Fülep Márk és a Nyári hajnal, no meg a Concertotilinkó

0
874
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budaörsi fuvolaművész mutatja be a kamaraerdei zeneszerző művét

Budaörsi vonatkozása is van annak a több szempontból különleges koncertnek, amely 2018. november 30-án lesz a II. kerületi Bartók Béla Emlékházban. A hangverseny egyik előadója, Fülep Márk a Leopold Mozart Zeneiskola tanára, a meghívón szereplő egyik versenymű szerzője pedig a Kamaraerdőn lakó Nógrádi Péter, aki a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A koncerten Magyarországon először hallható Veress Sándor (1907-1992) Concertotilinkó című darabja, mely a zeneszerző életének utolsó műve.

Fülep Márk és Granik Anna kamaraestén először csendül majd fel a budaörsi illetőségű zeneszerző, Nógrádi Péter szerzeménye, a Nyári hajnal. A meghívó 2018. november 30-án18 órára szól, a Bartók Béla Emlékházba (Budapest, II. kerület, Csalán út 29.) A mű 2019. január 22-én, a Magyar Kultúra napján az Anima Musicæ Kamarazenekar előadásában is hallható lesz a Balassi Intézet hangversenytermében (Budapest, I. kerület Somlói út 51.). A két, Budaörshöz köthető művész a törökbálinti Szőnyi Erzsébet zeneiskola révén került közelebbi ismeretségbe, ahol Nógrádi Péter nyugdíjazásáig zongoratanárként dolgozott, Fülep Márk pedig ott is oktat. A három tételből álló versenymű együttműködésük eredménye, amely követendő példa lehet a budaörsi zenésztársadalom számára.

Fülep Márk 2000 óta tanít a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskolában fuvolát, furulyát, népi furulyát, és kamarazenét. Egyedül és együttesével világot járó művész, eddig közel ezer koncertet adott, például a MÜPÁ-ban, a párizsi Unesco székházban. Az Amerikai Nemzetközi Fuvolafesztivál világtalálkozójának egyetlen ösztöndíjas előadója volt. Ő kérte fel néhány évvel ezelőtt Nógrádi Péter zeneszerzőt, hogy írjon számára egy versenyművet fuvolára. A témát nem beszélték meg, de Kodály halálának 50. évfordulója adott jó alkalmat, így tavaly a versenymű első tétele készült el, Kodály Nyári este című művének szellemében, ami egyébként általában jellemző Nógrádi művészetére. A második, lassú tételt Fülep Márk kérésére altfuvolára írta, és a harmadik tétel megint gyorsabb, virtuóz.

A Nógrádi (képünkön)-versenymű mellett igazi csemegének ígérkezik Veress Sándor utolsó szerzeményének magyarországi bemutatója. Veress Bartók és Kodály tanítványaként, mestereinek hagyományát adta át a nála zeneszerzést tanuló Ligeti Györgynek és Kurtág Györgynek. Fülep Márk a Svájcba emigrált szerző fiával vette fel a kapcsolatot, aki először a tervezett zongorakivonat kéziratát, majd a partitúrát küldte neki el. Néhány évet várnia kellett a kotta megjelenésére, majd Veress fia kifizette neki a zenekari anyagot és az előadás jogát. A darabot Svájcban 1993-ban már bemutatták Nagy István-Zsolt fuvolaművész szólójával, amikor az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart Fischer Ádám vezényelte. Most Fülep Márk felkérésére az Anima Musicæ Kamarazenekar vállalta a feladatot, egy tehetséges fiatalokból álló együttes, a koncertmester G. Horváth László.

A fentieken kívül Bartók Béla, Dohnányi Ernő (Fülep Márk átiratában) és Lajtha László művei szerepelnek még a koncert meghívóján, a versenyművek zenekari bemutatója pedig januárban lesz.

Fülep Márk – többek között − Lajtha–díjas előadó nemcsak e magyar művek tolmácsolója, hanem népzenél is, amiből a szerzők ihletet merítettek. A Bartók Béla által gyűjtött csík megyei népdalokat pásztorfurulyán is előadja. A Veress Sándor műhöz pedig egy kis csángó csilinkázás (van, aki tilinkóként ismeri) jár. Veress Sándorról tudni érdemes, hogy népdalgyűjtő is volt, jelentős moldvai gyűjtéséből a „Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetűt ő rögzítette Moldvában.

 „Maga a concerto egy tételben íródott, de három részből áll: van egy kezdeti része a műnek, majd egy középső, rubato parlando előadásmódot igénylő szakasza, amelyben közvetlen kifejezésre jut a mű magyar népzenei előadásmódhoz fűződő kapcsolata. Veress Sándorra, a zeneszerzőre jellemző a magyaros érzület valamint a dodekafón 12 fokú kompozíciós technika, amelyek a XX. század első felében fontos és népszerű volt” – tudtuk meg Fülep Márktól.

A fuvolaművész tizennégy éven át zenélt együtt Gábor József zongoraművésszel, aki tavaly 72 éves korában hirtelen elhunyt. A Zeneakadémián az ő helyét átvevő Granik Annával azóta már negyedik közös koncertjükre készülnek.

Tehát az időpontok és helyszínek: 2018. november 30-án, 18 óra Bartók Béla Emlékházban (Budapest, II. kerület, Csalán út 29.) és 2019. január 22-én, a Balassi Intézet hangversenytermében (Budapest, I. kerület Somlói út 51.).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here