Beszélgessünk a feltétel nélküli alapjövedelemről (is)!

0
338

M e g h í v ó

Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület, a BIEN magyarországi szervezete, örömmel hívja meg Önt a 15-ik Nemzetközi Alapjövedelem Hét keretében „Akik élni akarnak, akiket nem lehet eltiporni!” című rendezvényre, dokumentum film vetítéssel és beszélgetéssel, amely kapcsolódik az Alapjövedelem Hét mottójához:
„Alapjövedelem a Humanizmus Alapja!”

A kerekasztal résztvevői: Büttl Ferenc közgazdász, egyetemi oktató, a Megújuló Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Berki Sándor a PM  országgyűlési képviselője, kisebbségi és etnikai referens, Lázár András mérnök-közgazdász, FNA elnökségi tag, moderátor Morva Judit az FNA tagja.

Időpont: 2022. szeptember 21., szerdán 17 órától

Helyszín: PostArt (2040. Budaörs, Clementis László utca és Ébner György köz sarok)

Ne fordulj el! Menjünk – beszéljünk – haladjunk!

Elérhetőségeink: Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület
Budapest Bank HU65-10100833-67122200-01004007 Adószám: 18645778-1-13

https://www.facebook.com/FNA.hu

https://www.facebook.com/FNAaNagyvilagban.media.innen.onnan/

Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület küldetése, hogy a lehető leghamarabb bevezessék hazánkban – és más országokban – a Feltétel Nélküli Alapjövedelmet mindenki számára!

Az utóbbi évek viharos gyorsasággal zajló eseményei, az előretörő robotizáció, a globalizáció, az egész emberiséget sújtó járvány, a határaink mellett zajló háború, a gazdasági világválság és a természeti katasztrófák következtében napról napra emberek tömegei veszítik el munkájukat, szegényednek el, és reményük sincs helyzetük jobbítására. Nem szólva azokról a rétegekről, akik eddig is súlyos megélhetési gondokkal küszködtek, az ő életük most kilátástalanná vált.

Nyilvánvaló, ezt az áldatlan helyzetet már nem lehet a régi módon kezelni, csak egészen új megközelítéssel, amit a Feltétel Nélküli Alapjövedelem képvisel, s amelynek a bevezetését egyre több kormány, s az Európai Unió is fontolgatja.

Egyesületünk szerint az FNA bevezetése csak akkor lehet sikeres, ha az egyetemes és egyéni, feltétel nélküli, és elegendően magas összegű. Azaz az FNA egy olyan jövedelem, amelyet egy adott politikai-társadalmi közösség (pl. állam, vagy az Európai Unió) folyósít minden polgárának feltétel nélkül, születésétől a haláláig. Nincs kötve sem rászorultsághoz, sem munkavégzéshez, sem más feltételhez. Minden egyes állampolgár számára biztosítja a létezéshez minimálisan szükséges (nem luxus szintű!) élelmezési, lakhatási, egészségügyi, oktatási költségeket és a társadalmi életben való részvétel költségeit.

Egyesületünk minden évben több vidéki utat is szervez, igyekszünk megismerni az ott élő emberek életét és lehetőségeit, valamint megismertetni velük az FNA célját, hogy reményt öntsünk beléjük.

Augusztusban egykori bányászfalvakban, Borsodbótán és Farkaslyukán jártunk és újra meglátogattuk a kis cigány telepet – a híres-hírhedt Hétest (kb. 400 lakos) – Ózd külső részén. Akik ide születnek, azok nem sok eséllyel indulnak el egy szebb jövő felé. Pedig ártatlan, kedves gyerekekkel, gondoskodó édesanyákkal találkoztunk és a körülményekhez képest kellemes időt töltöttünk a kirekesztettségben élő közösséggel. Mert örültek nekünk, hálásak voltak minden emberi szóért, amihez nincsenek hozzászokva. A társadalom nagy része – köztük politikusok is – segítés helyett „értetlenkednek” helyzetük miatt és bántó, lekezelő módon viselkednek velük.

Megrázó, sokkoló élmény volt számunkra találkozni a mélyszegénységben, leírhatatlan nyomorban élő emberekkel, akiknél nincs folyóvíz és persze WC sincs, ahol az utcákat nem tartja karban és még csak nem is takarítja az önkormányzat, ahol a magas gazban tanyát vernek a patkányok.

Ne hagyjuk, hogy kicsinyes és gonoszkodó emberek azt sugallják, hogy ezeket a körülményeket lehetetlen felszámolni! Nagyon is lehetséges! Mi ezért hoztuk létre az egyesületünket 2011-ben, hogy aktívan tegyünk az igazságosság elterjesztéséért, az emberibb létfeltételekért! Mert tennünk
kell azért, hogy megszűnjön a gyerekszegénység, az időskori (nyugdíjas) szegénység, a lakhatási szegénység és a dolgozói szegénység. Fel kell hívni mindenki figyelmét erre az erősen lopakodó veszélyre, a ragályként terjedő szegénységre, amelyről legtöbb esetben nem is tudnak, vagy hát nem akarnak tudni azok a szerencsések, akik jobb életkörülmények között élhetnek.

A feltétel nélküli alapjövedelem és jól szervezett szociális munka segítségével a társadalomnak ezeket a rétegeit is fel lehet és fel is kell emelni! Ehhez mindenekelőtt a politikusoknak kell a megfelelő lépéseket megtenni, hogy végre elkezdődjön a szegénység és a nincstelenség, a kirekesztettség felszámolása Magyarországon. Mert a nyomor nem azok szégyene, akik benne élnek, hanem azé a közösségé, azé az országé, amely bár tehetne ellene, mégsem tesz semmit. Pedig cselekedni kell: nincs és nem lehet ennél fontosabb és nemesebb cél egyetlen politikus számára sem!

Ne fordulj el! Beszéljük meg, hogy együtt haladhassunk egy igazságosabb jövő felé!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here