Hallottál már a KórházSuli programról?

0
1186

A KórházSuli program keretében önkéntes alapon középiskolások és egyetemisták készítenek egyénre szabott tananyagot és mentorálnak olyan beteg gyerekeket, akik sokáig kiesnek az iskolából. Budaörsi újság lévén az alapítvány szintén budaörsi jogásza hívta fel figyelmünket tevékenységükre.

Jogászként segíti a KórházSuli Alapítvány munkáját a budaörsi dr. Udvari Jesszika, aki mintegy másfél évtizede ügyvéd és üzleti tanácsadó. Az alapítvány 2014-ben jött létre még egy másik szervezet keretein belül és Jesszika 2015 őszén csatlakozott, egyebek között a működéshez szükséges dokumentumok elkészítésével. Azóta az ő feladata, hogy jogi szempontból is minden biztonságos legyen.

A fő tevékenységük a KórházSuli program, melynek keretében több száz önkéntes középiskolás és egyetemista készít egyénre szabott tananyagot, és korrepetál illetve mentorál olyan diákokat, akik betegségük miatt hosszabb időre kiesnek az iskolából. (Bővebben a program három pilléréről ITT.) Hiszen a kórházba kerülő és otthon magántanulói státuszban gyógyuló gyerekek egyik nagy kihívása, hogy lépést tudjanak tartani az iskolai tananyaggal és az őket visszaváró osztálytársaikkal. „Nekünk, felnőtteknek megtisztelő, hogy ennyi fiatal hisz küldetésünk fontosságában és sikerében, hogy együtt gondolkodnak és dolgoznak velünk, ötleteikkel és tudásukkal erősítik a programot” – olvasható az alapítvány bemutatkozó anyagában. (Bővebben: ITT) Jesszika szerint is olyan problémával foglalkoznak, ami valóban megoldatlan. S hogy őt mi motiválta még, hogy az egyik segítőjük legyen? „Szerencsére nem vagyok személyesen érintett” – mondja a Budaörsi Napló kérdéseire válaszolgatva -, „de a környezetemben láttam, milyen nehéz tartós betegséggel a gyerekeknek a kommunikáció a tanárokkal, az osztálytársakkal”. Az eredmény pedig? Csillogó szemű emberek”, azok körében is, akiknek segítenek és azok többsége is, akik önkéntesnek jelentkeznek, hiszen érzelmileg gazdagabbak lesznek általa.

A jelentkezők első lépésben egy érzékenyítő tréningen vesznek részt, amit a Bethesda kórház szakemberei tartanak, és az Eötvös gimnázium, az anyaiskola iránymutatásával sajátítják el az egyénre szabott tananyagok összeállításához szükséges tudást. Tavaly 120 gyereknek juttatták el többek között e-mailon és skype-on a diákok az általuk fejlesztett tananyagot. Ehhez előtte minden segített egy „digitális iskolatáskát” kapott, amelyben tantárgyi bontásban megtalálhatók a személyes tananyagok, a személyes vagy skype-os tanulás segédletei és a gyerekek saját iskolájából megküldött órai anyagok. Nagy előnye, hogy mindez a segítők számára is hozzáférhető, így a résztvevők tudnak építeni egymás munkájára.

„Az alapítvány tevékenységének a növekedése folyamatos, így egyre több a visszajelzés is a segített gyerekektől, a szüleiktől, illetve a segítő diákoktól, ami a folytatásra ösztönöz engem is” – mondja még el Jesszika. De „akármekkorára is növekszünk az elkövetkező években, szeretnénk, ha minden résztvevő – segített és segítő egyaránt – érezné a személyes odafigyelést, örömet lelne abban, amit csinál, személyisége fejlődne a közös munka során” – folytatódik a már idézett bemutatkozó anyag. És Jesszikától még azt is megtudjuk, hogy évente tartanak konferenciát, illetve minden nyáron tábort, ötven-hatvan gyerek részvételével.

Aki szeretné őket a fentiek alapján segíteni, a legegyszerűbben az adjukoosze.hu oldalon található adománygyűjtő kampány keretében teheti meg. „Ha 8.400 Ft-ot adományozol, ajándék KórházSulis karszalagot küldünk, ha 16 500 Ft-ot küldesz, elküldjük az idei rajzkiállításunk rajzaiból készített játékkártya csomagunkat. Szuper lenne, ha 50 000 Ft-ot vagy többet küldenél, ebben az esetben meghívunk téged és partneredet a KórházSuli idei karácsonyi koncertjére. Köszönjük, hogy velünk vagy!” – írják.

Dr. Udvari Jesszika elérhetőségei:

Tel +36 23 889 145
Mobil +36 30 620 8961
E-mail office[kukac]bud-legal.hu

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here