A betörőknek kiváló célpont lehet az üres hétvégi ház

0
930

A városunkat körülvevő hegyeken számos telek és hétvégi ház található. Az őszi és téli időszakban elnéptelenedett nyaralók sajnos sok esetben válnak a bűnelkövetők célpontjává, mert a tulajdonosok ilyenkor ritkábban látogatják házaikat, ráadásul ezek többnyire kieső helyen vannak, és nincsenek jelen a szomszédok sem. A következőkben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait olvashatják, amelyek betartásával jelentősen csökkenthetik a házaikra leselkedő veszélyeket.

Az őszi időszakban a víkendházakra mind a természet, mind a betörők komoly kockázatot jelentenek. A természeti csapások által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok csak hetekkel, akár hónapokkal később szereznek tudomást. A betörések esélyét fokozhatja, hogy egyre több értékes holmit hagynak télre a hétvégi házban.

A viszonylag alacsony kockázat csábítja a rossz szándékkal közeledőket. A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver, ezért a következőkben néhány alapvető tippet olvashatnak arról, hogy miképpen csökkenthetik a nyaraló feltörésének kockázatait:

 • Használjanak biztonsági zárat, illetve szereljenek fel rácsot a nyílászárókra! Az ajtó és ablak mechanikai védelme csak akkor hatékony, ha azok tokszerkezete is stabil. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel.
 • Gondoskodjanak a melléképület megfelelő zárhatóságáról!
 • Alkalmazzanak riasztóberendezéseket!
 • Az értéktárgyaikat szállítsák haza, vagy legalább távolítsák el azokat a könnyen látható helyekről!
 • Tartsanak rendet a nyaraló közvetlen környezetében és a kertben is. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén eltulajdoníthatók, ráadásul vonzzák a besurranó tolvajokat.  Bizonyosodjanak meg arról, hogy nem hagytak olyan tárgyakat az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthat a betörőnek a fal megmászásához!
 • A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsák meg annyira, hogy azok között ne lehessen észrevétlenül megbújni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait kissé vágják vissza!
 • A villanyóra szekrényét is biztonságosan be kell zárni, hogy a behatoló ne tudja elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást kiiktatni!
 • Helyezzenek ki minden bejárathoz mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, ezáltal elbizonytalaníthatja a betörőket!
 • Mivel a kockázatokat lehetetlen teljesen kizárni, kössenek megfelelő biztosítást a nyaralóra!
 • A kieső időszakban – késő ősz, tél, koratavasz – is keressék fel a hétvégi házat és ellenőrizzék az állapotát!
 • Ha van olyan ismerőse, szomszédja, aki állandó jelleggel az Ön telke közelében lakik, kérje meg, hogy nézzen rá időnként!
 • Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedeztek fel, úgy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget! A bűncselekmény helyszínét ne változtassák meg, hogy a helyszín eredeti állapotában maradjon meg a nyomok rögzítéséig.

Betörés esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here