Budaörs – a formálódó város

0
1050
  1. Építész szüret a Zichy majorban

Szokatlan kiállítással nyílt meg szombat délután a Húsznegyven civilszervezet szervezésében az 5. Építész szüret “Budaörs – a formálódó város” címmel a Zichy majorban. Beszédet mondott a városháza képviseletében Vágó Csaba, a polgármester kabinetvezetője, majd a kiállítást hivatalosan is megnyitotta a Húsznegyven részéről Dobos Botond építész. A kiállítás ingyenes, december 1-ig megtekinthető.

„A város megőrizte azt a karakterét, amelyre büszkék voltunk: egyszerre van jelen benne a hagyomány és a modernitás – összegezte Budaörs pozitívumát Vágó Csaba. De a megváltozott törvények és a CSOK bevezetése miatt fellendült építkezések révén sok ház és társasház épül, ami annyiból negatívum, hogy sűrű beépítést és növekvő lakosságot eredményez, amit e kisváros nem fog elbírni intézményrendszerrel, úthálózattal. Ráadásul a közvetlen szomszédban, Budapesten is rengeteg lakást építenek, ami szintén Budaörs közlekedését fogja nehezíteni. Ezen kívül megemlítette azt is, hogy amióta a budaörsi építésügy is az érdi hatósághoz tartozik, még mindig probléma, hogy az ingatlantulajdonosnak nincs beleszólási joga abba, mi épül telekszomszédjában. A jövőre vonatkozóan Vágó Csaba elmondta, a kamaraerdei idősek otthonának bővítését és a buszvégállomás átépítését, valamint azt, hogy a lakótelepi közösségi ház bővítése is szerepel a távolibb jövőben.

Megnyitó beszédet mondott Dobos Botond, a Húsznegyven Egyesület elnöke, akitől megtudtuk, hogy a kiállítás anyagát  Csík Edina főépítésszel közösen állították össze. A tárlat szokatlansága abból áll, hogy nem táblákon helyezték el a nézegetni valót, hanem papírkockákat készítettek belőlük, és így kézbe véve és forgatva nézhetők-olvasható huszonhárom budaörsi építészeti munka. „Építésznek lenni olyan, mint felhőtlenül pingpongozni lekötözött pingpong ütőkkel” – mondta az építész, utalva a jogszabályi környezet következtében felmerülő nehézségekre, és javasolta a hallgatóságnak, próbálják ki azt is, a teremben ugyanis megtalálható egy így felszerelt pingpong asztal.

A gyerekeknek házikó pecsétkészítő foglalkozást tartott a rendezvény ideje alatt Kurucz Olívia.

A kiállításon jazz-zenét szolgáltatott a Nagy-Babos Rebeka-Dénes Ábel-Cseh Péter Trió.

A kiállítás ingyenes, december 1-ig megtekinthető a Zichy majorban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here