Böbe pedikűrösként azokat is várja a Buláke stúdiójába, akiknek problémájuk van a lábukkal

0
1073

Már két éve, hogy a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének (Buláke) a masszázs stúdiójában pedikűr szolgáltatás is elérhető. A lábápolást végző Pólya Böbe természetesen nem látássérült, de az egyesülethez egy látássérült törökbálinti ismerőse révén került. Munkájáról mesélt nekünk.

Böbe esztétikai és gyógyászati pedikűrt vállal a Patkó utca 7. szám alatt, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének (Buláke) a masszázs stúdiójában. Mi a különbség a kettő között? – kérdeztük tőle. A szakember így fogalmaz: az esztétikai pedikűr az egészséges láb ápolása szakszerű módon, míg a gyógyászati pedikűr a problémás láb meghatározott kezelése speciális eszközökkel és módszerekkel. A gyógyászati pedikűrre általában belgyógyászati betegségek, illetve ortopédiai elváltozások esetén van szükség. Például az érszűkület és a diabétesz rengeteg embert érint, és ezek a betegségek sajnos a láb bőrét és a lábkörmöket sem kímélik. Az ilyen betegségekben szenvedő emberek lábát csak speciális géppel és pedikűr szerszámokkal lehet kezelni. Az ortopédiai elváltozások is nagy megpróbáltatásokat okoznak a beteg lábaknak. A kialakult kisebb-nagyobb bőrkeményedések, bőrkérgesedések, tyúkszemek, körömdeformitások, bőrelváltozások gondozása a láb tehermentesítését célozza.

Ugyanez azonban fordítva is működik, még nem diagnosztizált betegségekre  derülhet fény a pedikűrösnél, mert a lábfejen (bőr, köröm) mutatkozó eltérések arra utalnak, hogy a szervezetünkben valami nem jól működik. Például emésztési gondokat jelezhet, ha a sarkunk bereped, ekcémás bőrnél pedig valamilyen allergia lehet a háttérben. Ilyen esetekben nem elég a szakszerű pedikűr, ajánlott orvoshoz fordulni, mert a pedikűrös a lábon észlelt elváltozásokból csak következtetni tud arra, hogy mi lehet a kiváltó ok, azonban diagnózist csak szakorvosi vizsgálattal lehet felállítani.

Pólya Böbét másfél évtizede a saját lábprolémája fordította a pedikűrös szakma felé. Egy baleset következtében deformálódott és benőtt a lábkörme. A pedikűrös, akihez fordult, rossz kezelést alkalmazott, melynek következtében hetekig járt sebészetre. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ezt a műveletet biztosan lehet úgy is csinálni, hogy az nem okoz vérzést és hosszan tartó fájdalmat. Utánajárt és kiderült, valóban lehet másképp, mert vannak olyan technikák, amivel ki lehet szabadítani a benőtt köröm szélét fájdalommentesen. Ezért 2005-ben elvégezte a PediSuliban a kéz- és lábápoló, illetve műkörömépítő képzést. „Hálával tartozom az iskolának, mert olyan oktatóim voltak, akik sok tudással és nagy fokú empátiával adták át a tudásukat” – jellemezte Böbe alma materét. Évekig járt idősotthonokba és házakhoz pedikűrözni, amivel rengeteg tapasztalatot gyűjtött. Tudását azóta is folyamatosan fejleszti, továbbképzéseken, illetve vendégei igénye szerint.

A Bulákéhoz egy látássérült törökbálinti ismerőse révén került, akivel a masszázs stúdióról beszélgetett, így merült fel a már meglévő szolgáltatás bővítése pedikűrrel, amit Nyikes Fatime, az egyesület elnöke is jó ötletnek tartott.

 Böbe mindenkinek javasolja, hogy havonta egyszer keressen fel egy pedikűröst, de különösen azoknak ajánlja, akik a fent említettek közül valamelyik problémával küszködnek, akár gyerekeknek is. Sok gyereknek nő be ugyanis a  körme akár a helytelen körömvágás, akár ortopédiai elváltozások miatt. Sokakat érint továbbá a körömgomba, és sajnos nem kérnek segítséget, mert azt gondolják, hogy ami nem látszik, nem fontos. Pedig az. hiszen fertőző. A kezelési ideje akár a kilenc hónapot is meghaladhatja, mire teljesen megszűnik  – ez ügyben nem szabad hinni a csodaszereket kínáló reklámoknak – , tehát türelem kell és odafigyelés, hogy megszabaduljunk tőle, és feltétlenül fertőtleníteni kell közben és utána az összes használatban lévő cipőt és papucsot, nehogy átterjedjen a többi körömre.

Pólya Böbe jelmondata: „Szeretem a kihívásokat!”, vagyis számára az ideális ügyfél az, akinek olyan problémája van a lábával, amiről más pedikűrös talán már lemondott.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here