Az ünnepek alatt is ügyeljünk az állatainkra!

0
786

Manapság egyre divatosabb házi tűzijátékkal ünnepelni, amely sajnos csak az embereknek jelent szórakozást: tavaly ezernél is több állat rohant világgá Szilveszterkor! Idén harmadik éve szervezik meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet a tűzijátékok és petárdázások miatt elszökő kutyák és macskák hazajuttatására.

Tavaly a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet nevű csoport által összeállított adatbázis volt a legfrissebb és legsokrétűbb, és idén is ez a terv, ehhez azonban szükségük van a közösség segítségére. A következőket kell tenni: jelentkezzen be az adataival az adatbázisba, ha Ön is „szolgálatban lesz” az év utolsó napján, hogy utána könnyen találjon segítséget, ha nem tud kimenni vagy chipszámot kell nézetni, esetleg el kell helyezni a kóborkát, illetve Önt is könnyen megtalálják, ha egy állat veszélyben van! Természetesen várják a tavalyi segítőket és az újonnan csatlakozókat is!

Akikre elsősorban szükség van:
– chipolvasóval rendelkezők
– petvetdata hozzáférők
– fuvarosok, autóval rendelkezők (chip olvasáshoz, illetve orvoshoz, gazdihoz, ideiglenes befogadóhoz szállítás miatt) 
– kiszállásra, befogásra képesek (olyan kutyánál, akit a bejelentő nem tudott megfogni, de tudott körülbelüli helyszínt mondani, ki kell mennie valakinek, hogy megkeresse. Ezt városban lehet gyalogosan is, de érdemes egy autóssal összefogni. Ez a művelet általában több időt vesz igénybe, mint csak kimenni egy címre és chipet olvasni!)
– ideiglenes befogadók.

Felelős gazdiként természetesen a legfontosabb a baj megelőzése, amelyhez a következők a teendők:

1. Tegyen chipet a kutyába! 10 elveszett, ám chipezett kutyából 9 hazakerül!
2. Figyeljen rá és ellenőrizze, hogy az orvos beregisztrálja a chipet az adataival (név, cím, telefonszám), mert enélkül a chip semmit sem ér!
3. A kutya nyakába tegyen egy bilétát a telefonszámával, így akkor is gyorsan elérhetik, ha éppen nincs a közelben orvos vagy chipolvasó!
4. Ha kell, szilveszter előtt és után pár napig vigye be az állatot házba, hogy megvédje a számára félelmetes hanghatásoktól!
5. Már napokkal korábban figyeljen rá jobban, de szilveszter délutánja és Újév napján, és utána még pár napig is inkább pórázon sétáltassa sötétedésig, nehogy megijedjen a kutyája egy közelben becsapódó petárdától és elrohanjon! Este már inkább ne vigye le ebben a pár napban.
6. Ha a kutyája nagyon fél az erős hangoktól, akkor az állatorvossal konzultálva adjon be neki természetes alapú nyugtatót!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet (https://www.facebook.com/szilveszteriugyelet) csapata és az Állatmentő Szolgálat Alapítvány (https://www.facebook.com/AllatmentoSereg) elérhető a népszerű közösségi oldalon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here