Csaka pince: „A múlt, a jelen és a jövő hangulatában”

0
2112

Borkóstolóval vagy különleges sörök kínálatával egybekötött családi, baráti, céges és más üzleti vacsorákkal, workshopokkal és más, kisebb létszámú évzáró eseményekkel várja a budaörsieket a Csaka pince. Egy olyan új, egyedi helyszín jött létre Budaörsön, ahol régi/új közösségek szerveződhetnek.

 

„Amikor először megláttam az épületet, egyszerre éreztem örömet és fájdalmat. Örömöt, hogy egy ilyen csodálatos pince még létezik Budaörsön, fájdalmat, mert a végnapjait élte az épület. A családunk – a férjem és a három kisgyermekünk is – ugyanis rajong a régi dolgokért, az emlékekért” – kezdi a budaörsi Budakeszi utcában egy éve nyílt Csaka pince történetét a legelején a lakásétterem tulajdonosa, Csatári Ákos és Csatári-Kardos Anikó.

Így folytatva: „Mint helyi védett épületet jogszabály támogatja, hogy olyan funkciót keressünk neki, amely megőrzi és mások számára is bemutatja a régi értékeket. Ezért egy olyan helyet álmodtunk ide, ahol a gyerekek, a fiatalok és az idősebbek egyaránt változatos programokat találhatnak, gasztronómiai alapokon. A múlt, a jelen és a jövő hangulatában.”

Az építészeti felújítás mintegy tíz hónapot vett igénybe, amibe belefért egy leállás is az Örökségvédelmi Építésügyi Felülvizsgálat miatt – folytatja Anikó és Ákos. Hozzátéve, hogy „szakmailag és műszakilag is megpróbáltuk a legtöbbet adni, hogy ha már 1862 óta nem nagyon foglalkoztak ezzel a pincével, most valóban látványos és kényelmes legyen. Ám kisebb dolgokat még most is szépítgetünk, igaz, már csak belül.”

Bár nem szívesen, Anikót arról is megkérdeztük, vajon lezárultak-e az átalakításkor a sajtóban is megszellőztetett konfliktusaik a szomszédokkal. „Az épület építészeti felújításának bejelentését követően készítettünk a tervezett funkcióról egy anyagot, amit a közvetlen szomszédoknak is bemutattunk. És bár induláskor többek között az önkormányzattól is teljes támogatást kaptunk, hamarosan elterjedt, hogy egy talponálló borozót készülünk itt nyitni, ami ellen néhányan elkezdtek kampányolni. Így az engedélyek beszerzése és – végül részünkről is némi kompromisszummal – az étterem megnyitása rengeteg plusz energiát emésztett fel. Miközben az építési hatóságok, de a budaörsi főépítész is példaértékűnek minősítette a felújítást. Természetesen azt szeretnénk, ha most már, amikor látják, hogy ez nem egy kocsma, hanem egy lakásétterem, javulna a kapcsolatunk a közvetlen szomszédokkal is, de eddig ebben nem sikerült előrelépni. Mi nyitottak vagyunk feléjük, és ha átjönnének, ők is megtapasztalhatnák a hely szellemét, ami családias és barátságos.”

A Csaka pince tulajdonosainak a célja a közösségépítés, így rendszeresen szerveznek borkóstolóval vagy különleges sörök kínálatával egybekötött családi, baráti, céges és más üzleti vacsorákat, a hely adottságait figyelembe véve bizonyos fizikai korlátok között. Az ételkínálat összeállításánál a változatosságra törekednek, és az ízek, színek, illatok és ételkompozíciók harmóniájára. Karácsonyhoz közeledve pedig családi workshopokkal és más, kisebb létszámú évzáró eseményekkel készülnek. Az aktualitásokról a pincészet facebook oldalán lehet tájékozódni. A jövő? „Pozitív visszajelzés, hogy a hely építészetileg és hangulatilag azonnal megfogja az ide belépőket, ezért erre építünk. Miután az eddigi rendezvényeinkkel elsősorban az ismerőseink körében a generációkat is sikerült közelebb hozni egymáshoz, a tervünk az, hogy ezt kiterjesztve a környéken illetve a városban élőkre, új közösségek szerveződjenek nálunk” – zárja gondolatmenetét Csatári-Kardos Anikó.

Bővebben: facebook.com / Csaka pince/