyszerű lehetőségeket kínálnak, de tisztában kell lenni a hátrányos tulajdonságaikkal is. A sütőfelületük relatív kicsi, így az egyidejűleg készíthető ételek mennyisége erősen korlátozott. A kerámia anyaghasználat miatt a szerkezet kifejezetten nehéz, így a szállítása sem a legkényelmesebb. Illetve azt sem szabad elhallgatni, hogy nem tartoznak a legolcsóbb típusok közé.

Végezetül meg kell említeni a gázgrilleket is, amelyek megfelelő alternatívát kínálnak abban az esetben, ha nem szeretnénk a tüzeléssel bajlódni. Persze ez esetben le kell mondanunk az eredeti faszenes aromákról. Ha mégsem vagyunk hajlandók erre, a különböző füstölő dobozok és aromarácsok kínálnak megoldást.

Ha időt szánunk a kiválasztásra, könnyedén megtalálhatjuk azt a típust, amit szívesen használunk az ínycsiklandó finomságok elkészítésére.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here