Az önkormányzat tájékoztatója a budaörsi szeméthelyzetről

0
943

Budaörsön a lakosság is folyamatosan érzékeli, hogy erősen akadozik a hulladék elszállítása. Bár Budaörs Város Önkormányzatának semmilyen közvetlen ráhatása nincs a feladatot ellátó Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. (ÉTH) tevékenységére, ennek ellenére annyit meg tudott tenni, hogy kezdeményezte az ÉTH felügyelőbizottságának összehívását. Arról, hogy hogyan jutottunk idáig, és hogyan próbálunk enyhíteni a gondokon, az alábbiakban olvasható összefoglaló. Ezen az e-mail-címen lehet bejelenteni a budaörsi szemétszállítási problémákat: hulladekproblema@budaors.hu

Kedves Budaörsi Lakosok!

Önök jogosan mérgelődnek a legutóbbi idők szemétszállítási problémái miatt.

Engedjék meg, hogy néhány sorban megvilágítsam, hogyan kerültünk ebbe a helyzetbe, és hogyan próbálunk enyhíteni a gondokon.

  1. Budaörsön évtizedeken át az önkormányzat helyi közszolgáltató cége, a BTG Nonprofit Kft. végezte a szemétszállítást, mindenki megelégedésére. A zöldhulladékot például a törvényben előírt 12 alkalom helyett évi 40-szer szállították el.
  2. Először csak a díjbeszedést vette el az állam a BTG-től, de a szemetet szállíthatta továbbra is az önkormányzati cég. A kifejezetten erre létrehozott állami Kukaholding (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) azonban nem bírt még a díjbeszedés feladatával sem: a számlák volt, hogy fél-, egy éves késéssel érkeztek meg a lakosokhoz.
  3. Ezt követően elvették a BTG-től a szemétszállítási jogosultságot is, ezentúl csak az Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. (ÉTH) alvállalkozójaként dolgozhatott tovább.
  4. A Kukaholding nemcsak a lakossági díjak beszedését nem tudta jól megoldani, de a szemétszállítók kifizetését sem. Az ÉTH sem kapott elég pénzt, ezért nem tudott fizetni az alvállalkozójának, százmillió forintos nagyságrendű tartozást halmozva fel a BTG felé.
  5. Mivel a baj nem jár egyedül, erre az időszakra esett, hogy szolidaritási hozzájárulás címén az állam évi több mint kétmilliárd forintot vont el Budaörstől, így, ha akartuk volna sem tudtuk volna finanszírozni a BTG veszteségét.
  6. A BTG azonban nem tudta a végtelenségig ingyen végezni azt a feladatot, amiért a díjat a lakosoktól az állam egyébként beszedte, ezért átadta minden eszközét az érdi cégnek, s megszűnt alvállalkozó lenni. A BTG tehát a szemétszállításból kiszorult.
  7. Sajnos, a Kukaholdinghoz hasonlóan a szemétszállításra feljogosított ÉTH sem tud megbirkózni a feladattal: akadozik a kommunális hulladék elszállítása, a szelektív szemét pedig hetekig áll a porták előtt…

Ilyen az, amikor az állam az önkormányzattól magához ragad egy olyan feladatot, amit addig helyben kiválóan el tudtak és tudnának továbbra is látni.

Bár Budaörs Város Önkormányzatának semmilyen közvetlen ráhatása nincs az ÉTH tevékenységére, ennek ellenére annyit meg tudott tenni az önkormányzat, hogy kezdeményezte az ÉTH felügyelőbizottságának összehívását. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a felelősök a tőlünk elvett feladatot megfelelően lássák el.

Létesítettünk egy e-mail címet a lakossági panaszok fogadására, amelyeket nyomban és a lehető legnagyobb határozottsággal fogunk továbbítani az ÉTH felé.

Kérjük a budaörsi lakosságot, panaszaikat hulladekproblema@budaors.hu e-mail címen jelentsék be!

Zermészetesen továbbra is lehetőség van a BTG felé jelezni a problémákat a www.btg.hu oldal panaszbejelentő felületén, mivel a hulladékszállítással kapcsolatos ügyfélszolgálati teendőket ideiglenesen még mindig ők látják el.

Tisztelettel:

Wittinghoff Tamás

polgármester

Korábbi cikkeink: ITT és ITT olvashatók.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here