Drága lett az élelmiszer, így élik meg a budaörsiek (Körkérdés 2. rész)

0
295

Kisberk Balázs: „Az áruházakban égbe szökött árak mellett felértékelődtek a Gazdapiac termékei, ami biztató a piacon árusító őstermelőknek.

Év végén vagy év elején mindig van egy körkérdésünk. Az idén arra kértünk a budaörsiektől választ, hogy mivel “az élelmiszerárak soha nem látott mértékben nőttek az elmúlt néhány hónap alatt, szinte napról-napra drágábbak lettek az alapvető dolgok, és az előrejelzések szerint még nem vagyunk a folyamat végén, hogyan élték, élik ezt meg?”  Egy hónapon keresztül folyamatosan osztjuk meg olvasóinkkal, ki, mit gondol erről és a januári nyomtatott lapunkban találnak majd egy összefoglalót.

Ami most zajlik a világban az mindegyikünket egyaránt érint. Egyaránt csapódik le minden egyes háztartásra az élelmiszer árak drasztikus emelkedése, amelyet a szomszédunkban dúló háború következményeként könyvelünk el, ugyanúgy, mint a megnövekedett energia árakat.

A bajt még tetézte az elmúlt aszályos nyár, amely szinte teljes egészében tönkre tette a mezőgazdasági termékeket, a búzát, kukoricát, napraforgót és még sorolhatnám tovább. Úgy tűnik, hogy mintha elkezdődött volna a hét szűk esztendő, amiből még csak az elsőt vészeltük át.
A jelen körülményeket látva mindenki, közöttük én is – félve néz a jövő elé, ami jelen helyzetben kilátástalannak tűnik.

Magyarország mezőgazdasági ország. Még sincs mezőgazdasági ipara, ami volt azt szisztematikusan leépítették. Gondolok itt a cukorgyárainkra, a konzervgyárakra, az állattenyésztésre. A hazai termék előállítás helyett számos élelmiszert külföldről szerzünk be, komoly valutáért. A forint egy ideje gyengül az euróhoz és más valutákhoz képest, ami természetesen megnöveli a beszerzési árakat. Ilyen körülmények között nem csoda, ha egekbe szöknek az árak, amelyek megfizetése egyre nehezebbé válik. Mint tudjuk az egész Európai Unióban hatalmas az infláció, de Magyarország ebben élen jár, nálunk nőttek a legmagasabbra az élelmiszer árak. Bármerre nézünk mindennek többszörösére emelkedett az ára. De nemcsak az élelmiszereknek, hanem az üzemanyagok árai is elviselhetetlenül  okba kerülnek.
A budaörsi lakosok nagy százaléka kertes házban él. Másik részük a lakótelepen, de közöttük is soknak van hétvégi telke. Aki ilyen szerencsés helyzetben van, hozzáfoghatna a kiskerti gazdálkodáshoz. Lehet palántázni, paradicsomot, paprikát és konyhakerti növényeket termeszteni, hogy ezzel segítsen magán és a családján. A világ nagyot változott és ha nem is mindenben, de sok már megszokottá vált kényelmi funkción érdemes lesz visszább venni.
Persze minden rosszban van valami jó! Ugyanis én, mint a budaörsi Gazdapiac
megálmodója/üzemeltetője örömmel látom, hogy a kézműves termékek az utóbbi időben versenyképesek lettek. Az élelmiszerválság előtt a vevők sokszor jegyezték meg, hogy a bevásárlóközpontokban sokkal olcsóbban lehet hozzájutni bizonyos termékekhez. Most azonban megváltozott a helyzet. Az áruházakban égbe szökött árak mellett felértékelődtek a Gazdapiac termékei, ami biztató a piacon árusító őstermelőknek.
Összegezve elmondhatom, hogy óriási a tét. Tudunk e saját lábra állni, meg tudjuk-e őrizni pénzünk vásárlóértékét, vagy rohanunk tovább a még magasabb infláció felé. A napokban a Magyar Nemzeti Bank elnökének felszólalása a Magyar Parlamentben a magyar gazdaság helyzetéről sajnos nem túl biztató jövőképet festett elénk.

Kisberk Balázs
a budaörsi Gazdakör elnöke, társasházi közösképviselő, önkormányzati képviselő

A sorozat első részében Dr. Vécsei Csaba a Flyby ügyvezetője írta le gondolatait: https://budaorsinaplo.hu/draga-lett-az-energia-az-elelmiszer-igy-elik-meg-a-budaorsiek-korkerdes-1-resz/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here