Elkészült Budaörs Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve

0
533
Budaörs az Európai Unió éghajlattal és az energiával kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban 2030-ig legalább 40%-kal csökkenti CO2-kibocsátását. Ennek megvalósítása érdekében elkészült a város Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP).

 

Budaörsön az energiafelhasználásból eredő szén-dioxid-kibocsátás a 2009-es 223 ezer tonnáról 2018-ra 171 ezer tonnára csökkent, ami azt jelenti, hogy a SECAP-ban kitűzött legalább 40%-os CO2-csökkentésből 2018-ig már kb. 23%-ot sikerült megvalósítani.

Ennek érdekében számos intézkedés történt az elmúlt években. Ilyen volt pl.

  • a panelépületek felújítási programja
  • középületek energetikai korszerűsítései és megújuló energiás beruházásai,
  • közvilágítási fejlesztések,
  • lakossági szemléletformálás
  • A 40%-os CO2-kibocsátás megvalósításának lépéseit tartalmazza többek között az év végén elkészült Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP).

Ez egyrészt alapos helyzetelemzést tartalmaz arról, hogy hol tartunk most az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása terén.

Másrészt meghatározza azokat az irányokat, amelyekkel lépésről lépésre javítani tudjuk ezt a helyzetet, illetve elérni a célkitűzéseket.

A stratégia több tucat intézkedést tartalmaz, köztük például:

–      Energetikai és klímavédelmi tanácsadó iroda létrehozása, amely a lakosságot is segíti a fenntartható megoldások alkalmazásában

–       zöldfelületek klímatudatos fejlesztése és fenntartása, pl. alkalmazkodó növényzet telepítésével

–       Klímabarát díj létrehozása, amellyel értékeljük a szervezetek, magánszemélyek klímavédelem érdekében tett erőfeszítéseit

–       Hulladékkal való tüzelés visszaszorítása. Ennek érdekében már múlt év végén elindítunk egy kampányt, amelynek keretében egy zöld számon lehet bejelenteni, ha valaki illegális fűtést tapasztal.

–      Támogatni tervezi az önkormányzat a napenergiás kiserőművek elterjedését a lakosság és a vállalkozások körében is, illetve törekszik egy nagyobb teljesítményű, települési szintű erőmű megvalósítására is.

–       Zöldíteni fogjuk az önkormányzat közbeszerzési folyamatait, azaz ez a szempont hangsúlyosan meg fog jelenni az önkormányzati beszerzések során

–      Tervezzük emellett a kerékpárhálózat bővítését illetve közbringa rendszer kiépítését is.

Kapcsolódó dokumentumok:
Forrás: budaors.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here