Egy élhetőbb, digitális jövőért

0
465

A digitális jövő kihívásaival szemben a települések együtt sokkal többre képesek, mint külön-külön. Budaörs város és Alsómocsolád község önkormányzata ezért életre hívta a Digitális Jövő Települési Hálózatot. Az alapító dokumentum ünnepélyes aláírására 2016. december 7-én délután került sor.

A digitális jövő befogadása a települések és közösségeik számára nagy lehetőségeket, de komoly kockázatokat is rejtő kihívás. Az egyes önkormányzatok egyedül nehezen vagy egyáltalán nem tudják kihasználni a kínálkozó lehetőségeket és elhárítani a fenyegető veszélyeket. Hálózatba szerveződve azonban erre képesek lehetnek: a szellemi és kapcsolati erőforrások egyesítése hatékonyabbá teszi őket.

Számos tévút, időnként felesleges versengés és egyelőre a tudásmenedzsment szegényessége jellemző a települések okos/intelligens megoldásainak alkalmazását, terjedését illetően. Gyakorlatilag jelenleg egyetlen igazán fejlett, komplex, modell értékű okos települést sem tudunk felmutatni az ilyen tárgyú nemzetközi térképeken. A Digitális Jövő Települési Hálózat ezen szeretne változtatni. Az igazán jó megoldások kerüljenek felszínre, kellő összefogással jöjjenek létre és gyorsan terjedjenek el. A kezdeményezést meglepően nagy érdeklődés övezi, és már ma sok használható, jó ötlettel érkeztek az aláírásra” – mondta Gáspár Mátyás, a program fő szervezője.

Budaörs város és Alsómocsolád község Önkormányzata 2016. december 7-én írták alá ünnepélyes keretek között az alapító dokumentumot, egyben megnyitották a csatlakozás lehetőségét valamennyi érdekelt – önkormányzatok, technológia- és tartalomszolgáltatók – előtt. A kezdeményezés nem várt számú érdeklődőt és csatlakozót vonzott, akik hangsúlyozták, hogy az IT és a telekommunikáció kiemelt alappillére egy olyan digitális jövőnek, amelynek a fenntartható megoldások és a társadalmi felelősségvállalás elengedhetetlen elemei.

“Két önkormányzati szövetség megfelelő támogatást jelenthet egy ilyen kezdeményezésnek. A piaci szereplőknek, az önkormányzatnak és az államnak jól kell együttműködnie ahhoz, hogy az adott településen élőket a leghatékonyabban kiszolgálják. A digitalis jövő erre egy jó lehetőség. A cél, hogy minél több feladatot minél kevesebb jelenléttel megvalósíthassunk. Napjainkban elengedhetetlen, hogy mindenféle innovatív kezdeményezésben a jó megoldások költséghatékonyan és gyorsan valósuljanak meg” – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

{gallery}digitalisjov{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here