Gyermekvállalás 40 éves kor felett – erre figyeljünk!

0
113

Napjainkban egyre többen vállalják első vagy akár sokadik gyermeküket 40 éves koruk környékén vagy felette. Miért kell ezzel külön foglalkozni? Szerzőnk dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos válaszol a kérdésre.

Legyen szó férfiról vagy nőről, 40 éves korunkra egyre több betegség ütheti fel a fejét, mert öregszik a szervezetünk, romlanak a szerveink. Például ebben a korban már sokkal több ember küzd magasvérnyomással, mint huszonévesen, több a cukorbetegek száma, több a vesebetegek száma, és még sorolhatnánk. Ezt pedig mind szem előtt kell tartani, ha valaki ennyi idősen valaki gyermeket szeretne.

Továbbá 40 éves korunkra több fertőzésen, betegségen, adott esetben műtéten esünk át. A kórokozók pedig akadályozhatják a teherbeesést, például mert lezárják a petevezetéket. Vagy operálhattak minket, ami összenövéseket, úgynevezett belső hegeket okozhattak a hasunkban, ugyancsak megnehezítve a petesejt útját. És e kor felett több ideje és lehetősége van egy mióma vagy herevisszér kialakulásának is.

A nőknél a fentieken túl nehézséget jelenthet a petesejtek minőségének a romlása. Míg huszonévesen elég három petesejt egy egészséges kisbabához, a harmincas éveinkben már tíz kell, negyvenévesen száz. Azaz körülbelül száz petesejtből lesz egy jó minőségű, amire a gyermeket kívánó párnak szüksége van. 

Továbbá negyven felett a petefészek már elkezd kimerülni. Mit jelent ez? Azt, hogy meghatározott számú petesejttel születünk, de ezek mennyisége az életünk folyamán fokozatosan csökken. Új petesejtek pedig nem képződnek, és a csökkenő petefészek-kapacitás olyan hormonális változásokat indít el egy nő szervezetében, ami tovább rontja a teherbe esés esélyét.

Fontos még tudni, hogy a 35 év feletti várandós édesanyák babáját kiemelten kell vizsgálni Down-szindrómiára és más, hasonló kromoszóma eltérésekre, mert az anyai életkor előrehaladtával egyre nagyobb a genetikai defektusok kialakulásának a kockázata. 

A teljesebb képhez azonban hozzátartozik, hogy a férfiaknál is romlik az életkor előrehaladtával a spermiumok minősége, és bár nekik akár egész életükben folyamatosan újratermelődnek az ivarsejtjeik, ők is károsodnak genetikailag, ami korai vetéléshez vezethet vagy nem sikerül a megtermékenyítés. Bizony előfordul, hogy amikor az ötvenes férfi nála jóval fiatalabb, második feleségével tervez gyereket és nem jön össze, fel sem merül a párban, hogy a férfivel lehet gond, „hiszen neki már van három egészséges gyermeke a korábbi kapcsolatból” – gondolják. Pedig de, lehet vele is gond és egyre több olyan vizsgálat van már, amivel a férfiaknál ezt a romlást szűrni lehet, illetve az ezt követő terápiás lépések is egyre fejlettebbek.

Miért javasoljuk, hogy ha valaki negyvenévesen vagy a felett szeretne gyermeket,  menjen szakemberhez? (Pontosabban: 35 év alatt egy év sikertelen próbálkozás esetén, 35-40 között félév sikertelen próbálkozás esetén, 40 év felett azonnal). Mert minél előbb derülnek ki az okok, annál hamarabb hozhatják meg a jó döntést, hogy  tovább próbálkoznak, vagy vállalják a hormonkezelést, a lombikprogramot esetleg a műtétet. A lehetőségek száma ugyanis szinte kimeríthetetlen. Akiknél pedig alapelv, hogy semmilyen beavatkozást nem szeretnének, mondván, ha lesz gyermek az is jó, de ha nem, azt is elfogadják, akkor is jó megismerni az egészségi állapotunkat, hiszen egy ilyen kivizsgálás felér egy komplex menedzserszűréssel.

Írta: dr. Vörös Anna L33 Medical

Korábbi cikkei: ITT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here