Drága lett az élelmiszer, így élik meg a budaörsiek (Körkérdés 1. rész)

0
345

Flyby: „Sajnos az alapanyagok árának emelkedésével mi sem tudunk mit kezdeni, de igyekszünk a magas minőség megtartása mellett az árainkat is kordában tartani”

Év végén vagy év elején mindig van egy körkérdésünk. Az idén arra kértünk a budaörsiektől választ, hogy mivel „az élelmiszerárak soha nem látott mértékben nőttek az elmúlt néhány hónap alatt, szinte napról-napra drágábbak lettek az alapvető dolgok, és az előrejelzések szerint még nem vagyunk a folyamat végén, hogyan élték, élik ezt meg?”  Egy hónapon keresztül folyamatosan osztjuk meg olvasóinkkal, ki, mit gondol erről és a januári nyomtatott lapunkban találnak majd egy összefoglalót.

A COVID lezárásokból éppen kilábaló szolgáltató szektor, a vendéglátás ismét komoly kihívások elé nézett ebben az évben.

Év elején még senki nem gondolta, hogy a háború valóban bekövetkezik, azt pedig főleg nem, hogy ez a teljes gazdaságot megrengeti.

Az Európai Unió évek alatt kialakult sebezhetősége és kiszolgáltatottsága egyértelműen megmutatkozik és a korábban elképzelhetetlen lépésre adott elhibázott válaszok sora rendkívüli helyzetet idézett elő az energiaárakban. Az árammal ráadásul ugyanúgy kereskednek a tőzsdén, mint bármelyik áruval, így spekulánsok tudnak hasznot húzni a tőzsdei árfolyam ingadozásokból. Véleményem szerint az energiaszektornak világszerte állami irányítás alatt kellene maradnia, hogy ezek a spekulációk ne tegyék tönkre a vállalatokat és magánembereket.

A mezőgazdaságot sújtó rendkívüli aszály a műtrágya árnövekedése többszörösére növelte a takarmányok árát. Ez megmutatkozik az élelmiszer alapanyagok és a vágóállatok árában. A visszatérő madárinfluenza mind a víziszárnyas piacon, mind a brojlercsirke előállításban termékhiányhoz vezetett.

Ezek a külön-külön is súlyos problémák összeadódva óriási élelmiszer áremelkedést idéztek elő. Amit eddig láttunk, az a jéghegy csúcsa, hiszen a vállalkozások jó része valójában januártól szembesül majd a tavalyihoz képest 10-szeresére emelkedő energiaköltségekkel. Nagyon sokan ezt nem fogják tudni kigazdálkodni. Biztos vagyok benne, hogy városunkban is többen be fognak zárni.

A Flyby több lábon áll. A steakhouse étterem idén jelentős sikereket és elismeréseket ért el. Ennek is köszönhető, hogy egyre többször van teltházas ebéd vagy vacsora még hétköznapokon is. Az év végi céges vacsorákra is folyamatosan érkeznek a megkeresések. A húsbolt, köszönhetően a COVID alatt is folyamatos működésnek és a magas minőségnek, stabil vevőbázissal tud működni. Sajnos az alapanyagok árának emelkedésével mi sem tudunk mit kezdeni, de igyekszünk a magas minőség megtartása mellett az árainkat is kordában tartani. Mivel közvetlenül vagyunk kapcsolatban a termelőkkel, sok esetben a bevásárló központok árai magasabbak mint a mi saját minőségi termékeinké.

Bár reálisan nézve a jövő év rendkívül kemény lesz mindannyiunknak, átgondolt lépéseket tettünk, hogy csökkentsük energiafogyasztásunkat.

Emellett a villamosenergia kereskedő által egyoldalúan felmondott szerződésünket újratárgyaltuk, és igyekeztünk a legkevésbé rosszat kiválasztani a bejövő ajánlatok közül.

Dr. Vécsei Csaba 
ügyvezető              

FLYBY Gasztro Kft.
2040 Budaörs, Károly király u. 28.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here