Gyereknapi programok Budaörsön – frissítve!!!

0
4133

Nagyon sok gyereknapi program lesz Budaörsön a következő hétvégén.  A legnagyobb kétségtelenül a szokásos Kamaraerdő Napja a tisztáson, de érdemes ellátogatni szombaton minden évben a Jókaiba is vagy idén először például a Gazdapiacra. Vasárnapra a repülőteret ajánljunk, főleg azoknak, akik lemaradtak a jótékonysági mini-túra regisztrációjáról.

A gyermeknap a világ sok országában ünnep, de nem ugyanakkor. A nemzetközi gyermeknap egyébként Törökországból ered és június első vasárnapján különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Sokan azt gondolják, hogy az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknapot (Universal Children’s Day) tartjuk meg évente, de nem. Magyarországon ugyanis már 1931-től  ünneplik a gyerekeket, akkor még gyermekhét volt, és 1950 óta lett nálunk a gyermekeké május utolsó vasárnapja. Ami a gyakorlatban országszerte kiegészül az előtte lévő szombattal, így Budaörsön is már szombaton több hagyományos gyermekeknek szóló program van. Mint például, a:

Kamaraerdő napjaszombaton egész napos, családos rendezvény, bővebben ITT írtunk róla.

A Jókaiban is szombaton délelőtt várják a kicsiket idén is, ITT a részletes program.

A lakótelepi szombati piacon szintén buli lesz, az I. Gazdafesztivál – ingyenes, gyerekeknek szóló műsorral és játékokkal. ITT vannak a részletek.

Még mindig szombat délelőtt a Borarti Alkotó Tér és Műhelyben lesz workshop, erről ITT található információ.

Még egy szombati ajánlat: a városi uszodában is különlegességekkel várják a gyereket a hétvégén, a részletekről ITT írnak.

És még egy szombati ajánlat: a Budaörsi Latinovits Színház
délelőtt 11 órakor a Városi Ifjúsági Klubban Cerka Tinka és a szürke Lord című előadásával várja a családokat! A bemutatóról ITT írtunk. A mostani előadás beharangozója ITT olvasható. 

Vasárnapi jótékonysági, gyermeknapi  mini-túra családoknak, a helyi vállalkozók szervezésében, erről ITT írtunk.

Újdonság Budaörsön a vasárnapi   I. Darus gyereknap, erről ITT találnak információkat.

És a Budaörsi Repülőtérre is vasárnap érdemes kimenni 10 órától, a meghívó ITT olvasható.

S ITT találják meg a Zöldkör Egyesület új plakátját, ők a lakótelepre a Közösségi Ház elé szerveznek minden évben gyermeknapi játékokat, és az idén is.

A tűzoltóság pedig Budaörsön is nyitott szertárkapukkal (a részletek ITT) várja gyermeknapon a látogatókat!

Néhány jó tanács, hogy mire ügyeljünk a gyermeknapi rendezvényeken:

Soha, de soha ne veszítsük szem elől az 5-6 éves kor alatti gyerekeket, de a nagyobbacskák meglétéről is győződjünk meg gyakran! És győződjünk meg azért arról is,  hogy az óvodásunk meg tudja-e mondani a nevét és a lakcímét, illetve a szülei nevét! Az iskolásoknál pedig – ha már úgyis van nekik -, legyen ott ilyenkor a mobiltelefonjuk, bekapcsolva és feltöltve! (Ellophatják tőle? Ugyan! Nem fontosabb, hogy el tudjuk érni egymást?) S beszéljünk meg velük egy könnyen megjegyezhető helyet, ahol egy adott időpontban találkozunk, ha valahogy mégis elveszítenénk egymást.

Ne mi, hanem a gyerek dönthesse  el, mi az, amit ki szeretne próbálni, és ha tart például a pónitól vagy az ugrálóvártól, ne erőltessük és főleg ne vegyük ezt tőle zokon!

A gyerekeknek most se adagoljuk túl az édességeket, mert hasfájás lesz a vége!

Legyen nálunk illetve a gyerek hátizsákjában elegendő friss ivóvíz, kulacsban vagy műanyag palackban!

Erős napsütésben legyen a gyerek fején sapka és kenjük be naptejjel, mert a bőrét nemcsak a strandon kell védeni, hanem általában a szabadban! Ha tehetjük, a tűző napról menjünk inkább árnyékba!

Legyen nálunk csereruha a kisebb gyerekek számára, vagy ha nincs, ne bánjuk, ha vizes vagy koszos lesz! Az utóbbi a nagyobbacskákra is igaz és jól jöhet a nagyobbacskáknak is a nedves popsitörlő kendő, ami frissítésre is használható.

Ne mi akarjunk szórakozni, hagyjuk a sört, az ismerősökkel a dumcsikat, ez a nap a gyerekekről szól, megérdemlik a figyelmünket!