Gluténmentes nagyhatalomnak számít a budaörsi cég

0
124

Ahol nem a rábeszélés a cél, hanem a célirányos fogyasztás népszerűsítése

Az OMÉK innovációs nagydíját kapta a budaörsi Amurex GM Hungária Kft., a helyiek által „gluténmentes bolt”-ként ismert vállalkozás, a Cöli Cirok Cipóért. Szabolcs Péter, a cég ügyvezető-tulajdonosa ennek kapcsán beszélt tevékenységükről, készítményeikről és az azokhoz társított képzeteket is megvilágosította.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) Élelmiszeripari Innovációs pályázatának I. helyezettje lett az Amurex GM Hungária Kft. Cöli Cirok Cipója, melyet a Hunorganic-kal közösen fejlesztett. (A Hunorganic készítette hozzá az alap lisztkeveréket.) Ebben az elismerésben a hazai élelmiszeripari innovációk legkiemelkedőbb eredményei részesülnek és a cipó tavaly már bizonyított, amikor első helyezést ért el az Év Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye versenyen.

 

Szabolcs Péter a budaörsi Amurex GM Hungária Kft. ügyvezető-tulajdonosa elmondta, hogy cégük közel húsz éve foglalkozik gluténmentes termékek forgalmazásával és gyártásával, családi érintettség miatt. A kétezres évek elején ugyanis a lisztérzékenységgel diagnosztizált családtagnak nem találtak élvezhető minőségű gluténmentes termékeket – akkoriban ez a szakma még gyerekcipőben járt – ezért maguk láttak neki a készítésnek.

Fő céljuk, küldetésük éppen ezért az, hogy a gluténérzékenyek megközelítőleg hasonló minőségű életszínvonalat – ételszínvonalat! – kaphassanak, mint a nem-gluténérzékenyek, pláne, ha felnőtt korában derül ki valakiről, hogy az, akkor ne legyen olyan éles a táplálkozás-váltás a megszokotthoz képest.

A  budaörsi élelmiszerallergia-szaküzletüket 2006-ban nyitották meg a többi érintett, vagyis a lisztérzékeny vásárlók számára, és sorra fejleszteni kezdték az új termékeket. A kísérletezés azóta is folyamatos, például új alapanyagokat vonnak be, hogy ne mindig csak a rizsre és a kukoricára támaszkodjanak, a legutóbbi fejlesztés éppen a cirokkal való munka volt, amely a díjat hozta számukra.

Amikor a Budaörsi Napló először írt róla, akkor még az ízben és állagban a hagyományosra hasonlító gluténmentes kenyér elkészítése is nagy eredmény volt, most azonban már rengetegféle pékárut el tudnak készíteni, amelyek élvezeti értékben megkülönböztethetetlenek a hagyományosaktól, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ma is nagy kihívás egy-egy termék gluténmentes verziójának a kikísérletezése, mondta Szabolcs Péter, ezért különösen nagy büszkeség ennek a komoly díjnak az elnyerése. Bár az alapanyagok is sokat változtak azóta, de jobbára a sokéves tapasztalat során kifejlesztett elkészítési technikák teszik lehetővé a pozitív változást. Ezek a technikák pedig nem egyszerűek, ami abból is látszik, hogy új munkaerő betanítása fél évbe is beletelik, igaz, mára már a termékpaletta 70-80 féle pék- és cukrászáruból áll.

(A TV2 is riportot készített velük a közelmúltban Nagyító című életmódmagazinjának keretében, amelyben bejgli vaktesztet csináltak a riporterrel, hogy vajon ízre meg tudja-e különböztetni a gluténmentest a hagyományostól, de nem tudta.)

Fotó: TV2/Nagyító életmódmagazin

Az új fejlesztések sikerére, a gluténmentes termékeikre más üzletek, pékségek is felfigyeltek, így a kamaraerdei gyártóüzemükből nemcsak a budaörsi üzletet látják el áruval, hanem a Lipóti Pékség 300 boltját, a Kifli.hu-t és különböző bioboltokat, valamint mirelit áru nagykereskedéseket.

A cég hét éve egy vendéglátóhelyet is nyitott a belvárosban, Cöli Bisztró néven, ahol helyben készítik a cukrász- és péksüteményeket és azon kívül is kizárólag gluténmentes napi menüt (főtt ételt) kínálnak. A bisztróbeli fogyasztásból derül ki az egyes termékek népszerűsége, ami alapján ajánlják azokat a nagykereknek. Készítenek gluténmentes pizzát is és ezt a Wolton keresztül házhoz is lehet rendelni.

A budaörsi üzlet a naponta érkező napi friss pékáru szállítmányon kívül elsősorban széles termékskálájú alapanyag bolt, illetve fagyasztott leveles tészta is kapható otthoni felhasználásra, de akár lehet rendelni olyan termékeket is, amit csak a bisztróban állítanak elő, akár a webshopon keresztül, akár személyesen a budaörsi boltban.

A lisztérzékenyeknek az ünnepek közeledtével a bejglin kívül – ami sokféle ízben elérhető -, más szezonális termék is rendelkezésre áll, például a kalácsszerű babka, amiből szintén többféle ízesítésű van. Speciális szaloncukrok és gluténmentes Mikulások is beszerezhetők.

A budaörsi boltról mindent elmond az, hogy tizenhét éve megvan, átvészelte a válságokat is. A helybélieken kívül főleg a környékbeli településekről jönnek vásárolni.

Az Amurex Kft. gluténmentes termékei ahhoz képest, hogy mennyibe kerülnek a hozzávalók, nem drágábbak a normál, jó minőségű pékáruknál. A sima búzaliszt és a gluténmentes alapanyagok között legalább tízszeres az árkülönbség, a végeredmény, a pékáruk között viszont nincs ekkora különbség, sőt, létezik például drágább hagyományos kakaós csiga az ő gluténmentesüknél, igaz, néhány óriási hipermarketben van az Amurexénél olcsóbb.

De vajon van-e különbség gluténmentes és gluténmentes termék között? Az olcsóbb is lehet ugyanolyan jó? Van különbség, mondta Szabolcs Péter határozottan, aki hivatkozott az Év Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye elnevezésű versenyre, amelyet a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és a Magyarok Kenyere program szervezett Péter ötlete alapján, az Amurex Kft.-val együttműködve. Tavaly volt az első ilyen verseny, a Magyarok Kenyere programon belül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával. Erre a versenyre azonban nem nevezett egyik multi sem, amelyek jellemzően olcsóbban kínálják ezeket a termékeket.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Napjainkban divatossá vált a gluténmentes termékek fogyasztása azok körében is, akik nem lisztérzékeny betegek. Erről a szakember véleménye az, hogy nem csak a gazdasági előnyét tekintik, miszerint ha több áru fogy, több lesz a bevételük, hanem a társadalmi oldalát is, ugyanis az a tapasztalat, hogy a divatozók miatt sok esetben a valódi cöliákiásokat nem veszik elég komolyan, elbagatellizálják a problémáját azoknak, akiknek ezt a szigorú diétát tényleg tartaniuk kell. Ezért az ügyvezető azt javasolja, hogy csak azok tartsanak gluténmentes étrendet, akiknek orvosi diagnózisuk van arról, hogy erre van szükségük. Hozzátette, az öndiagnózis nem számít annak, hiszen a tünetei hasonlók lehetnek más betegségekhez. Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy manapság sokan tévesen azt hiszik – „reform-élelmiszer”-re asszociálva -, hogy fogyókúrás étrendbe is beilleszthetők a gluténmentes élelmiszerek, azonban nem jellemző, hogy fogyni lehet tőlük, mert általában ezek nagyobb arányban tartalmaznak keményítőt, illetve a sikértartalom hiánya miatt a rosttartalmuk is kevesebb, bár ők, mint felelősségteljes gyártók az Amurex Kft.-nél ezt igyekeznek pótolni például útifű maghéj hozzáadásával, de ez például nem jellemző minden gyártóra.

Szabolcs Péter, aki a PMKIK Élelmiszer Szakmacsoport, valamint az Élelmiszeripari Ágazati Készségtanács elnöke is, elkötelezetten dolgozik azon, hogy a lisztérzékenység problémáját komolyan vegyék és állami szinten is támogassák, valamint hogy jobban megbecsüljék a gluténmentes termékek előállítóit is.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here