A budaörsieknek nem mindegy, milyen környezetben élnek – lakossági fórum volt

0
1585

Lakossági fórumot tartottak a városházán, mert véleményeztetési szakaszába ért a Településképi rendelet megalkotásának folyamata. Budaörs Város Önkormányzata Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottsága bocsátotta a lakosság elé a tervezeteket, mielőtt a dokumentumok a képviselőtestület elé kerülnek jóváhagyásra. Hiszen a városkép leginkább a helybélieken múlik.

A városháza nagytermében lakossági fórum volt tegnap délután, ahol az egybegyűltek – tucatnyi érdeklődő – település építészeti témában, három pontban nyilváníthattak véleményt. Csík Edina Budaörs főépítésze röviden tájékoztatott a rendezvény céljáról, azután a szakemberek részletesen bemutatták a dokumentumokat.

Először a Budaörs Településfejlesztési Koncepció és az Integrált Településfejlesztési Stratégia című terveket vázolta fel Bezerédy-Herald Balázs közgazdász, aki egyébként elismerését fejezte ki a város lakosságának sikeres és példaértékű munkájáért, amit a terv megszületése érdekében végzett. A Településfejlesztési Koncepció az elkövetkezendő 15-20 évben kívánatos fejlődési irányt fogalmazza meg, egy jövőképet, melyet a változtatásoknak követniük kell. Az Integrált Településfejlesztési Stratégia pedig az elkövetkezendő 5-7 évben megvalósítandó projekteket veszi számba. E témában egy kérdés hangzott el, hogy a kereskedelmi szegmens miért nem kapott szerepet e jövőképben. A válaszban a fejlesztésen volt a hangsúly, a „tudás-ágazatok” idevonzásán, mely magasabb értékű, kisebb helyigényű, mint bármi más.

A második pontban Vári Attila településtervező a Településképi Arculati Kézikönyvet mutatta be, hogyha valaki nem nézte volna meg, mielőtt eljött véleményezni, az is megismerkedjen vele. V. József, kamaraerdei lakos itt ragadta meg az alkalmat, hogy az építkezésekkel kapcsolatos összes észrevételét megossza a főépítész asszonnyal. Kezdve azzal, hogy a saját házát nem tudja felújítani, mert nem adtak rá engedélyt. Ezzel szemben a környékén szabálytalanul épülhetnek a házak, senki nem ellenőrzi. Ráadásul a jegyzőhöz is hiába fordult, nem foglalkozik ügyével. Csík Edina fölhívta a figyelmét arra, hogy az ő gondját nem lehet rávetíteni a településképi csomagra, és utána néz, mert most, a részletek ismerete nélkül nem tud véleményt formálni róla. Az engedélyezésekkel azonban már nem Budaörsön foglalkoznak, hanem az érdi kormányhivatalnál.

Kövecses Péterné a Budaörs Óvárosért Egyesület sorolta fel szakmai észrevételeit. A Szabadság úton lévő zárt sorú ház, melynek üzletében általában illatszerbolt van, hatalmas tűzfalával veszi el a kedvét a beruházóknak a mellette lévő üres telek beépítésétől. Csík Edina jelezte, hogy amióta a tűzfalakat be kell számítani a magasságba, azóta több ilyen nem épült. Az építési szabályok nem kellőképpen pontosak a Kőhegy és környékén – hangzott el.  A maximum 45°-os nyeregtető és a lapostető is megengedett, a köztes állapotok sokféleségével azonban még probléma lesz. Továbbá védett épületek esetén meg van határozva, mit kell csinálni velük, de az nincs, hogy mikor kell ezeket elvégezni. Csík Edina közölte, ez csak ajánlás, nem kötelezően elvégzendő. Akkor kell a meghatározott módon csinálni, például eredeti homlokzatot kialakítani, ha fel akarják újítani a házat.

A véleményeztetésre bocsátott dokumentumok az alábbi linken találhatók: http://www.budaors.hu/index.php?module=news&action=show&nid=183132#MIDDLE

A harmadik napirendi pont néhány eseti módosítást tartalmazott és senki nem szólt hozzá.

Csík Edina ezután megköszönte a jelen lévőknek a részvételt és a hozzászólásokat. Végezetül elmondta, hogy szeptember 4-ig még várják az írásbeli észrevételeket postai úton a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda részére elküldve, vagy a foepitesz@budaors.hu email címre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here