Top 10 sportbajnokság a világon

0
515

Az ember és a sport már az ókor óta összefonódik. Az i.e. harmadik és negyedik században a sportnak nem voltak meghatározott szabályai, ezért általában vérfürdő volt. A sportok viszont idővel fejlődtek. Ahogy a szabályok és előírások fejlődtek, úgy alakultak ki az irányító szervezetek, és 2022-re a sport több millió dolláros üzletté nőtte ki magát (lásd a Top Sportfogadási Weboldal cikke).

A vállalati világ és a nagy üzletemberek a technológiai fejlődés, a kereskedelmivé válás és a professzionalizálódás miatt a sportból üzletet csináltak. A világ legnépszerűbb sportligái közül sokak költségvetése meghaladja az egymilliárd dollárt.

A világ két leggyorsabban fejlődő profi sportligája jelentős pénzbeli hozzájárulást nyújtott hazájának. Ebben a bejegyzésben a világ 10 legnépszerűbb sportligáját vesszük szemügyre.

Nemzeti Futball Liga
A National Football League (NFL) a profi amerikai futballklubok szövetsége. Az amerikai futball ezen a szinten van a legmagasabb szinten a világon. A Miami Dolphins és a Houston Texans mellett a Los Angeles Chargers is tagja.

Indiai Premier League
Ez messze a legjobb dolog, amit egy indiai, és különösen egy IPL-rajongó kaphat. A BCCI által létrehozott Indian Premier League a világ második legnagyobb és leggazdagabb sportbajnoksága. A krikett csak néhány országban jelentős sportág, és ezek közül is csak három-négy országban dominál.

Major League Baseball
Az amerikai liga szintén a világ legnépszerűbb sportligái közé tartozik. A Prominent League Baseball több, mint egy évszázada a világ egyik legrégebbi nagy profi sportbajnoksága. A baseball olyan ismert az Egyesült Államokban, mint a krikett Indiában. Másrészt, ha visszaemlékszünk, az egyetlen All-Star krikettversenyt Amerikában a baseballpályán rendezték. A liga éves bevétele 10 milliárd dollár, amivel a világ harmadik leggazdagabb sportligája.

Nemzeti Kosárlabda Szövetség
Észak-Amerikában az NBA vagy National Basketball Association a legmagasabb szintű profi kosárlabda-bajnokság. Az NBA a világ egyik legelismertebb és leggazdagabb sportligája. Lebron James, Anthony és Butler csak néhány a sok sportcsillag közül, akik világszerte ismert nevekké váltak. A Minneapolis/Los Angeles Lakers, a Miami Heat és a Boston Celtics is elkötelezett rajongókkal rendelkezik világszerte. Az NBA éves bevétele 8 milliárd dollár.

Angol Premier League
Az angol Premier bajnokságot, amelyet néha EPL-ként is emlegetnek, széles körben a profi labdarúgás legkeményebb bajnokságának tartják. A Serie A-tól és a Bundesligától eltérően egyetlen EPL-csapat sem garantálhatja a sikert. Előfordulhat, hogy egy csapat, amely a szezon nagy részében a bajnokság élén áll, a tabella alsó fokán végez. A tabellán elfoglalt helyek és a bajnokok folyamatosan változnak ebben a bajnokságban. A klubok hosszú  ideje milliomosok és milliárdosok tulajdonában vannak.

National Hockey League
A Forbes szerint az NHL a világ 6. leggazdagabb profi sportligája. Az NHL kevésbé ismert az indiaiak számára. Az indiaiak szeretik a jégkorongot, de a krikett hagyományosan elsőbbséget élvez az országban a hokival szemben.

La Liga Santander
A La Liga a hetedik helyen áll a világon, és az egyik leggazdagabb sportbajnokság. A Real Madrid, a Barcelona, az Atlético Madrid, a Sevilla, a Valencia és a Villarreal csak néhány a La Ligában képviselt európai elitklubok közül. A La Liga éves szinten 4,5 milliárd dollár bevételt termel.

Bundesliga
Mivel a Bayern München tízéves Bundesliga-bajnoki uralma már bekerült az európai futball történelmébe, a Bundesliga klubjai egyre nehezebben tudják felvenni a versenyt a bajorokkal. A Bayern hatalmas vagyona miatt a Bundesliga talán már nem is olyan izgalmas, mint korábban.
Ennek ellenére a Bundesliga a világ legnépszerűbb sportligái között a nyolcadik helyen áll. A liga évente 4,3 milliárd dollár bevételt termel. Fényes pont, hogy a Bayern dominanciája ellenére a Bundesliga 2022-23-ban öt csapattal képviselteti magát a BL-ben, ami jelentős eredmény a liga számára.

Serie A
Az olasz Serie A labdarúgó-bajnokság az ország első számú versenye. A verseny hosszú és fényes múltra tekint vissza. A liga a gyors és izgalmas játék helyett inkább a taktikai megközelítéséről ismert. A Juventus dominanciája a Serie A-ban már régóta vita tárgya. Az olasz futballrajongók örömére az AC Milan a legutóbbi szezon végén megnyerte a Scudetto
címet. Az olasz Serie A a világ kilencedik leggazdagabb sportbajnoksága, így  a világ kilencedik leggazdagabb bajnoksága. Évente 2,3 milliárd dollárt termel a bajnokság.

UEFA Bajnokok Ligája
Az UEFA Bajnokok Ligája a labdarúgó-világ csúcspontja, a játékosok és a szurkolók számára egyaránt a legáhítottabb trófea. A műsor, a hangulat és az UCL minden más aspektusa a legmagasabb színvonalat képviseli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here