Batthyány Lajosra emlékeztek budaörsi civilek

0
866
dav

Október 6-án, az aradi vértanúk napján a „Fény a rácsokon” című felolvasó színházi előadással emlékeztek meg a Művészet a Nemzetért Alapítvány kezdeményezésére a budaörsi civilek, illetve az érdeklődők a PostArton.

„Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök főbenjáró pere és vértanúsága” címmel szeretett volna filmet rendezni Szőts István (Emberek a havason 1941, és Ének a búzamezőkről 1947), ám az soha nem készült el. Az irodalmi forgatókönyv azonban 1987-ben megjelent a Magvető Kiadónál. Ezt dolgozta át felolvasó színházi előadásra a budaörsi Siklós Endre, amit „Fény a rácsokon” címmel láthattunk a PostART-on,  október 6-án az aradi vértanúk napján. A darab rendezője szintén Siklós, valamint Haynaut megjelenítve közre is működött az előadásban.

Gróf Batthyány Lajost Bese Gergő bencés atya alakította, a feleségét, Zichy Antónia grófnőt Lukácsné Marika. Az emlékműsor ugyanis budaörsi, hagyományőrző civil szervezetek összefogásával jött létre, és lett közös megemlékezés nemzeti történelmünk felejthetetlen alakjára. A további szereplők:  a szintén városunkban élő Ambrus András színművész, illetve akiknek nem ez a hivatásuk Bajor Péter, Homola Zoltán, Homola Zoltánné Magdi, Kárpáti Zoltán, Szabó Imre, Szabó István,Tomory Géza, Vatamány Sándor görögkatolikus lelkész és Heckmann Károly. A hatásos zenét és hangeffekteket a szintén budaörsi Szakály Lászlónak és Szakály Mátyásnak köszönhettük. Technika: Ferenczy Márk.

A program Lévai Ernő bevezetőjével indult, aki a történelmi korszakot és az események főbb összefüggéseit foglalta össze.

A darab pedig azt a szomorú és megható történetet dolgozta fel, hogy miután Haynau táborszernagy 1849. október 3-án elutasította Batthyány Lajos kegyelmi kérvényét és elrendelte a kötél általi kivégzés végrehajtását – amit politikai bosszúból a bécsi forradalmárok által meglincselt Latour osztrák hadügyminiszter halálának évfordulójára, október 6-ra időzített – két napja volt a Batthyány-családnak, hogy megpróbáljanak tenni valamit.

Felesége, a 33 éves Zichy Antónia megkísérelt kapcsolatot teremteni a császári udvarral, kihallgatást kérni Haynautól, és bejutni a Pesten állomásozó osztrák tábornokok valamelyikéhez, de hiába, még csak nem is fogadták. Megüzenték neki, hogy az ítéletet végre fogják hajtani, a férjével pedig már nem találkozhat. Végül húgának, a 31 éves Zichy Karolinának sikerült elérnie, hogy – Haynau tudta nélkül – Antónia öt percre találkozhasson a férjével, így október 5-én láthatták egymást utoljára. Ám két őr állt szorosan mellettük, ezért csak suttogva beszélhettek. Mégis sikerült becsempészni egy tőrt, és bár Batthyány Lajos nem tudta magát megölni, olyan súlyos sebeket ejtett magán, hogy nem lehetett felakasztani, hanem a méltóbb sortűz által végezték ki.

Bár a budaörsi felolvasó esten, mint fent írtuk, egyetlen kivétellel, nem profi színészeket hallhattunk, ez semmit nem vont le a katartikus élményből, sőt, inkább a hallgatósághoz is közelebb hozta Gróf Batthyány Lajos utolsó napjait.

EM