Ezt nyújt(hat)ja egy idősek otthona – Ki választ? 2. rész

0
1525

Napjainkban egyre több embert érint, hol és hogyan élje tovább azokat az éveit, amikor már nehézséget okoz számára a mindennapi házimunka, vagy egészségi állapota miatt szakszerű ápolást, gondozást igényel. Az utódok, a rokonok azonban, még ha szeretnének is méltó időskort biztosítani nekik, életformájuk vagy a távolság miatt általában nem tudják megoldani külső segítség nélkül a helyzetet, különösen akkor nem, ha a nagyszülő, dédszülő, nagybácsi, nagynéni állandó felügyeletet igényel. A teljes körű biztonsághoz és komforthoz a legkézenfekvőbb megoldás az idősek otthona, nem utolsó sorban azért, mert az ember társas lény, és egy egyedülállónak vagy akár egy házaspárnak a kortársak közelsége is fontos lehet. Persze nem mindegy, hogy melyiket választjuk és ott milyenek a körülmények, a szolgáltatások. A döntéshez ad segítséget összeállításunk.

Az idősek otthonáról szóló cikkünk első részében egy körképet vázoltunk fel olyan emberekről, akik már idősek otthonában élnek, illetve akiket valamilyen formában érint ez a téma. A különböző egyéni igényekhez legjobban illeszkedő otthon kiválasztásában igyekszünk segíteni azzal, hogy az egyes intézményeknek kiküldött kérdéseinkre érkezett válaszokat közzétesszük.

Ezeket a kérdéseket tettük fel a budaörsi és a Budaörs környéki idősek otthona vezetőinek, illetve kapcsolattartóinak:

  • Jelenleg van-e szabad kapacitásuk új lakó fogadására, és ha igen, mennyi, illetve ha nincs, átlagosan mennyi lehet a várakozási idő?
  • Mi az a szolgáltatás, amelyben különböznek a többi idősek otthonától? Például a lakó viheti magával kisállatát?
  • Van-e önöknél lehetőség arra, hogy egymástól függő rokonok együtt kerüljenek be intézményükbe? Házaspárokon kívül például idős asszony a fogyatékkal élő felnőtt gyermekével.
  • Van-e intézményük esetében bekerülési díj, ha igen, mennyi, illetve mekkora összeg a havidíj?
  • Ha önkormányzati fenntartású, csak a helyiek számára nyitott (település, illetve kerület) vagy másoknak is?
  • Ha van magas bekerülési díj, abból adnak-e vissza időarányosan, ha valaki nem tudja az otthont megszokni vagy hamar elhalálozik?
  • A kijárási korlátokkal kapcsolatban mi az álláspontjuk, kinek a felelőssége, ha az intézményen kívül éri valami a lakókat?

 

Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Idősek Otthona (a budaörsi önkormányzat által létrehozott és most bővített kamaraerdei intézmény), Borsányi Katalin intézményvezető:

Az új épületrészünkben is elindult az ellátás, ide került a demens részleg. Jelenleg a kérelem beadásától számítva 2-3 hónapon belül tudjuk fogadni az időseket, és nagyon sok kérelem van folyamatban.

Az intézmény szakápolási engedéllyel rendelkezik. Minden lakószoba fürdőszobával ellátott.

Házaspárok és testvérpár is lakott már bent az intézményben. A fogyatékkal élőknél mindig vizsgálnunk kell, hogy normál idősek otthonaként tudjuk-e a megfelelő ellátást biztosítani a kérelmező számára.

Az intézményünknél nincs bekerülési díj. Az intézményi térítési díj napi összege 4 830 forint.

Intézményünket a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tartja fenn, a budaörsi önkormányzattal kötött ellátási szerződés alapján, ezért csak Budaörs területéről fogadunk időseket.

Intézményünk folyamatosan igyekezett betartani és betartatni a járványügyi szabályokat. Az intézmény munkatársai, lakói és a hozzátartozók nagyon fegyelmezetten mindent megtettek azért, hogy a bent élő időseinket meg tudjuk védeni. A felelősség mindannyiunké.  

Az intézménybe gondozási szükséglet vizsgálat elvégzése után az ellátásra jogosult idősek költözhetnek be. A vizsgálat során az önkiszolgálási képességet kell felmérnünk, az idős mennyire képes még önállóan ellátni magát. Beköltözni csak akkor jogosult, ha már szinte mindenben (öltözködés, tisztálkodás, étkezés) segítségre szorul. Többnyire 80-90 év feletti, többféle krónikus betegséggel küzdő idősek a lakóink.

Metodista Egyház Márta Mária Otthon, Szuhánszky Gábor lelkész igazgató:

Sajnos jelenleg nincs szabad helyünk intézetünkben. Az intézet kis létszámmal, 25 fővel működik Budakeszin. Jelenleg 58 jelentkezőnk van, skiket a várakozók listáján tartunk nyilván. A nyilvántartásaink szerint a bekerülők várakozási időszaka 1,5 -8 év között van.

Különlegeségként a programok között koncertek, kiállítás megnyitók, egyéb templomi rendezvények említhetők. Különös adottságok a lakók kis, családias létszáma, a lelki gondozás mindennapisága, az ökumenikus közösség szakértő önkénteseinek segítő jelenléte.

Nem zárkózunk el családtagok együttes fogadásától, például nálunk van lehetőség az idős édesanya és fogyatékkal élő leánya egy szobában való elhelyezésére.

Intézményünk emeltszintű volt, státusza az állami normatív támogatás megváltozása után átlagos színvonalú lett. Ezzel az egyszeri térítési díj befizetésének kötelezettsége is megszűnt. A havi személyi térítési díj a lakó jövedelmének 80%-a, mely nem haladhatja meg az intézményi térítési díjat, mely 2021-ben 162 000 Ft/hó.

Az intézet egyházi fenntartású (fenntartó a Magyarországi Metodista Egyház), ellátási területe országos, így nyitott minden magyar állampolgár számára, felekezeti elkötelezettség nélkül.)

Az intézetünk nyitott, mely lehetőséget ad a biztonságos szabad eltávozásra. A lakók ki- és bejövetelének illetve eltávozásának és visszajövetelének formája a Házirendben törvény szerint szabályozott. Biztosított a szabad eltávozás, ha ennek egészségügyi akadálya nincs. Lakóink tettek külföldi utazásokat, szabadon űzik hobbijaikat: horgászat, természetjárás, madármegfigyelés, vásárlás, stb.

Normafa Idősek Otthona, Simó Zoltán ügyvezető igazgató:

Pillanatnyilag van szabad férőhelyünk, de hogy meddig lesz, azt nem tudom, ezért érdemes minél előbb eljönni és megnézni az intézményt, hogy akit érdekel, le tudja foglalni.

Lakóink foglalkoztatásáról képzett mentálhigiénés kollégáink gondoskodnak, a lehetőségekről a heti rendszerességgel frissített programnaptárból értesülhetnek (egyéni beszélgetések, vallási programok, csoportos tornák, séták, előadások, klubfoglalkozások, filmvetítések, koncertek). A következő közös helyiségek használatára van még lehetőség: uszoda és szauna; könyvtár; hobbi konyha; tornaterem: pingpongasztallal és kondi gépekkel; billiárd asztal; társalgó; klub szoba; kreatív műhely; kápolna.

Mindenki hozhatja a saját bútorait.

Fontos kiemelni, hogy intézményünkben nincs elfekvő helyiség, ápolási részleg, minden lakónkat önálló lakrészben ápoljuk. Lakóink biztonságát a 24 órás ápolási és recepció szolgálat, a biztonsági kamerarendszer illetve a teljes területen működő tűzriasztó rendszer garantálja.

Arra, hogy egymástól függő rokonok együtt jöjjenek intézményükbe nincs lehetőség, mert a bekerülés elsődleges feltétele a 70. életév betöltése. A szociális törvény alapján a 70. és 80. életév közötti jelentkezők esetében egy egészségügyi felmérés történik, ahol a napi 4 órát meghaladó ápolási szükséglet meglétét vizsgáljuk. Amennyiben ezen állapot nem áll fenn, akkor csak abban az esetben tudjuk felvenni a jelentkezőt, ha már betöltötte a 80. életévét.

Egyszobás elhelyezés esetén az egészségügyi szolgáltatási díj kedvezményesen 9 000 000 forint. Szerződéskötéskor az élethosszig tartó egészségügyi szolgáltatási csomag díját szükséges rendezni, amely tartalmazza a 24 órás nővérszolgálatot, háziorvosi felügyeletet és szakorvosi rendeléseket házon belül illetve a napi szintű gyógytornát.

A havi díj átlagosan193 500 Ft személyenként (naponta 6345 Ft), mely napi négyszeri éttermi étkezést, 24 órás recepciószolgálatot, mosást, vasalást és takarítást tartalmaz. Visszafizetés abban az esetben van, ha az adott lakó bármilyen okból kifolyólag meggondolja magát és felbontja a szerződést és kiköltözik, akkor a befizetett pénz 5 éven belül időarányosan visszafizetendő.

Magán intézmény vagyunk ezért az ország bármelyik településről várjuk szeretettel leendő ügyfeleinket, akár még külföldről is a haza érkező magyar állampolgárokat.

A fizikailag és szellemileg is egészséges lakóink korlátozások nélkül elhagyhatják az intézményt, természetesen a házirend betartását figyelembe véve.

Olajág Otthonok, Hárosi Gabriella intézményvezető:

Az intézmény jórészt „teltházas”, jelenleg és általában 1-3 hónap a várakozási idő. Várhatóan ez a várakozási idő növekedni fog az év végéhez közeledve.

Nagyon sok olyan szolgáltatásunk van, melyben különbözünk az átlag idősotthonoktól. A kérdésében felhozott kisállatok behozása bizonyos szabályozás mellett lehetséges. Az Olajág Otthonok törökbálinti intézményében uszoda, könyvtár, társalgók, felszentelt kápolna is található, hatalmas, ősfás park tóval, gyönyörű növényekkel, virágokkal.  Az átlagosnál több és szélesebb körű a szakorvosi jelenlét. Több olyan egyedülálló programunk van, mely más otthonban nincs.  Ilyen például a „Bakancslista”, lakói kívánságok teljesítése támogatók bevonásával. Vagy a Senior Akadémia, ahol a Milton Friedman Egyetem tanárai és egyéb szakemberek tartanak előadásokat, időseket érintő témakörökben. Óvodai projektünk lényege a rendszeres közös programok a helyi óvodásokkal, a generációk közti szakadék szűkítése érdekében. A Senior sport keretében van nordic walking, zenés torna stb. Szoros kapcsolatot ápolunk a helyi idősklubokkal, rendszeresen látogatjuk egymás rendezvényeit, fontos számunkra a nyitottság. Saját légkondicionált kirándulóbuszunk van.

A családtagok közös elhelyezésére van lehetőség, egyedi elbírálás alapján tudunk döntést, javaslatot hozni. 

Bizonyos esetekben van belépési díj. Az egyszeri díjak összege függ a kérelmező életkorától, gondozási szükségleteitől, a választott lakrész méretétől. Havi ellátási díj a jövedelem, nyugdíj 80 százaléka, maximalizálva. Van arra lehetőség, hogy olyan megállapodás szülessen, amelyben három évig bezárólag időarányosan meghatározott mértékű visszatérítés jár elhalálozás esetén.

Nem önkormányzati fenntartású az intézmény, országos lefedettségű.

A cselekvőképességében nem korlátozott ellátott az Idősek Otthonát saját felelősségére, bármikor szabadon elhagyhatja. A lakók szabadon mozoghatnak.

Levendula Senior Ház Kft. Pongrácz Valéria ügyvezető

Jelenleg 15 főt várunk még a 2020-2021-es pandémiás időszak miatt felvételi korlátozások miatt. A pandémiás időszakon kívüli időszakban (2020 márciusáig) általában 30 napra van szükségünk a lakosztály felkészítéséhez.

Kisállatot a házirend szerint nem lehet hozni, de egyedi elbírálás esetén például a lakásban tartható cicánk már volt, és vannak kívánságteljesítő élményprogramok, illetve bográcsozás, lecsófőzés stb.

Igen, van rá lehetőség, hogy egymástól függő rokonok együtt kerüljenek be.

A bekerülési díj a lakás méretétől függően 8,4 milliótól indul, a havidíj 195 000 Ft/fő/hónap. Nincs visszatérítési lehetőség.

Az egész ország területéről érkeztek, érkeznek hozzánk idősek.

A kijárási korlátok a Nemzeti Népegészségügyi Központ, illetve a z EMMI rendelkezései szerint voltak érvényben a pandémia alatt, de jelenleg nincs ilyen érvényben. Minden lakónk megkapták a kétszeri védőoltást, az ő felelősségük, ha elhagyják az idősek házát, csak azt kérjük, hogy az eltávozó jelezze visszatérésének várható időpontját.

Napfény Otthon Alapítvány, Szendi Krisztina intézetvezető főnővér:

A napi díjas ellátás esetén 6-8 hónap jelenleg a várakozási idő. Az apartmanos elhelyezés esetén azonban nincs, mivel általában 1-2 apartman a felújítási munkálatok után beköltözhetővé válik.

Időseink zöldövezetben, az átlagot meghaladó tárgyi környezetben tölthetik hátralévő éveiket. Az egészségmegőrző centrumban, mely a COVID járvány miatt jelenleg részlegesen üzemel, több szolgáltatást is igénybe vehetnek: sóbarlang, szolárium, infra szauna, masszázs, kozmetika, fodrász, pedikűr. Továbbá lehetőség szerint színes programokat is biztosítunk az otthonban élők számára(közös torna, komoly zenei koncert, ismeretterjesztő előadások, kirándulások, teadélutánok stb.).

Van reá lehetőség, ahogy az elmúlt években több idős is együtt költözött be a gondozásra szoruló gyermekével.

A napi díjas ellátást választók térítési díja 6 500 Ft/fő/nap. Az önálló apartmanos ellátást választók (azok fekvésétől, nagyságától függően) egyszeri bekerülési díjat fizetnek. A beköltözés után pedig a mindenkori nyugdíjuk 80%-a lesz a térítési díjuk összege. Visszatérítése 3 éven belüli elhalálozás esetén van mód.

Az intézmény alapítványi fenntartású, az ország minden részéről és külföldről is fogad hazatelepülni vágyó időseket.

Az idősek szabad kijárása biztosított az intézményben, nincsenek korlátozva.

Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthona, Havas Pálma intézményvezető megbízásából Adorján Lajosné titkárság:

A beérkezett kérelmek alapján az üres férőhelyek feltöltése folyamatos. A várakozási idő kb. 1-1,5 év.

A Kamaraerdei úti székhelyintézmény közel 7 hektáros, erdős területén három ellátási részleg helyezkedik el. Ebben a gyönyörű környezetben nyújtjuk szolgáltatásainkat, például zenés rendezvényeket, foglalkozásokat, szabadidős programokat, a szabadban végzett gyógytornát.

Intézményünkbe kisállatot nem lehet behozni.

Intézményünkbe a jogszabályi keretek megtartásával van lehetőség házaspárral vagy közeli hozzátartozóval történő beköltözésre. Fogyatékkal élő személyek ellátását azonban nem tudja biztosítani az intézmény.

Az intézményünkben fizetett térítési díj napi összegéről és az egyszeri belépési díj összegéről részletes tájékoztatást a www.kamerdo.hu honlapunkon tájékozódhatnak.

A Fővárosi Önkormányzat, mint fenntartó a budapesti bejelentett lakcímmel rendelkező személyek elhelyezésében illetékes (ez lehet lakó- vagy tartózkodási hely).

Az intézmény férőhelyeinek 10%-áig az a személy is ellátható, aki az intézmény külön jogszabályban meghatározott ellátási területén nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel.

A befizetett belépési hozzájárulás arányos része visszafizetésre kerül abban az esetben, ha az ellátott jogviszonya az intézménybe történő beköltözést követő három éven belül megszűnik.

Intézményünkben a kijárás és visszatérés rendjét a házirend szabályozza. Intézményünk minden ellátottja kikötés nélkül elhagyhatja az intézményt (kivétel, ha ezt a járványügyi helyzet felülírja).

Cikkünk első része ITT olvasható.

 

Budaörsi és környékbeli idősek otthona:

 

Élet-Hossz” Idősek Otthona Budaörs 

 Cím: 2040 Budaörs, Kőfejtő u. 30-32.

Honlap: www.idosekotthona-nyugdijashaz.hu

 

Budaörsi Idősek Otthona / Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Idősek Otthona

Cím: 2040 Budaörs, Zombori utca 68-70.

Honlap: www.metegyhaz.hu

 

Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthona

Cím: 1112 Budapest, Kamaraerdei út 16.

Honlap: www.kamerdo.hu

 

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Rupphegyi út

Cím: Budapest, Rupphegyi út 7.

Honlap: www.kamerdo.hu

 

Normafa Idősek Otthona

Cím: 1121 Budapest, Normafa út 50.

Honlap: www.normafaotthon.hu

 

Art-Vital Idősek Otthona

Cím: 1039 Budapest, Batthyány u. 45.

Honlap: www.art-vital.hu

 

OMSZI Budapesti Nyugdíjas Pedagógus otthon

Cím: 1029 Budapest, Szent József u. 8.

Honlap: www.omszi.hu

 

Boldog Gizella Alapítvány Gizella Otthona

Cím: 2051 Biatorbágy, Boldog Gizella u 1.

Honlap: www.gizella.hu

 

Metodista Egyház Márta Mária Otthon

Cím: 2092 Budakeszi, Rákóczi utca 2.

Honlap: www.mmemmo.hu

 

Szent Anna Szeretetotthon

Cím: 2049 Diósd, Apponyi u. 10-12.

Honlap: www.szentannadiosd.hu

 

Betegápoló Irgalmasrend Szent József Idősek Otthona

Cím: 2030 Érd, Gyula u. 39-47.

 

Időseket Ellátó Központ

Cím: 2030 Érd, Topoly utca 2.

 

Napfény Otthon

Cím: 2030 Érd

Honlap: www.napfenyotthon.hu

 

Levendula Ház Idősek Otthona

Cím: 2071 Páty, Erkel utca 18.

Honlap: www.levendulaotthon.hu

 

Befogadás Háza Szociális Alapszolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézmény

Cím: 2071 Páty, Csilla von Boeselager u. 3.

Honlap: www.maltai.hu

 

Naplemente Idősek Otthona

Cím: 2071 Páty, Munkás tér 20-22.

Honlap: www.naplemente-paty.hu

 

Telki Hold Otthon Nyugdíjasház

Cím: 2089 Telki, Kórház fasor 1.

Központi telefonszám: +36 (30) 667 7467

Honlap: www.telkihold.hu

 

Gyúró Ilona Idősek Otthona

Cím: 2045 Törökbálint, Liszt F. u. 10/a.

 

Olajág Otthonok Törökbálint

Cím: 2045 Törökbálint, Kazinczy út 111.

Honlap: http://olajagotthonok.hu/

 

További intézmények elérhetősége: https://nyugdijasotthon.hu/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here