Bodzás palacsinta és levendulás sütemény

0
884

Szokott virágszirmot enni? Vagy csak gyerekkorában utoljára? Pedig érdemes lenne most is!

Remek, gondolatébresztő előadást hallhattunk erről Halmos Mónikától, május 14-én a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban. Mónika több, gyönyörű ételfotókkal illusztrált szakácskönyvet írt magyarul és németül, valamint főzőiskolákban is tanít. Küldetése a virágkonyha, a virágokkal főzés, az ételek virággal díszítése.

Előadásához csodás ételfotókat vetített és megtudtuk tőle, hogy eddig is fogyasztottunk virágokat, csak talán nem is gondoltunk rá. Hiszen ki ne örülne torokfájás esetén egy finom mézes hársfateának, vagy a májusi melegben egy jeges bodzaszörpnek?

A virágok fogyasztásának számos kellemes módja van. A savanykás árvácska, a pikáns muskátli szirom kellemes kiegészítője lehet süteményeknek, illetve remek élettani hatású és csodásan díszít salátákba szórva. A rózsaszirom és az ibolya ugyancsak számtalan módon fogyasztható, palacsintába lehet sütni, kandírozható, készíthető belőle lekvár és szörp. Egy dologra azonban vigyázni kell: csak vegyszermentes, tiszta virágot együnk, lehetőleg olyat, ami a saját kertünkben terem! A virágüzletben vásárolt növények vegyszerezettek, fogyasztásra nem alkalmasak.

Az előadás végén természetesen megkóstolhattuk Mónika finom bodzás palacsintáját, meggyes levendulás süteményét, fokhagymás, csalános falatkáit. A bátrabbak sarkantyúkát, bársonyvirágot, muskátlit, árvácskát csemegézhettek.

Írta: Károly Kata

Fotó: Fehér S. Zsuzsa Még több kép ITT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here