Az utolsó taps szóljon mindenkiért!

0
1013

Az elmúlt időszakban, közel két hónapon át szólt a taps esténként a lakótelepen a veszélyhelyzet idején is dolgozókért. A Vincze Kinga által kezdeményezett akció a koronavírus-járvány terjedésének csökkenésével a végéhez ért, tegnap az utolsó tapsra került sor, s ebből az alkalomból nem csak a mentőket, hanem a rendőrséget és a tűzoltóságot is meghívta az eseményre a Vitézi Rend Katasztrófavédelmi Százada.

A koronavírus terjedése idején szerte a világon a lakosság minden nap azonos időben, este 8 órakor tapssal fejezte ki háláját az értünk, nekünk, sőt helyettünk dolgozóknak.

Március 21-én Vincze Kinga Budaörsön a Szivárvány utcában szervezte meg először, hogy így fejezzük ki mi itt élők a hálánkat, és bár az első napokban kevesen szereztek tudomást erről, napról napra többen csatlakoztak. Március 30-án a mentősök is eljöttek egy autóval megköszönni a támogatást. (Erről ITT írtunk.)

Tegnap estére, azaz május 13-ra a budaörsi Röffler Zsolt a Vitézi Rend Katasztrófavédelmi Század egészségügyi csoport parancsnoka megszervezte, hogy egy utolsó tapssal mondjunk köszönetet a rendőrség, a mentőszolgálat, és a tűzoltóság kitartó munkájáért. „Ez az utolsó nagy taps nem csak az egészségügyi dolgozókért szól, hanem a rendőrökért is, akik a kijárási korlátozás idején helyt álltak, valamint a tűzoltóknak, a boltosoknak… mindenkiért, egész Budaörsnek szól ez a taps. Hálából azért, hogy két hónapon keresztül minden nap felzendült a zene és a taps” – mondta Röffler Zsolt.

A mentősök kivételével – esethez hívták őket – e szervezetek képviselői is kivonultak egy-egy szolgálati járművel a Patkó utcai buszmegálló parkjához, hogy ők meg nekünk köszönjék meg a  kitartó mindennapos biztatást.

„A Vitézi Rendet 1920-ban alapították abból a célból, hogy segítsenek az embereknek.  Ezért amikor ez a járvány Magyarországon is beindult, a Vitézi Rend részben már felkészülten fogadta a problémát. Gyűjtött adományokat juttattunk el szociális intézményeknek, kórházaknak és kisebb falvaknak is” – tudtuk meg Grosch Attilától, a Vitézi Rend Katasztrófavédelmi századának parancsnokától.

Arra a kérdésre, hogy a tűzoltóságnak mennyi dolga volt a járvány indokolta veszélyhelyzeti időszakban, Benesovits János, a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület elnöke azt válaszolta, külön felkérést nem kaptak, „Mi azzal járultunk hozzá a járvány-helyzethez, hogy fokoztuk a készenlétet” – mondta. Ebben az időszakban sajnos volt kiemelt káreset, az erdőtűz. „Az egy ötös minősítésű káreset volt, ez a legmagasabb. Ezt a hivatásos tűzoltókkal együtt és több település önkéntes tűzoltóságával együtt tudtuk fölszámolni” – számolt be Benesovits János. Ezen kívül a környező településeken is voltak kiemelt káresetek, ami a budaörsi önkéntes tűzoltóságot érinti, hiszen a budaörsi tűzoltók riaszthatósága a környező településekre is kiterjed. „Ha nagyobb káreset van Törökbálinton vagy Biatorbágyon, akkor a mi szerepünk is megnő, hiszen mi vagyunk az elsők, akik kiérünk a helyszínre.”

A kiérkezett rendőröket is megkérdeztük, hogy mit tapasztaltak ebben a pár hónapban, kellett-e rendzavarás vagy a kijárást szigorító rendeletek be nem tartása miatt intézkedniük. Válaszuk szerint Budaörs lakossága nagyon fegyelmezett, és legalább 90%-ban betartottak minden előírást.

A terület – a családok közötti kötelező távolság megtartásával – megtelt lelkesen tapsoló emberekkel, így láthattuk, hogy milyen sokan is voltunk egységben másfél hónapon keresztül, ami az ablakokból nem volt ennyire egyértelmű.

„Ez a kezdeményezés csodálatos volt! Szeretném megköszönni Vincze Kingának és családjának, hogy minden este ebben az örömben részesítettek bennünket, és biztosították a zenét is” – mondta el lapunknak Kovács Szilvia egy lakóközösség nevében. Hozzátéve, hogy az ő házukból is folyamatosan csatlakoztak családok a kezdeményezéshez. „Nagyon megható volt ez az egész. Talán ez a mai nap l egy szép lezárása lesz ennek, és hisszük, hogy hamarosan véget ér a nehéz helyzet is.”

Jó volt látni, hogy az emberek bizony várták már ma is az este 8 órai kezdést. Egy anyuka például két kis gyermekével a Baross utcából jött el ide, mert lakhelyükön nem nagyon csatlakoztak a tapshoz, és most így szerettek volna ők is részt venni az eseményen.

A tegnapi este csúcspontja azt volt, amikor Vincze Kingáéktól 8 órakor felcsendült a már megszokott zene: Oláh Ibolya Magyarország és Varga Miklós Európa című dala. Az összegyűltek nagy tapsviharral „kísérték” a dallamokat.

A rendőrség és tűzoltóság munkatársai az autók mellett sorfalat állva köszönték meg a feléjük irányuló jó szándékot és bátorítást, majd szirénázva elhagyták a helyszínt.

Írta: Pollák Judit és Borhegyi Éva

Videó az eseményről: ITT érhető el.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here