Elsősegély bemutatót tartott a Vöröskereszt a játszótéren

0
690

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete ingyenes elsősegély előadásokat tartott ma két budaörsi helyszínen, elsősorban a játszótéren előforduló balesetek ellátásáról. A rendezvény a Hősképző Program keretén belül valósult meg. Az ismeretek átadásával szeretnék bátorítani az embereket, hogy ne álljanak tétlenül, ha valaki rosszul lesz a közelükben, hiszen a gyors cselekvésen emberéletek múlnak.

Előbb az Árok utcai szabadidő parkban majd az óvárosban a tűzoltósággal szemközti játszótéren tartott ma ingyenes elsősegély előadást a Magyar Vöröskereszt Pest megyei szervezetének területi munkatársa Földvári-Nagy Éva, Marcinka-Májer Emese a budaörsi alapszervezet elnöke és Danka Dávid ifi önkéntes. Egy rövid tájékoztató után az ismeretterjesztés inkább interaktív, kérdezz-felelek formában zajlott. Oktató babán mutatták be az újraélesztés technikáját, ezt bárki kipróbálhatta. Újraélesztésre akkor van szükség, ha a sérült eszméletlen és nem lélegzik. A stabil oldalfekvés modelljei – amit akkor érdemes alkalmazni, ha eszméletlen a sérült, de lélegzik – az érdeklődő gyerekek voltak.

A gördeszkás parkról jutott eszébe  egy anyukának, hogy a vérzéses balesetekről kérdezzen. A válaszban elhangzott, hogy ilyenkor a seb fertőtlenítése és befedése szükséges, illetve ha pulzáló a vérzés, tegyünk rá nyomókötést, és ha a kar vérzik, emeljük azt a szív magassága fölé.

Félrenyeléskor 1 éves kor felett a Heimlich-féle műfogás alkalmazása lehet hasznos. Nagyobb gyerekeknél előrehajolva kell a hátát veregetni,  kisebb gyerekeknél térdre fektetve. A fejjel lefelé lóbálás már tilos! Fontos, hogy ha idegen test akad el a torokban, akkor ne akarjuk megitatni a fuldoklót, hanem a kijuttatásán munkálkodjunk.

Földvári-Nagy Éva elmondta: a Magyar Vöröskereszt 2017-ben indította el a Hősképző Programját. Ennek része a játszótéri bemutató, a játszótéren előforduló balesetekről. „Ősszel pedig majd ugyanennek a programnak a keretében az időseknek és kisgyerekes szülőknek lesz előadás, az otthoni balesetekről” – tudtuk meg.

A Magyar Vöröskereszt egyik fontos feladata az elsősegélynyújtás népszerűsítése. Ha a Hősképző Programon részt vettek közül százból csak egy ember odamegy a sérülthöz és mentőt hív, illetve ha szükséges megpróbálja az újraélesztését, amíg a mentő kiér, azzal már több életet lehet megmenteni. „Tavaly a rendezvényeinken országosan 35 000 embernek biztosítottunk lehetőséget elsősegélynyújtó ismereteinek  bővítésére, ebből a Pest megyei szervezet 36 program alatt 10 596 embert ért el” – számolt be eredményeikről a Vöröskereszt munkatársa. „Magyarországon egyre népszerűbbek az elsősegélynyújtási ismeretek, tinédzserek és felnőttek egyaránt érdeklődnek a lakosság számára meghirdetett tanfolyamok iránt” – tette hozzá.

A két budaörsi játszótéren vélhetően ma is többekben sikeresen keltették fel az érdeklődést a téma iránt a Vöröskereszt munkatársai, a gyerekekben különösen, akik szívesen vettek részt a mozgásos feladatokban. S ha már ilyen fiatalon megismerkednek az elsősegélynyújtás lényegével, felnőttként is érzékenyebben reagálnak majd sérült, bajba jutott embertársaikra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here